Myślisz, że tłuszcz jest niezdrowy?
Nasze jedzenie składa się w dużej mierze z tłuszczu. Nasze ciało potrzebuje pewnych tłuszczów, inne są szkodliwe w dużych ilościach. Jak je rozpoznać?
Tłuszcze pełnią różne ważne role w naszym organizmie:
- Dostawcy energii - tłuszcze są głównymi dostawcami energii dla organizmu ludzkiego i stanowią długoterminową rezerwę.
- Elementy budulcowe komórek ludzkiego ciała - lipidy są niezbędnym składnikiem błon komórkowych.
- Ochrona przed ciepłem - tłuszcz znajdujący się pod skórą pełni rolę warstwy izolacyjnej.
- Ochrona mechaniczna - tłuszcz chroni narządy wewnętrzne i ruchome, takie jak oczy.
- Nośniki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - tłuszcze są niezbędne do wchłaniania wszystkich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Transportują również smaki.
- Odpowiedzialność za poziom cholesterolu w organizmie - trzeba jednak pamiętać, że poziom ich maksymalnego spożycia nie powinien być większy niż 10% energii z dziennej racji pokarmowej. Ogranicz więc niekorzystne tłuszcze mięsne, olej kokosowy, olej palmowy oraz słodycze i ciasta.
- ze względu na pochodzenie - roślinne i zwierzęce,
- ze względu na konsystencję - stałe i ciekłe,
- ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych - nasycone i nienasycone.
Wysokiej jakości tłuszcz ("zdrowy tłuszcz") spowalnia wchłanianie glukozy we krwi, zapewniając nasycenie, jednocześnie pomagając uniknąć dużych skoków insuliny.
Tłuszcze roślinne są zazwyczaj ciekłe i zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9),
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6).
Zdrowe tłuszcze odgrywają ważną rolę w zdrowiu mózgu, zwiększają energię i funkcje odpornościowe oraz pomagają organizmowi wchłaniać karotenoidy oraz witaminy A, D, E i K.
Oto kilka przykładów produktów zawierających zdrowe tłuszcze, które warto uwzględnić podczas śniadań:
- awokado lub olej z awokado
- oliwki
- oleje (rzepakowy, słonecznikowy, lniany, ..., oliwa z oliwek)
- żółtka
- masło
- orzechy i nasiona
- ryby
- mleko kokosowe
Nie zapomnij o zdrowym tłuszczu w najważniejszym posiłku dnia.
Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe spożywane na śniadanie (bekon, parówki, ...) , nie zaliczane są do bezpiecznych. Regularnie ich spożywanie zwiększa ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.
Których tłuszczów należy unikać? Czytaj dalej...
Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans. Czytaj dalej...
Zachęcam również przeczytanie innych artykułów:
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) też warto poznać.
Kontroluj poziom głodu.
Dlaczego wyrzucamy jedzenie?
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) też warto poznać.
Kontroluj poziom głodu.
Dlaczego wyrzucamy jedzenie?