Śniadanie kojarzy Ci się z nabiałem, jajkami, chlebem, bekonem, płatkami z mlekiem?

Czy przygotowując śniadanie nie wpadasz w rutynę? A może o czymś zapominasz? Co robisz, aby Twoja dieta była urozmaicona i pełnowartościowa?

Proziaki przygotuj wieczorem. Zastąpią tradycyjne pieczywo. Nadmiar zamroź, będą na "czarną godzinę".


Owsianka jest smaczna i zdrowa, zwłaszcza przygotowana z własnoręcznie zrobionej granoli.


Ale to nie znaczy, że na śniadanie jemy tylko owsiankę. Urozmaicaj swoją dietę.

Pamiętaj, że produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe spożywane na śniadanie (bekon, parówki, ...) , nie zaliczane są do ​​najzdrowszych. 


Ale to nie znaczy, że są zakazane. Jeśli od czasu do czasu zjesz na śniadanie parówki albo jajka na bekonie to przecież nic się nie stanie. 

A co z warzywami? Zbyt często odchodzą od porannego zestawu, a to zła wiadomość dla świadomych "zjadaczy śniadań”. 

Dodaj do tego porcję warzyw - pomidory, ogórki, paprykę, szczypiorek .... - wybierz te, które Ci smakują.

Najlepiej sezonowe
    • Latem i jesienią świeże, zimą kiszonki, marynaty, mrożone.
    • Wiosną nie zapomnij o wspaniałych kiełkach.
Wybór jest naprawdę duży.

Co powiesz na "proziaki wieczorne" zamiast tradycyjnego białego pieczywa? 

Zawierają sporo błonnika, trochę zdrowego tłuszczu. Dodaj jeszcze coś co zawiera sporo białka i nie zapomnij o warzywie 🍅🍆🍃


Proziaki przygotuj wieczorem. Zastąpią tradycyjne pieczywo. Nadmiar zamroź, będą na "czarną godzinę".

Smakują wyśmienicie z pastą serową (twarożkiem + marynowane warzywa + koperek), wędliną + papryka, serem żółtym + pomidor, jajkiem sadzonym + szczypiorek,...

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.