Symbole Wielkanocne
Jak każde ważne święto, Wielkanoc dla Polaków jest co roku naznaczona licznymi tradycjami i zwyczajami. Nasze tradycje różnią się w zależności od regionu, a każdy obszar kraju ma określone zwyczaje.
W Wielką Sobotę rodziny przygotowują koszyki z pomalowanymi jajkami i innymi pokarmami, który zanoszą do kościoła, aby otrzymać błogosławieństwo jedzenia.
Jest to pogańska tradycja, którą kościół postanowił zachować. Poświęcone pokarmy będą spożywane na śniadanie w Niedzielę Wielkanocną.
Istnieje wiele produktów spożywczych, które należy umieścić w koszyku, a każdy z nich ma znaczenie symboliczne. Tradycja święcenia pokarmów rozpoczęła się w XIV wieku (w Polsce), kiedy to w Wielką Sobotę do kościoła zaczęto zabierać baranka z chleba. Z czasem koszyki ludzi stawały się coraz bogatsze. Dziś mamy 7 tradycyjnych artykułów spożywczych, które powinny znaleźć się w każdym koszyku wielkanocnym, a każdy z nich ma znaczenie symboliczne.
Po pierwsze, chleb
Chleb symbolizuje Jezusa Chrystusa i Ostatnią Wieczerzę. Ma gwarantować dobrobyt i sytość.
Po drugie, jajko
Jajko symbol życia i zmartwychwstałego Jezusa.
Po trzecie, sól
Sól reprezentuje oczyszczenie. Sól ma też mieć moc odstraszania zła.
Po czwarte, szynka, kiełbasa i boczek
Szynka, kiełbasa i boczek - symbole obfitości, płodności i zdrowia. Przed laty nie każdego było stać na mięso, więc starano się, aby w wielkanocnym koszyku znalazł się chociaż kawałek szynki.
Po piąte, chrzan
Chrzan, symbolizuje siłę fizyczną i wytrzymałość. Tradycja głosi, że każdy członek rodziny (w tym dzieci) powinien w okresie wielkanocnym zjeść trochę chrzanu, aby uchronić się przed bólem brzucha, bólem zębów i kaszlem. Chrzan jest także symbolem gorzkiej ofiary Chrystusa.
Po szóste, jagnięcina
Baranek, zwykle robiony z ciasta, cukru lub czekolady. Symbolizuje Jezusa Chrystusa.
Siódmy, zapomniany współcześnie, ser
Ser symbolizuje przyjaźń człowieka z naturą. Ma zapewniać dobre samopoczucie wszystkim zwierzętom w gospodarstwie domowym, ponieważ to one dostarczają nam mleka do produkcji serów i innych produktów mlecznych.
Tradycja nazywa się Święconką. Wszystkie pokarmy poświęcone w Wielką Sobotę należy wykorzystać do przygotowania świątecznego śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Głównym i najważniejszym daniem będzie żurek, przygotowywany z pobłogosławionej dzień wcześniej kiełbasy, boczku i szynki, podawany z jajkiem, chlebem i chrzanem.
Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?
Przechowywanie jedzenia nie jest sprawą drobiazgową. Niektóre produkty spożywcze nie powinny być wkładane do lodówki, ponieważ chłodzenie może je zepsuć i uczynić je nie…