PROZIAKI zamiast tradycyjnego pieczywa

Proziaki to bardzo proste w przygotowaniu mini chlebki sodowe. Pochodzą z Podkarpacia, a ich historia sięga około 150 lat.


PROZIAKI - podkarpackie pieczywo

Początkowo jedynymi składnikami potrzebnymi do ich przygotowania były soda, mąka oraz woda. Z czasem wodę zaczęła zastępować maślanka lub zsiadłe mleko oraz w składzie pojawiało się jajko.

Tradycyjnie proziaki wypiekane były na płytach pieców kaflowych. Gdy kuchnie kaflowe zaczęły odchodzić do lamusa, proziaki zaczęto wypiekać w na suchych patelniach.


Proziaki najczęściej jedzone były z masłem lub konfiturami oraz popijane mlekiem, albo stanowiły dodatek do zup.

Z PROZIAKAMI robię kanapki z pastami serowymi, wędliną czy serem żółtym. Moja rodzina je uwielbia.

PROZIAKI świetnie smakują również z masłem czosnkowym albo domowym smalczykiem i ogórkiem małosolnym. Hit każdej imprezy grillowej :)



Chrupiące PROZIAKI - przepis

Połącz sypkie składniki (MIX 1):
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego (może być też sezam, pestki słonecznika lub inne nasiona)
możesz dodać również inne przyprawy np. gałkę muszkatołową, kminek, zioła prowansalskie...

Połącz mokre składniki (MIX 2):
  • 1 jajko
  • 1,5-2 szklanek zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru - "tyle kwaśnego mleka ile zabierze ciasto" 😉

Dodatkowy składnik:
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp suche składniki (MIX 1). Wymieszaj. Dodaj mokre składniki (MIX 2). Wymieszaj łyżką, przełóż na stolnicę, zagnieć ciasto. Na koniec dodaj olej i ponownie zagnieć.
A teraz co wolisz:

Rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując cały czas mąką, aby ciasto nie przykleiło się. Wycinaj szklanką lub inną formą dowolne kształty.
Odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki, rozpłaszcz je palcami na obsypanej mąką stolnicy tworząc placek o grubości ok. 0,5 cm. Ja wolę wersję drugą 😄

Placki usmaż z obu stron na rumiano na rozgrzanej suchej patelni. Wystudź je na kratce lub na ręczniku papierowym, są wtedy bardziej chrupiące.

To, z czym je zjesz, to już tylko twoja inwencja twórcza. Smacznego.




Przeczytaj również:

Jak przechowywać pieczywo? Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.