Postaraj się zjeść coś na śniadanie
„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” może w tym momencie brzmieć jak stara zasada babci, ale niektóre uświęcone wierzenia są warte zachodu. Osoby, które jedzą śniadanie, zwykle mają lepszą kontrolę co i ile jedzą przez resztę dnia niż ci, którzy tego nie robią.
Nie tylko ważne jest, aby codziennie jeść śniadanie, ale równie ważne jest to, co jeść!
Przetworzona żywność z cukrem dodanym, należy do kategorii żywności o wysokiej glikemii.
Płatki kukurydziane o indeksie glikemicznym 82 mogą powodować wzrost poziomu insuliny w organizmie.
Posiłek o wysokiej zawartości węglowodanów i cukru oraz o niskiej zawartości błonnika może spowodować wzrost cukru we krwi, a następnie gwałtowny spadek - co może prowadzić do głodu i nastroju w godzinach porannych.
Zdecydowanie lepsze propozycje na śniadanie, to:
- Owsianka: dodaj trochę posiekanych owoców, jeśli lubisz słodko.
- Jogurt naturalny: dodaj owoce i orzechy, aby uzyskać dodatkowe dobre kalorie.
- Jajka: gotowane, gotowane w koszulce, jajecznica lub jako omlet, nie zapomnij o warzywie np. pomidorze.
- Pełnoziarniste pieczywo z twarożkiem: dodaj szczypiorek, rzodkiewkę czy suszone pomidory z zalewy.
- Guacamole z pełnoziarnistym pieczywem: awokado pełne składników odżywczych i zdrowych tłuszczów na energię, do niego dodaj łososia albo wędzonego indyka.
"Według badań przeprowadzonych przez Australijską Wspólnotę Naukową i Przemysłową ds. Badań Naukowych i Przemysłowych śniadania wysokobiałkowe okazały się szczególnie skuteczne w zmniejszaniu głodu i konsumpcji żywności w ciągu dnia."
Błonnik pokarmowy
Dużo błonnika pokarmowego zawierają otręby i produkty zbożowe otrzymywane z całego ziarna, nasiona roślin strączkowych, kapusta, sałata, papryka i suszone owoce.
Wybór opcji o niskiej zawartości cukru z wysoką zawartością białka i błonnika, pomoże ci poczuć się sytym aż do obiadu, zapobiegając niepotrzebnym przekąskom.
Wapń
Tabela 1. Wartości odżywcze w 100 g wybranych produktów
Kalorie |
Białka |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Wapń |
|
Mleko owcze |
108 |
5,98 |
7,00 |
5,36 |
193 |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu |
60 |
4,30 |
2,00 |
5,20 |
170 |
Jogurt owocowy 1,5% tłuszczu |
61 |
3,90 |
1,50 |
8,20 |
134 |
Mleko kozie |
53 |
3,56 |
2,50 |
4,45 |
130 |
Mleko odtłuszczone |
38 |
3,40 |
0,10 |
4,90 |
121 |
Mleko 2% tłuszczu |
50 |
3,30 |
2,00 |
4,80 |
120 |
Mleko bez laktozy 2% tłuszczu |
48 |
3,2 |
2 |
4,4 |
120 |
Mleko 3,2% tłuszczu |
61 |
3,15 |
3,20 |
4,80 |
118 |
Jogurt naturalny grecki |
60 |
3,60 |
2,80 |
5,20 |
110 |
Jogurt naturalny 0% tłuszczu |
48 |
5,70 |
0,20 |
5,20 |
110 |
Maślanka 0,5% tłuszczu |
40 |
3,31 |
0,88 |
4,79 |
109 |
Kefir naturalny 2% tłuszczu |
50 |
3,40 |
2,00 |
4,70 |
96 |
Mleko sojowe |
41 |
2,88 |
1,65 |
3,29 |
25 |
...wiele źródeł niemlecznych jest również bogatych w wapń.
Duże ilości wapnia w 100 g znajdziesz w następujących produktach:
- Mak - 1400 mg
- Sezam - 1000 mg
- Małe sardynki - od 330 do 380 mg w 100 g ryb. Najwięcej znajduje się w ościach. A dzięki witaminie D jest dobrze przyswajalny. Sardynki to także witaminy z grupy B i witamina A.
- Migdały 250 mg,
- Figi 200 mg,
- Natka pietruszki 190 mg
- Orzechy 190 mg. To również źródło witaminy E, silnego antyoksydantu. Znajdziemy w nich także magnez, który zapobiega skurczom mięśni.
- Jarmuż 150 mg
- i inne: owoce morza, warzywa liściaste, rośliny strączkowe, suszone owoce, tofu i różne produkty wzbogacone wapniem.
Nie bój się zdrowego tłuszczu!
Tłuszcz odgrywa ważną rolę w zwiększaniu biodostępności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i niezbędnych pierwiastków.
Ludzki organizm wchłania tylko około 10 % suplementu witaminy E, gdy jest przyjmowana bez tłuszczu.
- Witaminy A i D to witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, a więc w mleku i produktach całkiem odtłuszczonych po prostu ich nie ma.
- Wapń wchłania się jeśli spożywamy potrawy bogate w magnez i witaminy A, C i D.
- Jeśli spożywasz produkty odtłuszczone, pamiętaj o dodatkach zawierających zdrowy tłuszcz.
Przeczytaj również:
- Dobra owsianka nie jest zła. Tu znajdziesz przepis
- Rozpocznij dzień od szklanki wody z miodem i cytryną. Czytaj dalej...
- Postaraj się unikać "błędów śniadaniowych". Czytaj dalej...