Jesz "byle jakie" śniadanie w biegu?

Zamiast zrobić śniadanie, naciskasz przycisk drzemki... potem szybko wybiegasz z domu, kupujesz "coś" po drodze i pośpiesznie wpychasz w siebie w samochodzie lub w transporcie publicznym? I myślisz sobie: „W końcu czy to ważne, czy jem przy stole, w podróży, czy w pośpiechu"? 

Jeśli nie masz czasu rano na zrobienie śniadania, przygotuj je wieczorem. Co powiesz na zdrową owsiankę "wieczorną" z własnoręcznie zrobionej granoli?

Wyniki wielu badań wskazują, że ... chodzenie "rozprasza" nasz mózg i dlatego spożywamy więcej kalorii, gdy jemy w biegu. Niewłaściwe przeżuwanie pożywienia (w tym przypadku z powodu pośpiechu), może prowadzić do problemów trawiennych. 

To "coś" co często wybierasz, to świeża drożdżówka? 

Niech nie zwiedzie Cię to, że jest z budyniem, serem czy jabłkiem. Ciastka to źródło głównie cukrów dodanych o minimalnej zawartości błonnika i białka. Głównymi składnikami są uniwersalna mąka, masło, mleko, cukier.

Inne francuskie dzieło - rogaliki są pyszne na śniadanie lub na popołudniową przekąskę, ale.... Ponieważ nie są wykonane z pełnych ziaren i zawierają mnóstwo masła, nie są umieszczone zbyt wysoko na "skali zdrowia".

Osoby, które znajdują czas na normalny posiłek, jedzą uważniej i rozsądniej.


 Jeśli nie masz czasu rano na zrobienie śniadania, przygotuj je wieczorem. Co powiesz na zdrową owsiankę "wieczorną"?






Kupione w sklepie mieszanki śniadaniowe często obciążone są dodatkiem cukru.


Możesz taką mieszankę przygotować w domu.
Za każdym razem inną, żeby śniadania nie wyglądały tak samo, bo szybko ci się znudzą.


Domowa GRANOLA (przepis)

1 szklankę posiekanych orzechów (migdały, orzechy włoskie, ...), 1 szklankę posiekanych suszonych owoców (jabłka, morele, śliwki,...) wymieszaj z 1/2 szklanki dowolnych nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik, dynia) i 2 szklankami płatków owsianych. Dodaj 3 łyżki miodu lub syropu klonowego oraz 2 łyżki oleju roślinnego (olej słonecznikowy, z orzechów laskowych, z avocado).

Rozłóż równomiernie na blasze i piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 160º C. Pozostaw do wystudzenia przed podaniem lub przechowywaniem w szczelnym pojemniku (maksymalnie 2 tygodnie). Do ostudzonej granoli możesz wsypać również utartą gorzką czekoladę.

Wsyp gotową granolę do miseczki, zalej mlekiem lub jogurtem, dodaj świeże owoce, i ... gotowe 👌

Smacznego :)

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.