Mleko bez laktozy - czy warto?

 

Mleko bez laktozy - czy warto?

To zwykłe mleko, do którego został dodany enzym laktaza. Cukier z tego mleka (laktoza) nie został usunięty ale rozłożony (zhydrolizowany) na cukry proste (glukozę i galaktozę).

100 g mleka (1,5 %) zawiera ok. 45 kcal. 
100 g mleka bez laktozy (1,5 %) zawiera ok. 44 kcal. 

Poprzez rozłożenie laktozy na cukry proste zwiększa się indeks glikemiczny mleka.


Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i przetworów mlecznych, ponieważ produkty te zawierają laktozę, kazeinę i charakteryzują się korzystnym stosunkiem wapnia do fosforu. (*)

"Mleko i inne produkty o obniżonej zawartości laktozy (lub całkowicie jej pozbawione) nie nadają się dla wszystkich. "


W opinii prof. Włodzimierza Bednarskiego z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz wielu innych specjalistów przeznaczone są one dla osób, u których faktycznie stwierdzono nietolerancję cukru mlekowego. 



Przeczytaj również:

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.