O węglowodanach słów kilka
Kiedy spożywasz cukier, części mózgu odpowiedzialne za przyjemność i nagrodę wydzielają naturalne opioidy, tak jak dzieje się to u palaczy, hazardzistów, osób używających alkoholu lub kokainy. Cukier zwiększa dopaminę, hormon oczekiwania, odkrycia, który daje stan przyjemności, euforii, ale przy wielokrotnym spożyciu, jak w przypadku każdego narkotyku, receptory dostosowują się, nie reagują już tak dobrze i trzeba brać coraz więcej tego, co więcej, aby poczuć to samo uczucie.
Cukier, cukry, węglowodany - w wielkim skrócie.
Cukry to termin odnoszący się do szerokiej kategorii wszystkich jednocukrów i wielocukrów: najprostszych węglowodanów. Jednocukry obejmują glukozę, galaktozę i fruktozę, a wielocukry obejmują sacharozę, laktozę, maltozę (podział cukrów poniżej).
Cukry (węglowodany) mogą występować naturalnie (np. w owocach, warzywach, produktach mlecznych i orzechach). Można je ekstrahować z roślin i produktów mlecznych i dodawać do żywności. Mogą być wytworzone przez człowieka przy użyciu różnych składników roślinnych lub mlecznych.
„CUKIER” odnosi się tylko do sacharozy - cukru złożonego z dwóch połączonych razem cukrów prostych (glukozy i fruktozy), które są wytwarzane naturalnie z buraków cukrowych ("ten cukier") i trzciny cukrowej.
Co to znaczy "cukry dodane"?
Dodane cukry odnoszą się do kategorii obejmującej różne kaloryczne substancje słodzące, w tym cukier i wiele innych substancji słodzących sklasyfikowanych jako cukry. Dodane cukry nie zawierają niekalorycznych oraz niskokalorycznych substancji słodzących.Głównym źródłem dodanych cukrów są napoje słodzone (takie jak napoje bezalkoholowe, herbata i soki owocowe) oraz przekąski i słodycze.
Do głównych źródeł dodanych cukrów w diecie należą również produkty spożywcze zawierające ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały. Produkty te obejmują gotowe do spożycia płatki zbożowe, smakowe mleko i jogurt.
Cukry są dodawane do tych produktów do celów funkcjonalnych , w tym do zwiększania przyjemności z jedzenia niektórych pożywnych potraw. Z tego powodu cukier jest kluczowym partnerem w dostarczaniu składników odżywczych.
Nasz organizm potrzebuje węglowodanów, które są znakomitym źródłem energii.
Niedobór węglowodanów prowadzi do tworzenia glukozy z białek, zamiast z węglowodanów. Tymczasem białko powinno być zużywane głownie do odnowy białka tkankowego, a nie na potrzeby energetyczne.
Nadmiar węglowodanów zaczynamy gromadzić na zapas w postaci tkanki tłuszczowej. Przyczynia się to do nadwagi, otyłości, a także cukrzycy typu II.
Cukier jest wszechstronnym i niezastąpionym funkcjonalnym składnikiem żywności.
Węglowodany dzielą się na cukry proste i złożone.
Cukry proste (jednocukry, monosacharydy):
- glukoza (cukier gronowy),
- fruktoza (zwana też cukrem owocowym, występuje w sokach prawie wszystkich owoców),
- oraz: galaktoza (występującą w mleku ssaków w postaci laktozy), mannoza, ryboza, deoksyryboza,
Musisz wiedzieć, że:
- nadmiar cukrów prostych w diecie jest bardzo groźny dla zdrowia.
- stanowią szybki zastrzyk energii, jednak jest to energia krótkotrwała.
- produkty, w których znajdują się cukry proste, obejmują zarówno te naturalne (owoce, miód), jak i sztuczne, wytworzone przez człowieka (słodycze). Te występujące naturalnie w owocach nie są szczególnie szkodliwe. Bardziej niebezpieczne jest nadużywanie tych przetworzonych, występujących w białym cukrze, ciastkach, czekoladzie czy napojach słodzonych.
Cukry złożone (polisacharydy):
1. dwucukry - związek 2 cukrów prostych:
- sacharoza - cukrem trzcinowym lub buraczany -"ten cukier" / nasz popularny cukier, doskonale rozpuszczający się w wodzie.
- laktoza (występuje w mleku wszystkich ssaków),
- maltoza (cukier słodowy, w dużych ilościach znajdujący się właśnie w słodzie, czyli w skiełkowanych ziarnach zbóż, zwłaszcza jęczmienia),
2. wielocukry - związek więcej niż 2 cząsteczek cukrów prostych:
- skrobia,
- celuloza,
- glikogen,
- pektyny,
- błonnik pokarmowy składa się z wielu różnych substancji: celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, skrobia, ligniny, kutyny i taniny.
Błonnik pokarmowy wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu i powodując dłuższe odczuwanie sytości, drażni ściany jelita i pobudza jego ruchy perystaltyczne, zmniejsza stężenie glukozy i cholesterolu w surowicy krwi, dlatego zaleca się spożywanie go w ilości 20–40 g/d, popijając dużą ilością wody !!! – 1,5–2,0 l dziennie (potrzebnej do jego pęcznienia w jelicie). Dużo błonnika pokarmowego zawierają otręby i produkty zbożowe otrzymywane z całego ziarna, nasiona roślin strączkowych, kapusta, sałata, papryka i suszone owoce.
Musisz wiedzieć, że:
- Proces trawienia cukrów złożonych jest dłuższy niż cukrów prostych, czego skutkiem jest stopniowe uwalnianie glukozy, która przedostaje się do krwi, a z nią do komórek.
- Transporterem glukozy do komórek jest insulina, która przez specjalne receptory dostarcza ją jako niezbędny do życia produkt energetyczny.
- Cukry złożone, w przeciwieństwie do cukrów prostych, dają energię na dłużej i skuteczniej sycą.
Inny podział cukrów:
2. Węglowodany nieprzyswajalne - błonnik pokarmowy (celuloza, hemiceluloza, pektyny) – po przejściu przez przewód pokarmowy są wydalane. Pełnią jednak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego:
- pobudzają perystaltykę oraz ukrwienie jelit,
- wpływają na poziom insuliny i glukozy we krwi,
- ułatwiają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu
- zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Dynia może być używana w wielu przepisach, zarówno pieczona, jak i smażona, ale najzdrowsza jest gotowana na parze. Można ją wykorzystać do przygotowania gulaszy, ciast, placuszków, dżemów, kremów, sosów, przetworów na słodko, kwaśno czy ostro, itp.… Czytaj dalej...