Myślisz, że tłuszcz jest niezdrowy?

Nasze jedzenie składa się w dużej mierze z tłuszczu. Nasze ciało potrzebuje pewnych tłuszczów, inne są szkodliwe w dużych ilościach. Jak je rozpoznać?

Czy każdy tłuszcz jest niezdrowy?


Obok białek i węglowodanów, tłuszcze (zwane często lipidami) są jednym z podstawowych elementów budulcowych i energetycznych organizmu. 

Tłuszcze pełnią różne ważne role w naszym organizmie:

  • Dostawcy energii - tłuszcze są głównymi dostawcami energii dla organizmu ludzkiego i stanowią długoterminową rezerwę.
  • Elementy budulcowe komórek ludzkiego ciała - lipidy są niezbędnym składnikiem błon komórkowych.
  • Ochrona przed ciepłem - tłuszcz znajdujący się pod skórą pełni rolę warstwy izolacyjnej.
  • Ochrona mechaniczna - tłuszcz chroni narządy wewnętrzne i ruchome, takie jak oczy.
  • Nośniki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - tłuszcze są niezbędne do wchłaniania wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Transportują również smaki.
  • Odpowiedzialność za poziom cholesterolu w organizmie - trzeba jednak pamiętać, że poziom ich maksymalnego spożycia nie powinien być większy niż 10% energii z dziennej racji pokarmowej. Ogranicz więc niekorzystne tłuszcze mięsne, olej kokosowy, olej palmowy oraz słodycze i ciasta.

Tłuszcze można podzielić na:

  • ze względu na pochodzenie - roślinne i zwierzęce,
  • ze względu na konsystencję - stałe i ciekłe,
  • ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych - nasycone i nienasycone.


Wysokiej jakości tłuszcz ("zdrowy tłuszcz") spowalnia wchłanianie glukozy we krwi, zapewniając nasycenie, jednocześnie pomagając uniknąć dużych skoków insuliny.


Tłuszcze roślinne są zazwyczaj ciekłe i zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone:

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9),
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6).


Zdrowe tłuszcze odgrywają ważną rolę w zdrowiu mózgu, zwiększają energię i funkcje odpornościowe oraz pomagają organizmowi wchłaniać karotenoidy oraz witaminy A, D, E i K.


Tłuszcz odgrywa ważną rolę w zwiększaniu biodostępności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i niezbędnych pierwiastków.

Oto kilka przykładów produktów zawierających zdrowe tłuszcze, które warto uwzględnić podczas śniadań:

Nie zapomnij o zdrowym tłuszczu w najważniejszym posiłku dnia. 

Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe spożywane na śniadanie (bekon, parówki, ...) , nie zaliczane są do ​​bezpiecznych. Regularnie ich spożywanie zwiększa ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.

Których tłuszczów należy unikać? Czytaj dalej...

Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans. Czytaj dalej...



Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.