Domowy ketchup z dyni

Dynia jest warzywem często wykorzystywanym w przepisach kulinarnych. Główną zaletą dyni jest niska zawartość węglowodanów i niewielka ilość kalorii. 100 gramów dyni to tylko 26 kcal. Dynia nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu, jest za to bogatym źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Jest zalecana przez dietetyków do programów kontroli cholesterolu i odchudzania.


Przynajmniej jeden słoik ketchupu z dyni zabieramy ze sobą na wakacje, ferie z nartami, czy wyjazdowy weekend majowy.

Dynia może być używana w wielu przepisach, zarówno pieczona, jak i smażona, ale najzdrowsza jest gotowana na parze.

Można ją wykorzystać do przygotowania gulaszy, ciast, placuszków, dżemów, kremów, sosów, przetworów na słodko, kwaśno czy ostro, itp.…


Na specjalne życzenie Pati :)


Ketchup z dyni - prosty w przygotowaniu, smaczny przez cały rok.

Mix dyniowy:

  • 3 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 
  • 2 łyżki soli
dynię pokrój w kostkę, obsyp solą i odstaw na 2 godziny
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
oczyszczone paprykę i cebulę pokrój w kostkę, obsyp solą i odstaw na 2 godziny.
Po tym czasie wszystko (dynię, paprykę, cebulę) wrzuć do garnka i ugotuj do miękkości, a następnie zmiksuj blenderem.

Zalewa:

  • ok. 80 dkg koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. octu jabłkowego lub 1,5 szkl. octu spirytusowego
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka carry
Wszystkie składniki zalewy zagotuj, a następnie dodaj do zmiksowanej dyni.
Całość gotuj ok. 5 minut. Gotowy ketchup nakładaj do wyparzonych wcześniej słoików. 
Nie ma potrzeby pasteryzowania weków, czy przekręcania wieczkiem do dołu. Wystarczy szczelnie zamknięte słoiki przykryć ciepłym kocykiem i "zapomnieć" o nich przez kilka godzin. 


Tak przygotowanym ketchupem z dyni zajadamy się całą rodziną przez cały rok. Przynajmniej jeden słoik zabieramy ze sobą na wakacje, ferie z nartami, czy wyjazdowy weekend majowy.


DYNIA W ROLI GŁÓWNEJ

Dynia to warzywo, które zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Dzieje się tak, ponieważ jest niskokaloryczna nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu, jest za to bogatym źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Jest zalecana przez dietetyków do programów kontroli cholesterolu i odchudzania. Może być używana do przygotowywania różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy, słodycze, ciasta ...  Czytaj dalej...


Może zainteresuje Cię też:


Dlaczego czekolada powinna być gorzka?
Wystarczy zjeść kawałek czekolady, żeby poczuć się lepiej, morale idzie w górę. Dzieje się tak za sprawą najważniejszego składnika czekolady, jakim jest kakao, pokarm bogaty w drogocenne przeciwutleniacze.  Czytaj dalej...

DOMOWE SPA - NATURALNE PEELINGI DO TWARZY
Przynajmniej raz w tygodniu wykonuj zabieg oczyszczania i złuszczania skóry. Peeling należy nakładać zarówno na skórę ciała, jak i na twarz. Oczywiście użyj do tego różnych naturalnych produktów. Czytaj dalej...

CO TRZEBA JEŚĆ, ŻEBY MIEĆ PIĘKNĄ SKÓRĘ?
Nawyki żywieniowe są ważne. To one decydują o tym, jak będziesz wyglądać, jak się będziesz czuł, ile będziesz mieć energii i czy będziesz cierpieć na jakieś choroby. Liczne badania potwierdziły, że dieta wpływa na zdrowie i wygląd skóry. Czytaj dalej...

TECHNIKI RELAKSACYJNE PODCZAS KRYZYSU
W dzisiejszych czasach strach i niepokój ogarnęły dużą część populacji z powodu epidemii koronawirusa. Na szczęście istnieją techniki relaksacyjne, które mogą być bardzo pomocne w czasach kryzysu... Czytaj dalej...


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.