Niedoceniona CZARNA PORZECZKA
Owoce czarnej porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 250 ml świeżej czarnej porzeczki zawiera trzy razy więcej witaminy C niż mała pomarańcza.
- 100 g czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach,
- są bogatym źródłem antyoksydantów, hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych, spowalniają proces starzenia, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze,
- zawarte w porzeczkach pektyny spowalniają wchłanianie "złych" tłuszczów i cukru przez organizm,
- są bogatym źródłem witaminy A (100 g świeżych owoców dostarcza 230 IU witaminy A), która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy.
Ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami
Porzeczki są spożywane w sposób naturalny, samodzielnie, w sałatkach owocowych czy kompotach. Ponieważ mają cierpki smak dobrze komponują się ze słodyczami lub innymi owocami i można zrobić z nich lody, dżemy czy syropy. Czarna porzeczka przeznaczona jest do produkcji likierów, win czy galaretek.
Ja proponuję ciasto z czarną porzeczką. Czytaj dalej...
Korzyści z picia herbaty
Światowa produkcja herbaty szacowana jest na około 6,5 mln ton rocznie (wg FAO w raporcie “International tea market: market situation, prospects and emerging issues”). Jaki jest udział Polaków w spożywaniu herbaty? Czytaj dalej...