Erytrytol kontra cukier stołowy - tabela porównawcza



Erytrytol (inne nazwy: erytryt, erytrol)

- ma zerowy indeks glikemiczny;
- ma zdecydowanie mniej kalorii od cukru, a przy tym przyjemny smak;
- nie fermentuje w jelitach, dzięki czemu nie wywołuje wzdęć, biegunek ani innych dolegliwości układu pokarmowego...

Czym jeszcze różni się od cukru białego i czy jest bezpieczny?




Cukier biały
(cukier buraczany)
Erytrytol
(alkohol cukrowy)
E
Cukry naturalne, nie są oznaczane symbolem E
968
Grupa cukrów
Naturalna substancja słodząca 
z dużą zawartością sacharozy
Cukier modyfikowany (słodzik półsyntetyczny)
tzw. poliol, polialkohol, alkohol polihydroksylowy (cukrowy). 
Poliole są określane mianem wypełniaczy.
Pochodzenie 
i skład
Oczyszczony (rafinowany) biały cukier z buraków cukrowych zawiera 99,9 g sacharozy w 100 g.

Sacharoza to połączenie glukozy i fruktozy 1:1
Na szeroką skalę produkuje się go w procesie fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych przy zastosowaniu różnych gatunków drożdży. Słodzik najczęściej jest syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Są to drożdże występujące w glebie i niektórych produktach spożywczych, m.in. olejach roślinnych, margarynie, majonezie i serach z przerostem pleśniowym.
Występowanie
w naturze
W naturze, w niewielkich ilościach sacharoza występuje także w owocach, choć dominującym cukrem owocowym jest fruktoza.  Najbogatsze w sacharozę są: daktyle, mango, ananas, morele, nektarynki, brzoskwinie, melon, groszek zielony, fasole, buraki, kukurydza.
Można go znaleźć w niektórych owocach (melonach, gruszkach, winogronach), jak również w pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza, porostach i algach morskich, w fermentowanych napojach, takich jak wino.
Kolor, smak
Kolor: rafinowany - biały, 
nierafinowany - brązowy
Smak: słodki
Smak i kolor zbliżony do cukru białego, nie pozostawia on obcego posmaku zniechęcającego do jedzenia.
Zastosowanie
- Substancja słodząca
- Wypieki, desery, napoje, jogurty….
- Cukier najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na dostępność i cenę.


    - W przemyśle erytrytol stosuje się, jako wzmacniacz aromatu i zagęstnik w produkcji: lodów, dżemów, galaretek, owoców kandyzowanych, musztard, gum do żucia.
    - Można go wykorzystywać do słodzenia kawy, herbaty, deserów, jak również do pieczenia ciast i gotowania.
    - W produkcji leków stosowany jest w tworzeniu osłonek cukrowych na tabletach
    - W kosmetologii do produkcji kremów na skórę, jako składnik chroniący kosmetyki przed zepsuciem oraz jako zamiennik gliceryny.
      Kalorie
      (kcal w 100g)
      390-400
      20
      Białka / Tłuszcze / Węglowodany / Błonnik (w 100g)
      0 / 0 / 100 / 0
      0 / 0 / 0 / 0
      Indeks glikemiczny*
      68
      Sacharoza jest trawiona i wchłaniana już w jamie ustnej, z tego powodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
      0
      Erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzki organizm - jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem.
      Krotność słodkości danego słodzika
      w odniesieniu
      do sacharozy 
      1
      0,6 - 0,7


      Jedna łyżeczka stołowa cukru (4-5g) = półtorej łyżeczki erytrolu (7-7,5g) 
      Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI)
      Zaleca się, aby ilość cukru w diecie nie przekraczała 6 łyżeczek dziennie (30g)
      Brak ograniczenia
      Cena za 1 kg/l
      ok. 2-3 zł / kg
      od 15 zł / kg 
      Właściwości (zalety)
      Bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
      Jeden z podstawowych produktów żywieniowych.
      Środek konserwujący ograniczający rozwój. drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie produktu.
      Uważa się go za jeden z najzdrowszych słodzików.
      Uznany jest przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), jako całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
      Nie jest metabolizowany przez ludzki organizm (wydalamy go z moczem).
      Nie powoduje wzdęć i biegunek.
      Hamuje rozwój próchnicy.
      Stwierdzono jego działanie antyoksydacyjne, oraz co istotne, w przeciwieństwie do cukru -  nie uzależnia.
      Nie jest pożywką dla drożdży (wykorzystywany w grzybicy).
      Bezpieczny dla zdrowia nawet wówczas, gdy zje się go w dużej ilości.
      Co warto wiedzieć
      - Człowiek w ogóle nie potrzebuje sacharozy do życia, poza tą, którą zjada w świeżych owocach.
      -Cukier aktywuje te same ośrodki w mózgu, które są aktywowane podczas zażywania narkotyków.
      - Cukier działa uzależniająco i odpowiada za uczucie przyjemności pojawiające się po zjedzeniu czegoś słodkiego.
      - Cukier zwiększa ryzyko próchnicy zębów.
      Cukier przyspiesza starzenie skóry i ogólne starzenie organizmu.
      - Nadmiar sacharozy w diecie jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości...
        - Przyjmowany w wysokich dawkach może doprowadzić do pewnych zaburzeń w funkcjonowaniu systemu głodu i sytości w naszym organizmie.
        Erytrol często mieszany jest z innymi słodzikami (m.in. aspartamem, taumatyną) w celu maskowania ich  niepożądanych smaków i wzmocnienia stopnia słodkości.
        - W sprzedaży dostępne są także produkty, w których erytrytol połączono z glikozydami stewiolowymi (stewią).


        Nadmiar cukrów jest szkodliwy.

        Dotyczy to również wszystkich innych składników odżywczych.

        Zdrowa i racjonalna dieta, to nie tylko eliminacja jednego składnika diety, ale całkowita prawidłowa jej kompozycja.

        Choć substytuty cukru mogą pomóc w kontroli masy ciała, nie są cudownym wynalazkiem i żaden z nich nie jest obojętny dla zdrowia. 

        „Pomimo zmieniającego się trendu żywieniowego i coraz większej dbałości o zdrowie i sylwetkę, badania TNS OBOP wykazują, że Polacy znacząco nadużywają cukru. Analizy wykazały, że średnio, co trzeci z nas dodajeaż 2-3 łyżeczki do każdej filiżanki herbaty albo kawy. Obliczono, że każdego dnia spożywamy przeciętnie 10 łyżeczek cukru. […] Naukowcy nie od dziś twierdzą, że cukier uzależnia podobnie jak inne uzależniające substancje  - alkohol czy narkotyki.[1]

        Uzależnienie od cukru można zmniejszyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany. Zmniejszaj systematycznie ilość spożywanego cukru :)



        A teraz wybór należy do Ciebie 😊

        ------------------------------------------------------------------------------
        Artykuły na blogu "Alternatywy kulinarne Justyny" mają charakter wyłącznie informacyjno-poglądowy. 
        Zamieszczone tu materiały są zbiorem informacji z różnych źródeł.
        ------------------------------------------------------------------------------

        Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.