Jesz szybko z rana? Po wyjściu z domu czujesz ucisk w okolicach żołądka?
Jesz szybko z rana? Po wyjściu z domu czujesz ucisk w okolicach żołądka, myślisz "za szybko pędzę, to na pewno kolka"?
Sałatka "przegląd lodówki" - przepis poniżej |
Często szybkie jedzenie jest częścią szybkiego stylu życia. Jeśli pracujesz, bawisz się, chodzisz, rozmawiasz i jeździsz w "trybie pośpiesznym", to przyzwyczaiłeś się również do jedzenia w ten sposób.
Szybkie jedzenia nie tylko zmniejsza przyjemność z dobrego posiłku. Może również mieć poważne konsekwencje dla zdrowia.
Niech posiłki będą priorytetem w Twoim harmonogramie dnia. Posiłek ma być przyjemnością a nie obowiązkiem.
Pobudź swoje wszystkie zmysły. Kiedy zaczynasz jeść, poświęć chwilę, aby naprawdę zauważyć aromat, smak, chrupkość, konsystencję i inne właściwości sensoryczne Twojego posiłku.
Odłóż widelec między kęsami, spróbuj "przeciągnąć" Twój posiłek. Łatwo jest wpaść w automatyczny rytm jedzenia. Zanim się zorientujesz, "wsuwasz" jedzenie do ust za pomocą maszyny do jedzenia. Odłożenie naczyń między kęsami pomaga temu zapobiec.
Przeżuwaj jedzenie uważniej. Weź małe kęsy i dokładnie je przeżuwaj. Oprócz spowolnienia, dobre żucie ułatwia trawienie żywności, co zwiększa wchłanianie składników odżywczych.
Przestań jeść, gdy będziesz w połowie pełny. Potrzeba 15–20 minut, zanim Twój mózg uświadomi sobie, że żołądek otrzymał wystarczającą ilość jedzenia, i że już go nie potrzebuje. Sygnały działają, jeśli dajesz im szansę i rozpoznasz je. Jeśli szybko jesz, sygnał „Mam dość” jest wysyłany jak już jesteś długo po posiłku. W końcu czujesz się przepełniony, ale ... już za późno.
Lepiej dla Twojego zdrowia i samopoczucia jest zjeść dwa małe posiłki niż jeden duży.
Ożyw rozmowę przy stole (dotyczy tych, którzy nie spożywają posiłku w samotności). Rozmowa między kęsami jest jednym z najprzyjemniejszych sposobów na "rozciągnięcie" posiłku w czasie.
Tak wiem ... z rana na pewno nie masz czasu 😏
Przygotuj posiłek wieczorem, wyciągnij go tylko z lodówki i powoli zjedz. Jeśli po zjedzeniu śniadania poczujesz ucisk w okolicy żołądka, następnego dnia przygotuj mniejszą porcję.
Co powiesz na sałatkę "przegląd lodówki". Moja zawiera ciecierzycę, która jest doskonałym źródłem węglowodanów, białek, błonnika, witamin z grupy B i niektórych minerałów. Do takiej sałatki nie potrzebujesz pieczywa.
Sałatka "PRZEGLĄD LODÓWKI"
Jest to najprostsza sałatka jaką znam. Zaglądam do lodówki i wyciągam z niej różne produkty, w różnych ilościach - za każdym razem inne. Sałatka na zdjęciu zawiera:Świeże warzywa:
- sałata lodowa (sam środek, najbardziej chrupiący)
- pomidor,
- kawałek żółtej papryki,
- koperek
- gotowana ciecierzyca (najczęściej kupuję ją w Lidlu)
- ser mozzarella
- sezam
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- olej z avocado
- sól do pomidorów
Wszystkie duże składniki rozdrobnij (sałatę porozrywaj, pomidory, paprykę, mozzarellę pokrój w paski lub kostkę - tak jak lubisz). Skrop sokiem z cytryny i olejem. Dopraw do smaku solą do pomidorów. Lekko zamieszaj. Posyp rozdrobnionym koperkiem.
Smacznego.
Sałatkę możesz przygotować wieczorem i zjeść ją na śniadanie. Włóż ją do szczelnie zamkniętego pojemnika, żeby smacznie wyglądała z rana.