Śniadanie kojarzy Ci się z nabiałem, jajkami, chlebem, bekonem, płatkami z mlekiem?
Czy przygotowując śniadanie nie wpadasz w rutynę? A może o czymś zapominasz? Co robisz, aby Twoja dieta była urozmaicona i pełnowartościowa?
Owsianka jest smaczna i zdrowa, zwłaszcza przygotowana z własnoręcznie zrobionej granoli.
Ale to nie znaczy, że na śniadanie jemy tylko owsiankę. Urozmaicaj swoją dietę.
Pamiętaj, że produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe spożywane na śniadanie (bekon, parówki, ...) , nie zaliczane są do najzdrowszych.
Ale to nie znaczy, że są zakazane. Jeśli od czasu do czasu zjesz na śniadanie parówki albo jajka na bekonie to przecież nic się nie stanie.
A co z warzywami? Zbyt często odchodzą od porannego zestawu, a to zła wiadomość dla świadomych "zjadaczy śniadań”.
Proziaki przygotuj wieczorem. Zastąpią tradycyjne pieczywo. Nadmiar zamroź, będą na "czarną godzinę".
Smakują wyśmienicie z pastą serową (twarożkiem + marynowane warzywa + koperek), wędliną + papryka, serem żółtym + pomidor, jajkiem sadzonym + szczypiorek,...
Dodaj do tego porcję warzyw - pomidory, ogórki, paprykę, szczypiorek .... - wybierz te, które Ci smakują.
Najlepiej sezonowe
- Latem i jesienią świeże, zimą kiszonki, marynaty, mrożone.
- Wiosną nie zapomnij o wspaniałych kiełkach.
Co powiesz na "proziaki wieczorne" zamiast tradycyjnego białego pieczywa?
Zawierają sporo błonnika, trochę zdrowego tłuszczu. Dodaj jeszcze coś co zawiera sporo białka i nie zapomnij o warzywie 🍅🍆🍃
Proziaki przygotuj wieczorem. Zastąpią tradycyjne pieczywo. Nadmiar zamroź, będą na "czarną godzinę".
Smakują wyśmienicie z pastą serową (twarożkiem + marynowane warzywa + koperek), wędliną + papryka, serem żółtym + pomidor, jajkiem sadzonym + szczypiorek,...