ALTERNATYWY dla cukru białego, cz. 6.2 - Czy stewia jest bezpieczna?

Czy stewia jest bezpieczna? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy odróżnić przetworzone formy stewii od naturalnie występującej formy ziołowej. 



W artykule znajdziesz:
1. Wprowadzenie - jak ludzie używają stewii, "słodkiego zioła" na całym świecie
2. W jakiej postaci znajdziesz stewię w sklepie?
3. Zalety i wady stewii
    Podsumowanie



1. Wprowadzenie - jak ludzie używają stewii, "słodkiego zioła" na całym świecie 

Stewia jako zieloną rośliną, którą możesz uprawiać w domu w doniczce lub znaleźć w postaci suszonych liści lub nalewki, jest uważana za bezpieczną, a nawet została przebadana (ale czy wystarczająco?) i stwierdzono, że ma zalety zdrowotne. 

Donna GATES w książce "The Stevia Story: A Tale of Incredible Sweetness and Intrigue" opisuje jak ludzie używają stewii, "słodkiego zioła" na całym świecie:
  • Lekarze w Paragwaju przepisują herbatę liściastą stewii na cukrzycę.
  • W Brazylii sprzedawane są kapsułki stewii wypełnione zielonym ziołem do leczenia cukrzycy.
  • Zioło stewii służy do regulacji przewodu pokarmowego i zwiększenia energii.
  • Zioło reguluje poziom cukru we krwi, a zarówno zioło, jak i biały proszek uznawane są za bezpieczne dla osób z hipoglikemią i cukrzycą.
  • Ziele stewii i biały proszek wydają się zapobiegać próchnicy.
  • W Chinach i Azji ludzie piją herbatę liściastą stewii ze względu na jej działanie przeciwstarzeniowe.
Czy stewia rzeczywiście jest taka zdrowa?

Ciekawostka: 
Naukowcy z University of New Haven badają wpływ wyciągu z liści płynnej stewii na boreliozę. Według rejestru New Haven, profesor Eva Sapi i jej studenci przeprowadzili badania potwierdzające. Podczas badań opublikowanych w 2015r. poinformowali, że liść stewii ekstrahowany alkoholem zabija boreliozę we wszystkich jej postaciach lepiej niż standardowe antybiotyki. Według wstępnych badań najbardziej przetworzona postać stewii, postać białego proszku (przez FDA jako jedyna postać stewii „ogólnie uznana za bezpieczną”), nie zabiła boreliozy.

2. W jakiej postaci znajdziesz stewię w sklepie?

Sproszkowana i bielona stewia, choć zatwierdzona przez FDA, przechodzi intensywny proces chemiczny w celu uzyskania ostatecznej białej postaci proszku. Ponieważ ekstrakt z liści stewii jest bardzo słodki (200-350 razy słodszy od cukru), potrzeba znacznie mniej, aby uzyskać słodkość równoważną cukrowi. 

Producenci sprawiają, że intensywnie słodki ekstrakt z liści stewii jest łatwy w użyciu, łącząc go z innymi składnikami w celu wyrównania słodyczy. Na przykład, produkt może zawierać ekstrakt z liści stewii wraz z dekstrozą, maltodekstryną, inuliną lub erytrytolem w celu wytworzenia słodzika na bazie stewii, który może być bardzo podobny do cukru do słodzenia żywności i napojów.

Sięgając po preparaty ze stewii warto pamiętać, że nie wszystkie dostępne na rynku są takiej samej jakości. W rzeczywistości wiele produktów stewii ma w ogóle bardzo mało stewii. 

Kluczem do kupowania stewii (jak w przypadku większości innych rzeczy) jest dokładnie wiedzieć, co kupujesz, zamiast polegać tylko na fantazyjnym marketingu i taktycznych etykietach. 

Stosowanie „fałszywych” słodzików wiąże się z większym niebezpieczeństwem, niż używanie prawdziwego cukru.

Popularne produkty Stewia/Stevia i ich zaskakujące składniki! (zwróć uwagę na kolory, poniżej znajdziesz wyjaśnienia):

Oznaczenia: nieszkodliwy - uznany za bezpieczny, podejrzany, niebezpieczny, zalecana ostrożność

  • NATVITA:
    • Stewia ekstrakt 95% (100 g / ok. 60 zł) - Składniki: 95% stewia (Stevia rebaudiana) ekstrakt
    • Stewia słodzik pastylki (300 tab. / ok. 15 zł)  - Składniki (1 pastylka 60 mg): substancja słodząca: izomalt, glikozydy stewiolowe, wodorowęglan sodu, kwas winowyl-leucyna.
    • Stewia liście pocięte (250 g / ok. 30 zł) - Składniki: 100 % stewia (Stevia rebaudiana) liście pocięte.
    • Stewia w płynie (50 ml / ok. 15 zł) - Składniki: woda, glikozydy stewiolowe, gliceryna pochodzenia roślinnego.
    • Stewia liście mielone (100 g / ok. 16 zł) - Składniki: 100 % stewia (Stevia rebaudiana) liście mielone.
  • NATUSWEET:
    • Stewia w płynie (100 ml/ cena ok. 45 zł) - Skład: woda, gliceryna, glikozydy stewiolowe >12%. 
    • Stewia w tabletkach (18 g) /300 tabletek / ok. 20 zł - Składniki: izomalt, glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), węglan sodukwas winowystearynian magnezu 
    • Stewia w tabletkach w saszetkach 7,5 g (125 tabletek / ok. 8 zł) / 1 tabletka = 1 kostka cukru. Wkład z saszetki do uzupełniania dyspensera po stewii w tabletkach. Składniki: Izomalt, glikozydy stewiolowe (naturalny ekstrakt ze stewii), węglan sodukwas winowystearynian magnezu  
    • Stewia w kryształkach (200 g / cena ok. 30 zł) - Skład: erytrytol, glikozydy stewiolowe
  • ZIELONY LISTEK 
    • Stewia 250 tabletek / ok. 20 zł - Skład:  stevia glikozydy 35%, mannitol,  węglan       soducytrynian soduL-leucyna.
    • Stewia 250 tabletek / ok. 20 zł - Skład: maltodekstryna, stevia glikozydy.
    • Stewia z inuliną (140 g / cena ok. 13 zł - Skład: inulina 97,7%, glikozydy stewiolowe 2,3%)
    • Stevia z erytrytolem - Składniki: erytrytol (98,5%) (1,5%). Produkt może zawierać śladowe ilości laktozy.
    • Stevia puder 150 g - Składniki: maltodekstryna, glikozydy stewiolowe (2,3%).
    • Stevia w płynie - Składniki: woda, glicerol, glikozydy stewiolowe (7,4%), kwas cytrynowy, sorbinian potasu.
  • i inne:
    • SWEETIVA STEVIA - stewia w tabletkach (500 tabl. / ok. 13 zł) Skład: glikozydy stewiolowe E-960, dekstroza, dwutlenek krzemu E-551
    • LOOK FOOD - stewia 10 x słodsza niż cukier (100 g / ok. 15 zł)Skład: Erytrytol       (97,5%), Glikozydy stewiolowe (2,5%).
    • VIVIO Stewia - słodzik w tabletkach (200 tab. / ok. 11 zł) - Skład: glikozydy stewiolowe 35% Reb-A98, wodorowęglan sodukwas winowysole magnezowe kwasów tłuszczowych.
    • BATOM Stewia liście cięte suszone - bio (80 g / ok. 19 zł) Skład: Liście stewii*(100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
    • Dr Stevia Stewia w pudrze słodzik (350 g / ok. 35 zł) Skład: erytrytol, glikozydy stewiolowe (brak proporcji. Dawkowanie: 1 porcja = 5 gram (1 łyżeczka)
    • (brak nazwy producenta) STEWIA w proszku (30 g/ ok. 23 zł) Skład: glikozydy stewiolowe 95%.

    3. Zalety i wady stewii

    Opinie wśród konsumentów dotyczące stewii są podzielone. Opinie lekarzy i dietetyków dotyczące stewii są zgodne. Biorąc pod uwagę obecny stan wiedzy stewia uznawana jest za jeden z najbezpieczniejszych słodzików.

    Zalety stewii

    W porównaniu z cukrem stołowym stewia ma następujące zalety:

    ·        Dostępność w wielu formach.

    ·        Może zabijać bakterie, które powodują boreliozę, a konkretnie biofilm - "tarczę ochronną", które wytwarzają te bakterie. Do takich wniosków doszedł zespół naukowców pod wodzą profesor Evy Sapi z Department of Biology and Environmental Science, University of New Haven. Jednak takie działanie wykazuje stewia nie w postaci proszku, lecz w formie płynnej i w formie ekstraktu z liści stewii.

    ·        Według niektórych badań proszek z liści stewii może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. 

    • Stewia jest bezpieczna dla cukrzyków, nie wpływa na stężenie cukru we krwi.
    • Ma indeks glikemiczny równy 0.
    • Aby osiągnąć porównywalny poziom słodkości wystarczy użyć znikomej ilości stewii. Właśnie z tego powodu stewia ma zerową kaloryczność - 20 gram czystej stewii odpowiada ponad 5 kilogramom cukru!

    Wady stewii

    ·        Skutki uboczne. Stewia może (ale nie musi) powodować działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego u niektórych osób (nudności i wzdęcia).

    ·        Stewia może zaburzać poziom zdrowych bakterii jelitowych. Niektóre dowody sugerują nawet, że może to zwiększyć spożycie pokarmu i z czasem przyczynić się do wzrostu masy ciała. (*)

    ·        Podczas gdy rafinowane ekstrakty stewii są uważane za bezpieczne, brakuje badań nad całymi liśćmi i produktami surowymi.

    ·        Reakcje alergiczne. Niektóre osoby mają reakcje alergiczne na glikozydy stewiolowe, które nie są wyjątkowo czyste. Stewia należy do rodziny roślin astrowatych, która obejmuje stokrotki, słoneczniki i chryzantemy. Każdy, kto ma alergię na te rośliny lub inne osoby w rodzinie, powinien unikać produktów stewii.

    ·        Dostępność i koszt. Stewia jest ogólnie droższa niż cukier i niektóre inne substancje słodzące.

    ·        Smak. Niektórzy uważają, że produkty stewii mają nieprzyjemny posmak, który może być gorzki lub metaliczny.

    ·        Inne składniki. Producenci często mieszają stewię z innymi środkami słodzącymi, aby zrównoważyć jej smak. Może to zmienić profil żywieniowy produktu i uczynić go niebezpiecznym lub niepożądanym dla niektórych osób.

    ·        Wyrafinowane. FDA zezwala tylko na stosowanie wysoce oczyszczonych produktów stewii. Według FDA glikozydy stewii, takie jak Reb-A, są „ogólnie uznawane za bezpieczne”. Nie zatwierdzili stewii z całego liścia lub surowego ekstraktu stewii do stosowania w przetworzonej żywności i napojach z powodu braku informacji dotyczących bezpieczeństwa. Dla osób szukających prawdziwie naturalnej alternatywy dla cukru może to być niezadowalające. 

    ·        Istnieją pewne problemy zdrowotne wokół rośliny stewii. Stewia może powodować niskie ciśnienie krwi, co może budzić obawy niektórych przyjmujących leki na ciśnienie krwi. Trwają również badania nad niektórymi chemikaliami naturalnie występującymi w stewii, które mogą powodować mutacje genetyczne i raka.


    Istnieje wiele sprzecznych badań na temat stewii. Niektóre badania pokazują, że ma właściwości przeciwzapalne lub może obniżać ciśnienie krwi. Inne, nieco bardziej niepokojące badania pokazują, że w znacznych ilościach może faktycznie uszkodzić nasze DNA.
    Jeśli naprawdę szukasz całkowicie „naturalnego” sposobu na słodzenie potraw, najlepszym rozwiązaniem jest wybranie czegoś nieprzetworzonego, takiego jak miód, syrop klonowy (czytaj etykiety!!!). 
    Ale najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić dla swojego długofalowego zdrowia, jest „niesłodzona lub niskosłodzona dieta”.

    Szukasz sposobu na "konsumpcję bez konsekwencji”?

    Spraw aby Twoja dieta była pożywna i zawierała mało cukru. 

    Jeśli jesz dużo słodkich potraw, bez względu na to, czy używasz cukru, aspartamu, sukralozy ksylitolu czy stewii, pamiętaj, że nie jest to dobre dla Twojego zdrowia.


    Staraj się budować swoją dietę przede wszystkim na pełnych produktach spożywczych - takich jak świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, jajka, nabiał, ryby i mięso, orzechy i produkty pełnoziarniste. 

    Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.