Erytrytol kontra cukier stołowy - tabela porównawcza
Erytrytol (inne nazwy: erytryt, erytrol)
- ma zerowy indeks glikemiczny;
- ma zdecydowanie mniej kalorii od cukru, a przy tym przyjemny smak;
- nie fermentuje w jelitach, dzięki czemu nie wywołuje wzdęć, biegunek ani innych dolegliwości układu pokarmowego...
Czym jeszcze różni się od cukru białego i czy jest bezpieczny?
Cukier biały
(cukier buraczany)
|
Erytrytol
(alkohol cukrowy) | |
---|---|---|
E
|
Cukry naturalne, nie są oznaczane symbolem E
|
968
|
Grupa cukrów
|
Naturalna substancja słodząca
z dużą zawartością sacharozy |
Cukier modyfikowany (słodzik półsyntetyczny)
tzw. poliol, polialkohol, alkohol polihydroksylowy (cukrowy). Poliole są określane mianem wypełniaczy. |
Pochodzenie
i skład |
Oczyszczony (rafinowany) biały cukier z buraków cukrowych zawiera 99,9 g sacharozy w 100 g.
Sacharoza to połączenie glukozy i fruktozy 1:1
|
Na szeroką skalę produkuje się go w procesie fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych przy zastosowaniu różnych gatunków drożdży. Słodzik najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Są to drożdże występujące w glebie i niektórych produktach spożywczych, m.in. olejach roślinnych, margarynie, majonezie i serach z przerostem pleśniowym.
|
Występowanie
w naturze |
W naturze, w niewielkich ilościach sacharoza występuje także w owocach, choć dominującym cukrem owocowym jest fruktoza. Najbogatsze w sacharozę są: daktyle, mango, ananas, morele, nektarynki, brzoskwinie, melon, groszek zielony, fasole, buraki, kukurydza.
|
Można go znaleźć w niektórych owocach (melonach, gruszkach, winogronach), jak również w pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza, porostach i algach morskich, w fermentowanych napojach, takich jak wino.
|
Kolor, smak
|
Kolor: rafinowany - biały,
nierafinowany - brązowy
Smak: słodki
|
Smak i kolor zbliżony do cukru białego, nie pozostawia on obcego posmaku zniechęcającego do jedzenia.
|
Zastosowanie
|
- Substancja słodząca
- Wypieki, desery, napoje, jogurty….
- Cukier najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na dostępność i cenę.
| - Można go wykorzystywać do słodzenia kawy, herbaty, deserów, jak również do pieczenia ciast i gotowania. - W produkcji leków stosowany jest w tworzeniu osłonek cukrowych na tabletach - W kosmetologii do produkcji kremów na skórę, jako składnik chroniący kosmetyki przed zepsuciem oraz jako zamiennik gliceryny. |
Kalorie
(kcal w 100g)
|
390-400
|
20
|
Białka / Tłuszcze / Węglowodany / Błonnik (w 100g)
|
0 / 0 / 100 / 0
|
0 / 0 / 0 / 0
|
Indeks glikemiczny*
|
68
Sacharoza jest trawiona i wchłaniana już w jamie ustnej, z tego powodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
|
0
Erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm - jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem. |
Krotność słodkości danego słodzika
w odniesieniu
do sacharozy
|
1
|
0,6 - 0,7
Jedna łyżeczka stołowa cukru (4-5g) = półtorej łyżeczki erytrolu (7-7,5g) |
Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI)
|
Zaleca się, aby ilość cukru w diecie nie przekraczała 6 łyżeczek dziennie (30g)
|
Brak ograniczenia
|
Cena za 1 kg/l
|
ok. 2-3 zł / kg
|
od 15 zł / kg
|
Właściwości (zalety)
|
- Bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
- Jeden z podstawowych produktów żywieniowych.
- Środek konserwujący ograniczający rozwój. drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie produktu. |
- Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików.
- Uznany jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
- Nie jest metabolizowany przez ludzki organizm (wydalamy go z moczem).
- Nie powoduje wzdęć i biegunek.
- Hamuje rozwój próchnicy.
- Stwierdzono jego działanie antyoksydacyjne, oraz co istotne, w przeciwieństwie do cukru - nie uzależnia.
- Nie jest pożywką dla drożdży (wykorzystywany w grzybicy). - Bezpieczny dla zdrowia nawet wówczas, gdy zje się go w dużej ilości. |
Co warto wiedzieć
|
- Człowiek w ogóle nie potrzebuje sacharozy do życia, poza tą, którą zjada w świeżych owocach.
-Cukier aktywuje te same ośrodki w mózgu, które są aktywowane podczas zażywania narkotyków.
- Cukier działa uzależniająco i odpowiada za uczucie przyjemności pojawiające się po zjedzeniu czegoś słodkiego.
- Cukier zwiększa ryzyko próchnicy zębów.
Cukier przyspiesza starzenie skóry i ogólne starzenie organizmu.
- Nadmiar sacharozy w diecie jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości...
| - Erytrol często mieszany jest z innymi słodzikami (m.in. aspartamem, taumatyną) w celu maskowania ich niepożądanych smaków i wzmocnienia stopnia słodkości. - W sprzedaży dostępne są także produkty, w których erytrytol połączono z glikozydami stewiolowymi (stewią). |
Nadmiar cukrów jest szkodliwy.
Dotyczy to również wszystkich innych składników odżywczych.
Zdrowa i racjonalna dieta, to nie tylko eliminacja jednego składnika diety, ale całkowita prawidłowa jej kompozycja.
Choć substytuty cukru mogą pomóc w kontroli masy ciała, nie są cudownym wynalazkiem i żaden z nich nie jest obojętny dla zdrowia.
„Pomimo zmieniającego się trendu żywieniowego i coraz większej dbałości o zdrowie i sylwetkę, badania TNS OBOP wykazują, że Polacy znacząco nadużywają cukru. Analizy wykazały, że średnio, co trzeci z nas dodajeaż 2-3 łyżeczki do każdej filiżanki herbaty albo kawy. Obliczono, że każdego dnia spożywamy przeciętnie 10 łyżeczek cukru. […] Naukowcy nie od dziś twierdzą, że cukier uzależnia podobnie jak inne uzależniające substancje - alkohol czy narkotyki.”[1]
Uzależnienie od cukru można zmniejszyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany. Zmniejszaj systematycznie ilość spożywanego cukru :)
A teraz wybór należy do Ciebie 😊
------------------------------------------------------------------------------
Artykuły na blogu "Alternatywy kulinarne Justyny" mają charakter wyłącznie informacyjno-poglądowy.
Zamieszczone tu materiały są zbiorem informacji z różnych źródeł.
------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone tu materiały są zbiorem informacji z różnych źródeł.
------------------------------------------------------------------------------