Cukier biały czy brązowy? Tabela porównawcza.
Cukier jest naturalnym składnikiem, który jest częścią ludzkiej diety od tysięcy lat. Chociaż istnieje wiele rodzajów, brązowy i biały cukier należą do najpopularniejszych odmian.
Czym różnią się od siebie cukry biały i brązowy oraz jakie są ich podobieństwa?
Cukier biały |
Cukier brązowy |
Cukier brązowy |
||
Cukry naturalne, nie są oznaczane symbolem E. |
||||
Dwucukry(sacharoza) - połączenie glukozy i fruktozy |
||||
Pochodzenie i skład |
||||
Rafinowany cukier buraczany (oczyszczony) | Rafinowany cukier buraczany zabarwiony karmelem pod nazwą „cukier brązowy” !!! Często mylony z cukrem trzcinowym !!! | Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej (brązowy). Ponieważ nie jest oczyszczony z melasy zawiera niewielką ilość witamin z gr. B, oraz wapń (1 mg), potas (2 mg), fluor (1 mg). Melasa jest albo produktem ubocznym powstałym w procesie wytwarzania cukru z buraków (melasa buraczana) lub trzciny cukrowej (melasa trzcinowa). |
||
Występowanie
w naturze |
||||
|
||||
Zastosowanie |
||||
|
|
|||
Kalorie (kcal
w 100g) |
||||
390-400 |
373 |
|||
Węglowodany
/ białka / tłuszcze / błonnik |
||||
0 / 0 / 0 / 100 |
||||
68-70 |
||||
Krotność
słodkości (w odniesieniu do sacharozy) |
||||
1 |
||||
Dopuszczalne
dzienne spożycie |
||||
Zaleca się, aby ilość cukru w diecie nie przekraczała 6 łyżeczek dziennie. |
||||
Cena za 1 kg |
||||
ok. 3 zł |
ok. 8 zł |
od 10 zł |
||
Właściwości |
||||
|
||||
Podsumowanie |
||||
|
cukier biały, cukier brązowy, alternatywy, sacharoza, kuchnia, zamiennik cukru, zdrowie, zdrowe cukry, zdrowy cukier, cukier trzcinowy, cukier buraczany, melasa, słodzenie, kawa, herbata, ciasta, słodycze, czym słodzić?, co zamiast cukru