Jajko - symbol płodności, odrodzenia oraz cudowny składnik Twojej diety.

Wielkanoc zainspirowała mnie do powiedzenia, jakie cenne i pożywne jedzenie znajdzie się na Twoim talerzu w najbliższym czasie.
Jaja kurze, bo właśnie to mam na myśli, są powszechnym składnikiem, którego używasz prawie codziennie. Nie można się bez nich obejść przy przygotowywaniu wielu potraw.




Czy wiesz, że jedno jajko: 
  • waży ok. 65 g (rozmiar L),
  • w 75% składa się z wody
  • zawiera ok. 80 kalorii,
  • zawiera ponad 7 g wysokiej jakości białka,
  • zawiera ponad 5 g tłuszczu,
  • witaminy A, B2, B5, kwas foliowy, B12, D, E, K, - wszystkie ważne witaminy z wyjątkiem witaminy C,
  • przeciwutleniacze, takie jak luteina,
  • żelazo, cynk, selen, wapń, sód i potas,
  • lecytynę - jest to substancja w naturalnych błonach komórkowych, która może spowolnić wchłanianie cholesterolu w organizmie.
Należy jednak pamiętać, że wartości odżywcze jajka są uzależnione od chowu kur.

Jajka są świetne na odchudzanie

Nie bez powodu jajka są częścią tradycyjnego śniadania. Natychmiast rano ładują Cię energią, dostarczają Twojemu organizmowi wiele witamin, minerałów, pierwiastków i składników odżywczych.



Jajko pomaga obniżyć zły cholesterol

Cholesterol, który znajduje się w jajach, prawie nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi i dlatego nie ma związku z ryzykiem zawału serca lub udaru mózgu. Zdrowa osoba nie ma powodu, aby unikać jedzenia jajek. Wręcz przeciwnie! Jajka zawierają wiele substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jedno jajko średniej wielkości, a mianowicie jego żółtko, zawiera średnio 186 mg cholesterolu, co stanowi do 62% jego maksymalnej zalecanej dziennej dawki. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1-2 jaj dziennie. 

Naukowcy twierdzą, że dla zdrowej osoby dorosłej regularna dzienna dawka 3 jaj jest całkowicie bezpieczna.

Jajka konsekwentnie podnoszą dobry cholesterol HDL, a u 70% ludzi ich spożycie nie zwiększa całkowitego lub "złego" cholesterolu LDL. Ponadto tłuszcz zawarty w żółtku składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia i nie podnoszą poziomu cholesterolu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają nawet poziom cholesterolu LDL (tak zwany „zły” cholesterol).


Stare jajko unosi się

Świeżość jajka oceni bardzo prosty test. Zanurz jajko w szklance zimnej wody i obserwuj, jak porusza się w wodzie. Świeże jaja opadają na dno. Nieco starsze, ale wciąż świeże, pływają pod powierzchnią wody. Stare jajo unosi się w szklance wody.

 
Obraz

Symbole Wielkanocne

Jak każde ważne święto, Wielkanoc dla Polaków jest co roku naznaczona licznymi tradycjami i zwyczajami. Nasze tradycje różnią się w zależności od regionu, a każdy obszar…

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.