Jabłka w kruchym parzonym cieście - przepis

Masz już dość wypieków z supermarketów lub cukierni? Wiesz, że naładowane są cukrem i nie wiadomo czym jeszcze? W supermarketach są to często rozmrożone półprodukty, które wyglądają jak świeże wypieki. Ale ...

Jabłka w kruchym parzonym cieście


... czy na pewno są smaczne i zdrowe?

Jeśli są tylko smaczne albo nie są smaczne i nie masz pewności, że są zdrowe, to dlaczego wydajesz na nie pieniądze? Lepiej upiecz coś sama.

Zrób te wspaniałe bułeczki jabłkowe, które zaskoczą Ciebie, Twoja rodzinę i Twoich gości, pysznym smakiem i niezwykle łatwym przygotowaniem.

Wypróbuj je już dziś!

Jestem pewna, że ten deser prześcignie wszystkich "kupionych krewnych".

Przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej niż pół godziny. Kolejne 30 min na upieczenie (w tym czasie posprzątaj stanowisko pracy), kwadrans na ostygnięcie i ... można się delektować.

Przygotuj:
  • duży rondel, w którym zagrzejesz i zmieszasz wszystkie składniki,
  • dużą łyżkę (ja używam drewnianej),
  • stolnicę,
  • blachę wyłożoną papierem.



Jabłka w kruchym parzonym cieście (przepis)

(dziękuję Ci Aga za ten szybki przepis 👌) 

Ciasto:
  • 1 kostka (200 g) masła (opcjonalnie może być margaryna)
  • ¾ szklanki cukru (może być mniej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g jogurtu typu greckiego (opcjonalnie może być kwaśna śmietana)
  • 600-700 kg mąki pszennej typu 480 (ja czasami mieszam mąki - dodaję trochę mąki pełnoziarnistej, tortowej, ryżowej, gryczanej - ale nie więcej niż 50%)
  • proszek do pieczenia
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie: jabłka, cynamon, plus ewentualnie masło, cukier, orzechy, rodzynki, suszona żurawina…


Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w rondlu, dodaj cukier i cukier waniliowy - zamieszaj.
  • Do ciepłego masła dodaj jogurt - szybko wymieszaj żeby nie zważył się.
  • Następnie dodaj żółtka – wymieszaj.
  • Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę - zamieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć ciasto – chwilę, żeby tylko składniki się połączyły … to ciasto nie potrzebuje zbyt dużo czułości. Przykryj ściereczką i odłóż na chwilę.
  • Jabłka obierz, wydrąż środki, podziel na połówki lub ćwiartki, posyp cynamonem.
  • Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, dodaj sparzone suszone owoce (rodzynki, żurawina …) i orzechy. Jeśli jabłka są zbyt słodkie, skrop je sokiem z cytryny.
  • Urwij kawałek ciasta, rozwałkuj palcami na stolnicy, połóż na nim kawałek jabłka z dodatkami, zawiń ciasto kształtując bułeczkę. Czym ciasto cieńsze, tym bułeczki bardziej chrupiące :)
  • Gotowe bułeczki ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo posypałam je cukrem różanym).
  • Wstaw na ok. 30 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika.
  • Upiecz je na złoto. Kontroluj pieczenie, każdy piekarnik piecze inaczej. Teraz niech bułeczki ostygną i można delektować się ich smakiem. Następnego dnia też smakują wyśmienicie.


Jabłka w cieście doskonale nadają się na drugie śniadanie.

Jeśli do ciasta dodasz mieszankę mąk (w tym pełnoziarniste), bułeczki mogą być również dobrą kolacją. Wystarczy szklanka jogurtu do popicia i szybkie jedzonko gotowe. Nie przesadź tylko z cukrem. 

Wieczorem wybierz jogurt bez dodatku cukru. Ma ok. 60-100 kcal/100 g. Zawiera wysokiej jakości białka, a także pomaga oczyścić przewód pokarmowy. Jest to również dobry lek na zgagę.

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.