Szklanka soku to twoje śniadanie?

Nie jesz śniadania, ale chwytasz szklankę soku i nazywasz to posiłkiem?


To wszystko zawiera węglowodany, cukier - dużo!!! Nie równoważysz go z innymi składnikami odżywczymi. To samo dotyczy zdrowych, wyciskanych na zimno zielonych soków. Pamiętaj, że to co zawiera jarmuż, nie musi czynić go solidnym śniadaniem. 

Spożywanie soku na pusty żołądek „przytłacza” układ trawienny i może zaburzać korzystne bakterie jelitowe. Nowe badania sugerują, że osoby, które piją sok owocowy na śniadanie, częściej mają nadwagę lub otyłość. Soki, które kiedyś uważano za opcję zdrową, coraz częściej znajdują się pod ostrzałem ze względu na zawartość cukru i ich wpływ na zdrowie. Sok owocowy zawiera bardzo dużo fruktozy. 

Sok owocowy zaspokoi twój głód tylko na bardzo krótki czas, doprowadzając cię do spożywania jeszcze większej ilości kalorii.

U niektórych osób głód ten może powodować wahania nastroju i niski poziom energii.

Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z soku na śniadanie - rozcieńcz go chociaż wodą. Jednak lepszą opcją będzie lemoniada (napój z miodem i cytryną). Możesz przygotować ją wieczorem i pić przed śniadaniem lub do śniadania. Ale nigdy zamiast śniadania!!!


Tab. 1. Wartości odżywcze i energetyczne soku pomarańczowego i lemoniady.

Szklanka soku pomarańczowego
(240 g)
Szklanka lemoniady
(240 g)
Energia
98 kcal
42,72 kcal
Białko1,9 g0,12 g
Tłuszcz
0,5 g0,02 g
Węglowodany
21,6 g
10,27 g
Błonnik
1,9 g
0,19 g

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.