Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?
Przechowywanie jedzenia nie jest sprawą drobiazgową. Niektóre produkty spożywcze nie powinny być wkładane do lodówki, ponieważ chłodzenie może je zepsuć i uczynić je niejadalnymi. Każdy produkt powinien być traktowany zgodnie z jego cechami.
Jeśli pomidory są przechowywane w lodówce, tracą smak i konsystencję. Dlatego po zakupie wyjmij pomidory z plastikowej torby i umieść je w misce lub koszu na kuchennym stole lub półce kuchennej.
Aby przyspieszyć proces dojrzewania, włóż pomidory do papierowej torby. Przejrzałe pomidory są odpowiednie do gotowania i przygotowywania sosu pomidorowego.
Ziemniaki
Gdy ziemniaki są schładzane, zawarta w nich skrobia jest rozkładana i ziemniaki tracą smak. Stają się słodkie i szorstkie. Dlatego ziemniaki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, ale nie w lodówce.
UWAGA: Nie przechowuj ziemniaków w plastikowej torbie. W torbie szybko tworzy się wilgoć, a ziemniaki zaczynają pleśnieć.
Jajka
Często wkładamy je do lodówki, ale nic nas do tego nie zobowiązuje. Jajka dostosowują się bardzo dobrze do temperatury pokojowej.
Żywność w puszkach
Puszki z tuńczykiem lub innym produktem nie muszą być w lodówce! Zimno może uszkodzić puszkę i spowodować, że produkt będzie niebezpieczny do spożycia. Dlatego zdecydowanie zaleca się trzymanie ich na półce szafki.
Cebula i czosnek
Trzymanie cebuli i czosnku w lodówce sprawia, że stają się miękkie i szybko pleśnieją bo nie lubią wilgoci. Przechowuj je w chłodnym, suchym miejscu.
UWAGA: Cebulę trzymaj z dala od ziemniaków, ponieważ przechowywanie ich razem powoduje, że oba psują się szybciej.
Banany
Jak wszystkie owoce tropikalne, banany najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej i pozwolić im trochę dojrzeć. W lodówce banany po krótkim czasie stają się brązowe, ponieważ ich tkanka komórkowa ulega uszkodzeniu w wyniku „zimnego szoku”. Nawiasem mówiąc, przejrzałe banany są szczególnie dobre do robienia pysznych koktajli lub ciast.
UWAGA: Aby przyspieszyć dojrzałość bananów, można przechowywać je razem z pomidorami lub jabłkami.
Melony
Melony mają najlepszy smak w temperaturze pokojowej. Jednak pokrojony melon powinien być przechowywany w lodówce.
Jabłka
Jabłka są wrażliwe na zimno. Z powodu zimna tracą smak i teksturę.
Owoce pestkowe
Owoce pestkowe, takie jak brzoskwinie, nektaryny, morele i śliwki, najlepiej dojrzewają w temperaturze pokojowej. Kiedy owoce są dojrzałe, należy je zjeść lub przechowywać w komorze na owoce w lodówce. Ale bądź ostrożny: w lodówce tracą smak.
Jagody
Im szybciej zjemy świeże jagody, tym lepiej smakują. Jednak nie wytrzymają zbyt długo w temperaturze pokojowej. Zaczną pleśnieć i puszczać sok. Aby wydłużyć okres przechowywania jagód, najlepiej je umyć i zamrozić.
UWAGA: świeże jagody myć tylko bezpośrednio przed jedzeniem.
Awokado
Od pewnego czasu są bardzo modne, a my nadal przechowujemy je źle. Często są przechowywane w lodówce, aby dojrzewały wolniej. Ale będą miały o wiele więcej smaku, jeśli będą trzymane poza lodówką. Dojrzewają lepiej w temperaturze pokojowej.
Świeże zioła
Świeże zioła tracą smak w lodówce i nabierają zapachu otaczającego je jedzenia. Świeże zioła najlepiej przechowywać w szklance wody w temperaturze pokojowej.
Miód
Niektóre odmiany miodu zaczynają się dość szybko krystalizować (gęstnieć). Krystalizacja jest zupełnie naturalnym procesem i nie oznacza ona psucia się miodu. Możemy ją jednak trochę opóźnić, przetrzymując słoik z naszym miodem w miejscu ciemnym oraz chłodnym (jednak nie w lodówce). Miód można zamrozić.
Oliwa z oliwek
Oczywistym jest, że olej nie lubi zimna, ale nadal wkładamy go do lodówki. Zachowuje nienaruszone właściwości po umieszczeniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu z dala od światła.
Chleb
Chleb szybciej schnie w lodówce. Aby przedłużyć okres przydatności chleba, można go zamrozić i rozmrozić przed jedzeniem.
Kawa
Niektórzy ludzie wkładają wszystko do lodówki, nawet kawę. Kawę zarówno w ziarnach, mieloną i rozpuszczalną należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu z dala od źródeł wilgoci, zimna i nadmiernego ciepła. Temperatura pokojowa jest idealna.
Masło orzechowe i inne orzechowe kremy do smarowania
Jak każdy produkt do smarowania, w lodówce nie ma miejsca na masło orzechowe. Jeśli doświadczyłeś tego wcześniej, wkrótce przekonasz się, że zimno lodówki powoduje stwardnienie kremu. Masło orzechowe będzie miało lepsze miejsce na półce w szafie.
Cytryny
Cytryny rosną na nasłonecznionych zboczach gór, na przykład na Sycylii lub w Kalifornii. Dlatego nie powinieneś narażać ich i ich cytrusowych krewnych na "zimny szok".
Polecam również inne artykuły:
Czy wiesz, że do wyrzucania żywności przyznaje się 42% Polaków? Co my konsumenci możemy zrobić, aby zmniejszyć marnowanie żywności? Czytaj dalej...
Jak przechowywać pieczywo? Jak odświeżyć czerstwy chleb? Przeczytaj dalej zanim wyrzucisz chleb do kosza!!!
Dlaczego wyrzucamy jedzenie? Marnotrawienie żywności możesz znacznie ograniczyć ... Czytaj dalej ...