Mleko bez laktozy - czy warto?
Mleko bez laktozy - czy warto?
To zwykłe mleko, do którego został dodany enzym laktaza. Cukier z tego mleka (laktoza) nie został usunięty ale rozłożony (zhydrolizowany) na cukry proste (glukozę i galaktozę).100 g mleka (1,5 %) zawiera ok. 45 kcal.
100 g mleka bez laktozy (1,5 %) zawiera ok. 44 kcal.
Poprzez rozłożenie laktozy na cukry proste zwiększa się indeks glikemiczny mleka.
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i przetworów mlecznych, ponieważ produkty te zawierają laktozę, kazeinę i charakteryzują się korzystnym stosunkiem wapnia do fosforu. (*)
"Mleko i inne produkty o obniżonej zawartości laktozy (lub całkowicie jej pozbawione) nie nadają się dla wszystkich. "
W opinii prof. Włodzimierza Bednarskiego z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz wielu innych specjalistów przeznaczone są one dla osób, u których faktycznie stwierdzono nietolerancję cukru mlekowego.
Przeczytaj również: