Cukier biały czy brązowy? Tabela porównawcza.

Cukier jest naturalnym składnikiem, który jest częścią ludzkiej diety od tysięcy lat. Chociaż istnieje wiele rodzajów, brązowy i biały cukier należą do najpopularniejszych odmian. 


Czym słodzić?

Czym różnią się od siebie cukry biały i brązowy oraz jakie są ich podobieństwa?


Cukier biały 
(cukier buraczany)

Cukier brązowy

Cukier brązowy 
(cukier trzcinowy)


   Cukry naturalne
, nie są oznaczane symbolem E.


Dwucukry(sacharoza)
- połączenie glukozy i fruktozy

Pochodzenie i skład


Rafinowany cukier buraczany
(oczyszczony)



Rafinowany cukier buraczany zabarwiony karmelem
pod nazwą „cukier brązowy” !!!

Często mylony z cukrem trzcinowym !!! 


Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej (brązowy).

Ponieważ nie jest oczyszczony z melasy zawiera niewielką ilość witamin z gr. B, oraz wapń (1 mg), potas (2 mg), fluor (1 mg).

Melasa jest albo produktem ubocznym powstałym w procesie wytwarzania cukru z buraków (melasa buraczana) lub trzciny cukrowej (melasa trzcinowa).

Występowanie w naturze


  • W naturze, w niewielkich ilościach sacharoza występuje także w owocach, choć dominującym cukrem owocowym jest fruktoza.
  • Najbogatsze w sacharozę są: daktyle, mango, ananas, morele, nektarynki, brzoskwinie, melon, groszek zielony, fasole, buraki, kukurydza.

Zastosowanie


  • Substancja słodząca.
  • Wypieki, desery, napoje, jogurty….
  • Cukier biały najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na dostępność i cenę


  • Substancja słodząca.
  • Wypieki, desery, napoje, jogurty….
  • Cukier trzcinowy nadaje kolor produktom karmelizowanym i pieczonym.
  • Zapobiega utracie koloru przez owoce.
  • Pełni funkcję dekoracyjną - nadaje połysk żywności, np. cebuli, służy do produkcji glazur i różnego rodzaju ozdób w cukiernictwie.

Kalorie (kcal w 100g)


390-400


373

Węglowodany  / białka / tłuszcze / błonnik


0 / 0 / 0 / 100

Indeks glikemiczny


68-70

Krotność słodkości (w odniesieniu do sacharozy)


1

Dopuszczalne dzienne spożycie ADI (od ang. acceptable daily intake)


Zaleca się, aby ilość cukru w diecie nie przekraczała 6 łyżeczek dziennie.

Cena za 1 kg


ok. 3 zł


ok. 8 zł

od 10 zł

Właściwości


  • Jeden z podstawowych produktów żywieniowych
  • Środek konserwujący ograniczający rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie produktu.

Podsumowanie


  • Zarówno cukier biały jak i trzcinowy i brązowy to sacharoza w niemalże czystej postaci.
  • Niezależnie od tego, czy wybierzesz biały, czy brązowy cukier, zależy to od Twoich osobistych preferencji, ponieważ smak i kolor to główne różnice między nimi.
  • Człowiek w ogóle nie potrzebuje sacharozy do życia, poza tą, którą zjada w świeżych owocach.
  • Cukier jest trawiony i wchłaniany już w jamie ustnej, z tego powodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
  • Cukier aktywuje te same ośrodki w mózgu, które są aktywowane podczas zażywania narkotyków.
  • Cukier działa uzależniająco i odpowiada za uczucie przyjemności pojawiające się po zjedzeniu czegoś słodkiego.
  • Cukier zwiększa ryzyko próchnicy zębów.
  • Cukier przyspiesza starzenie skóry i ogólne starzenie organizmu.
  • Nadmiar sacharozy w diecie jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości...
  • Zmniejszaj systematycznie ilość spożywanego cukru!!!
  • Uzależnienie od cukru można zmniejszyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany. 

cukier biały, cukier brązowy, alternatywy, sacharoza, kuchnia, zamiennik cukru, zdrowie, zdrowe cukry, zdrowy cukier, cukier trzcinowy, cukier buraczany, melasa, słodzenie, kawa, herbata, ciasta, słodycze, czym słodzić?, co zamiast cukru


Zachęcam również przeczytanie innych artykułów:



Artykuły na blogu "Alternatywy kulinarne Justyny" mają charakter wyłącznie informacyjno-poglądowy. Zamieszczone tu materiały są zbiorem informacji z różnych źródeł.

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.