ALTERNATYWY dla cukru białego, cz. 2 - Cukier biały czy kokosowy?
Cukier kokosowy uważany jest za bardziej naturalny, mniej przetworzony i zdrowszy niż cukier biały. Czy na pewno tak jest?
Cukier kokosowy pochodzi z naturalnego źródła, z soku ciętych kwiatów palmy kokosowej. Często mylony jest z cukrem palmowym. Chociaż mają podobny proces produkcji, cukier palmowy pochodzi z innego drzewa.
Cukier kokosowy produkowany jest głównie na Filipinach i w Indonezji (nazywany przez Indonezyjczyków „gula java”). Ma podobny wygląd do cukru trzcinowego, ale można go spotkać w różnych postaciach: różnej wielkości jasne lub ciemne granulki.
Cukier kokosowy produkowany jest głównie na Filipinach i w Indonezji (nazywany przez Indonezyjczyków „gula java”). Ma podobny wygląd do cukru trzcinowego, ale można go spotkać w różnych postaciach: różnej wielkości jasne lub ciemne granulki.
Czym cukier kokosowy różni się od cukru białego?
- Zawartość sacharozy w cukrze białym wynosi ponad 99%.
- Głównym składnikiem cukru kokosowego jest również sacharoza (70-79%), a następnie wolna glukoza i fruktoza (3-9%).
- Sacharoza składa się z połowy fruktozy. To znaczy, że cukier kokosowy zawiera 38–48,5% fruktozy, czyli mniej więcej tyle samo, co cukier biały (cukier kokosowy ma zmienny skład – wszystko zależy od odmiany i wieku palmy kokosowej, a także od metody odparowywania soku).
- Fruktoza zajmuje niski poziom GI, ponieważ ciało nie może natychmiast wykorzystać jej do energii, więc nie wpływa na poziom cukru we krwi. Kiedy jemy dużo fruktozy, trafia ona prosto do wątroby, a wątroba próbuje ją metabolizować do przydatnej postaci, zanim spowoduje uszkodzenie (fruktoza jest toksyczna w dużych ilościach).
- Cukier kokosowy jest też tak samo szkodliwy dla zębów jak cukier biały.
- Cukier kokosowy jest bogaty w węglowodany i zawiera kalorie - dwie rzeczy, które wiele osób próbuje ograniczyć w diecie. Chociaż zawiera ich nieco mniej niż cukier biały, to nadal jest ich dużo.
- Cukier kokosowy nie jest cudem odchudzającym ani odżywczym. W porównaniu z cukrem białym zawiera dodatkowe składniki odżywcze, ale to są nadal śladowe ilości.
- Cukier kokosowy jest mniej rafinowany i zawiera więcej składników odżywczych. Ilości korzystnych związków w cukrze kokosowym jest tak mała, że aby uzyskać ich zdrową dawkę należałoby zjeść go bardzo dużo. Czy nie lepiej jest zdobyć te składniki odżywcze z innych produktów? Pod względem pierwiastków śladowych 100 g zawiera: 625 mg potasu i 125 mg sodu.
Dla porównania 100 g (25 łyżeczek!!!) cukru kokosowego zawiera 0,001 g potasu. Zalecane dzienne dawki potasu:
- do 12 roku życia od 2,4 g do 3,7 g,
- powyżej 13 roku życia 4,7 g,
- kobiety w ciąży 4,7 g,
- kobiety karmiące 5,1 g
Tab. Naturalne źródła potasu
Produkt
|
% dziennego zapotrzebowania
w 100 g |
Średnia waga jednostki miary przygotowanej do spożycia (po oczyszczeniu)
| |
Jednostki miary
|
Zawartość potasu
(w g) | ||
cukier kokosowy
|
0,013%
|
25 łyżeczek (100 g)
|
0,000625 (*)
|
pestki dyni
|
17%
|
1 paczka (100 g)
|
0,81
|
pomidor
|
6%
|
1 szt. (170 g)
|
0,48
|
banan
|
7%
|
1 szt. (120 g)
|
0,38
|
sok pomidorowy
|
4%
|
1 szkl. (200 ml)
|
0,41
|
jabłko
|
3%
|
1 szt. (180 g)
|
0,24
|
otręby pszenne
|
24%
|
10 łyżek (100 g)
|
1,12
|
ziemniaki
|
12%
|
1 szt. (75 g)
|
0,42
|
morele suszone
|
36%
|
1 paczka (100 g)
|
1,71
|
jogurt naturalny
|
4%
|
1 paczka (100 g)
|
0,21
|
nasiona słonecznika
|
17%
|
1 paczka (100 g)
|
0,81
|
ryba dorada
|
7%
|
1 szt. (170 g)
|
0,60
|
Czy nadal uważasz, że cukier kokosowy jest lepszą alternatywą dla cukru białego? Zobacz tabelę porównawczą.
Pamiętaj jednak, że uzależnienie od cukru można zmniejszyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany.
Pamiętaj jednak, że uzależnienie od cukru można zmniejszyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany.
Zmniejszaj systematycznie ilość spożywanego cukru!
cukier biały, cukier brązowy, alternatywy, sacharoza, kuchnia, zamiennik cukru, zdrowie, zdrowe cukry, zdrowy cukier, cukier trzcinowy, cukier buraczany, melasa, słodzenie, kawa, herbata, ciasta, słodycze, czym słodzić?, co zamiast cukru
Artykuły na blogu "Alternatywy kulinarne Justyny" mają charakter wyłącznie informacyjno-poglądowy. Zamieszczone tu materiały są zbiorem informacji z różnych źródeł., kawa, herbata, ciasta, słodycze, czym słodzić?, co zamiast c