Niedoceniona CZARNA PORZECZKA

Owoce czarnej porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 250 ml świeżej czarnej porzeczki zawiera trzy razy więcej witaminy C niż mała pomarańcza.


Czarna porzeczka to cenne źródło witaminy C i nie tylko

  • 100 g czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach,
  • są bogatym źródłem antyoksydantów, hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych, spowalniają proces starzenia, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze,
  • zawarte w porzeczkach pektyny spowalniają wchłanianie "złych" tłuszczów i cukru przez organizm,
  • są bogatym źródłem witaminy A (100 g świeżych owoców dostarcza 230 IU witaminy A), która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy.



Ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Porzeczki są spożywane w sposób naturalny, samodzielnie, w sałatkach owocowych czy kompotach. Ponieważ mają cierpki smak dobrze komponują się ze słodyczami lub innymi owocami i można zrobić z nich lody, dżemy czy syropy. Czarna porzeczka przeznaczona jest do produkcji likierów, win czy galaretek. 

Ja proponuję ciasto z czarną porzeczką. Czytaj dalej...



Korzyści z picia herbaty

Światowa produkcja herbaty szacowana jest na około 6,5 mln ton rocznie (wg FAO w raporcie “International tea market: market situation, prospects and emerging issues”). Jaki jest  udział Polaków w spożywaniu herbaty? Czytaj dalej...







Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.