Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach


Zapewne znasz takie zioła jak tymianek, bazylia, pietruszka, oregano, mięta, melisa oraz wszystkie inne mniej lub bardziej popularne. Ale może nie do końca wiesz, jak je używać, jak najlepiej je wykorzystać podczas gotowania i w ogóle dlaczego warto po nie sięgać?


Zioła nadają potrawom smak, kolor i zapach.

Czy wyobrażasz sobie sałatkę pomidor / mozzarella bez bazylii lub młode ziemniaki bez koperku? Zioła nadają potrawom smak, kolor i zapach. 

Świeże zioła dodadzą potrawom więcej smaku i różnorodności. Pesto bazyliowe może zmienić nawet zwykłą porcję makaronu w świąteczny posiłek, a lubczyk przeniesie rosół na nowy poziom. Kiedy używasz ziół, potrawy potrzebują mniej soli. Smak drobno posiekanych świeżych ziół można złagodzić olejem lub czymś kwaśnym, takim jak sok z cytryny i ocet.

Zioła należy stosować odważnie i kreatywnie. Często jedno zioło można zastąpić innym, a dzięki niemu można uzyskać zupełnie nowy smak znanej ulubionej potrawy. Świeże zioła sprawiają, że gotowanie jest przyjemniejsze i bardziej urozmaicone. Każdy miesiąc w roku ma swoje sezonowe zioła, które warto mieć pod ręką.


  • Świeże zioła należy posiekać tuż przed samym użyciem. Smak można dodatkowo wzmocnić dodając olej, sok z cytryny lub ocet winny.

  • Suszone zioła często nadają najlepszy smak dopiero po krótkim gotowaniu.
  • Łagodne zioła, takie jak melisa, szczypiorek czy pietruszka można stosować obficie i odważniej mieszać. 
  • Silniejsze zioła, takie jak szałwia, rozmaryn i tymianek, świetnie nadają się do duszonych potraw, zup czy marynat.
  • Łyżka świeżych ziół odpowiada średniej łyżeczce suszonych ziół.


Świeże zioła mogą zmienić danie z dobrego na naprawdę bardzo dobre. 


Zarówno słodka, jak i pikantna kuchnia może skorzystać na bukiecie ziół. Przy okazji zastanów się nad ograniczeniem soli.


Jedzenie bez soli nie oznacza bez smaku – wręcz przeciwnie! Przyprawa w postaci ziół bez dodatku soli w naturalny i mocniejszy sposób podkreśla charakterystyczny smak potraw. 


Dlaczego mniej soli?


Nadmierne spożycie soli nie jest dla Ciebie dobre: ​​w organizmie gromadzi się płyn, nerki stają się obciążone, a ciśnienie krwi wzrasta, powodując choroby układu krążenia. 


Zgodnie z rekomendacjami Norm Żywienia IŻŻ spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 g/dobę (1 płaska łyżeczka od herbaty). W Polsce spożycie soli przekracza 2-krotnie zalecane normy.  


Większość gotowych produktów spożywczych zawiera ukrytą sól. Powinieneś więc zwracać uwagę na własne wybory - i nie dodawać niepotrzebnej soli do jedzenia.


Zamiast soli używaj ziół, pieprzu lub innych przypraw. Wiele mieszanek przypraw nie zawiera soli , poszukaj a na pewno znajdziesz swoje ulubione aromatyczne alternatywy. Możesz też sam eksperymentować z ziołami, które znasz lub chcesz poznać.


Oprócz tych najpospolitszych, takich jak pietruszka i bazylia, jest mnóstwo fantastycznych ziół, które w końcu powinieneś użyć w kuchni. Niektóre można znaleźć w supermarkecie, a inne w sklepie ogrodniczym.


Zioła są naprawdę pyszne w różnych gorących daniach, świeżych sałatkach, a także w pesto czy salsie. Do salsy pomidorowej wykorzystaj między innymi pietruszkę, koperek i miętę.


Ogólnie rzecz biorąc, mały łyk świeżych ziół może być odpowiedzią, gdy myślisz, że w jedzeniu brakuje delikatnego, wyrafinowanego i subtelnego elementu. Innym razem może być potrzebnych więcej garści. Wypróbuj siebie i nie daj się ograniczać tym, czego „normalnie” używasz w danym przepisie. Na przykład pesto jest zwykle robione z bazylią, ale możesz spróbować zastąpić bazylię dymką lub oregano. Można też mieszać zioła podczas robienia pesto. Do pesto nadają się tylko zioła o miękkich liściach.


Do domowego świeżego twarogu dobrze jest dodać różne zioła, za każdym razem możesz zainspirować się innymi ekscytującymi kombinacjami smaków. Zamiast soli dodaj do twarogu odrobinę gałki muszkatołowej.


Zasadniczo nie wszystkie zioła nadają się jednakowo do wszystkich potraw. Zawsze musi być jednak miejsce na zabawę i eksperymenty. Jest to również kwestia gustu i przyjemności. Dlatego po prostu przygotuj się na ogólne wskazówki i wykorzystaj je jako inspirację.


Poznaj również efekty zdrowotne ziół.


W następnym artykule przedstawię te najlepiej znane i najczęściej wybierane. Podzieliłam je na zioła słodkie i słone. Generalnie słonych ziół nie można używać w słodkiej kuchni, podczas gdy kilka słodkich z powodzeniem można stosować w słonych.



Może zainteresuje Cię też:


Dlaczego czekolada powinna być gorzka?
Wystarczy zjeść kawałek czekolady, żeby poczuć się lepiej, morale idzie w górę. Dzieje się tak za sprawą najważniejszego składnika czekolady, jakim jest kakao, pokarm bogaty w drogocenne przeciwutleniacze.  Czytaj dalej...

DOMOWE SPA - NATURALNE PEELINGI DO TWARZY
Przynajmniej raz w tygodniu wykonuj zabieg oczyszczania i złuszczania skóry. Peeling należy nakładać zarówno na skórę ciała, jak i na twarz. Oczywiście użyj do tego różnych naturalnych produktów. Czytaj dalej...

CO TRZEBA JEŚĆ, ŻEBY MIEĆ PIĘKNĄ SKÓRĘ?
Nawyki żywieniowe są ważne. To one decydują o tym, jak będziesz wyglądać, jak się będziesz czuł, ile będziesz mieć energii i czy będziesz cierpieć na jakieś choroby. Liczne badania potwierdziły, że dieta wpływa na zdrowie i wygląd skóry. Czytaj dalej...

EFEKTY ZDROWOTNE ZIÓŁ
Zioła świeże, suszone lub mrożone, dodają potrawom smaku i aromatu oraz urozmaicają każdy posiłek. Możesz uprawiać je w kuchni, na szczęście nie zajmują dużo miejsca, a masz je zawsze pod ręką. Zioła mają niesamowite właściwości zdrowotne. Zawierają wiele witamin i minerałów, które są dla Ciebie dobre. Są bogate w przeciwutleniacze ... Czytaj dalej...

Jaki jest TWÓJ związek z jedzeniem?
Często tworzymy złą relację z jedzeniem, ponieważ zajmuje ono nie to miejsce co powinno. Jemy, gdy jesteśmy zmęczeni, żeby uporać się z emocjami, a nawet z braku czegoś, co sprawia nam więcej przyjemności. My, ludzie, mamy wiele potrzeb. ... Czytaj dalej...


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.