Który owoc jako pierwszy przychodzi ci do głowy latem? Domyślam się, że to arbuz. Postawiłam na to, ponieważ jest świeży, bogaty w wodę, dzięki czemu gasi pragnienie, a przede wszystkim jest symbolem lata. Wyobrażasz sobie arbuza w pikantnych daniach?
Orzeźwiające, słodkie i pikantne sałatki z arbuzem mogą być jadalnym odpowiednikiem rześkiego piwa w upalny letni dzień.
Sałatka z arbuza i selera
- Przygotuj dressing: połącz ze sobą 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy extra vergine, soli i pieprzu.
- Usuń nasiona z plastra arbuza i pokrój go w kostkę. Truskawki przekrój na pół.
- Pokrój w słupki/zapałki mały korzeń selera i szczypiorek. Posyp nimi arbuza. Polej dressingiem.
- Na wierzch sałatki łyżeczką nałóż delikatną ricottę i listek mięty.
Grzanki serowe z ziołami i arbuzem
- 4-5 plastrów arbuza w plasterki
- 4-5 kromek chleba razowego (może być bagietka)
- masło do posmarowania pieczywa
- pasta twarogowa (np. Almette czy ricotta)
- aromatyczne zioła (tymianek, oregano, szczypiorek, bazylia, rukola, ...)
Arbuza pokrój w plastry na dowolne kształty. Posiekaj aromatyczne zioła. Następnie na rozgrzaną patelnię połóż pieczywo posmarowane z obu stron masłem (opcjonalnie w piekarniku). Złote i chrupiące grzanki posmaruj pastą serową, połóż na wierzchu kawałki arbuza i posyp posiekanymi ziołami.
Sałatka z fety, arbuza i ogórka
- 100 g sera feta oraz 2 grube plastry arbuza bez pestek pokrój w kostkę
- 1 ogórka pokrój w plasterki
- kilka czarnych oliwek pokrój w plasterki
- kilka listków mięty
- złociste grzanki chlebowe do smaku.
Do miski wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, sok z 1/2 cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, a następnie polej dressingiem sałatkę.
Sałatka z ryżem, arbuzem i szynką
- Ugotuj ryż basmati (1 torebkę) w dużej ilości osolonej wody, a następnie schłodź go polewając zimną wodą. Przełóż do miski.
- Pokrój w kostkę 2 plastry arbuza, 1 ogórka oraz 2 grube plastry szynki. Dodaj do ryżu.
- Przygotuj dressing na bazie oleju, soku z cytryny, soli i pieprzu.
- Udekoruj kilkoma listkami mięty.
Wędzona pierś z kurczaka z arbuzem
- 800 g wędzonej piersi z kurczaka (może być z indyka)
- kilkanaście kulek z arbuza
- kilka czarnych oliwek bez pestek
- garść orzechów nerkowca (opcjonalnie zamiast oliwek)
Moje przepisy zazwyczaj zawierają zioła. Dlaczego? Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach?
Może zainteresuje Cię:
JESTEŚMY TYM CO JEMY
Słynny filozof Ludwig Feuerbach powiedział "Jesteśmy
tym, co jemy". Chciał przez to podkreślić wagę żywienia
i nierozerwalny związek między duszą i ciałem. Nic
bardziej prawdziwego. Musimy wiedzieć, co jemy.
Wszystko, co zdecydujemy się skonsumować, ma wpływ nie
tylko na nasze ciało, ale również na ... Czytaj dalej...
JEDZ NA DOBRY SEN
Kłopoty ze snem? Żywienie spełnia ważną rolę we
wspieraniu spokojnego snu i zrównoważonego nastroju.
Regularne jedzenie w ciągu dnia pomoże Ci regulować rytmy
dobowe, aby wspierać czujność w ciągu dnia i sen w nocy.
Zdrowa, zbilansowana dieta wspomaga zdolność organizmu
do...Czytaj dalej...
Przeciwutleniacze: o co cały ten szum?
Przy tak wielu trendach wellness w dzisiejszych
czasach łatwo jest wciągnąć się w szczególny szał, nie
wiedząc, czy jest to dla nas zdrowe. Ale jednym z
trendów, który ma poparcie naukowe, jest
zainteresowanie włączeniem do diety większej ilości
przeciwutleniaczy. ... Czytaj dalej...
Dlaczego czekolada powinna być gorzka?
Wystarczy zjeść kawałek czekolady, żeby poczuć się
lepiej, morale idzie w górę. Dzieje się tak za sprawą
najważniejszego składnika czekolady, jakim jest kakao,
pokarm bogaty w drogocenne przeciwutleniacze. ...Czytaj dalej...
Uwielbiam, ale głównie jem po prostu samego arbuza :) Fajne propozycje :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować czegoś nowego ☺️
UsuńNigdy nie próbowałam połączenia słodkiego arbuza z wytrawnym daniami, ale... może warto spróbować? Ten przepis na grzanki brzmi zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że będziesz zachwycona tym smakiem i soczystością 😊napisz czy miałam rację 🤗
UsuńU mnie arbuz tylko z serem fetą, rozmarynem ( lub tymiankiem) i nasionkami lub w formie zmrożonych kulek do wody, wielokrotnie próbowałam tez steków arbuzowych ale gdzies ta słodko-mdła nuta aromatów przeszkadza mi bardzo, mimo to przepisy które polecasz wyglądaja smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMoim ulubionym podstawowym połączeniem jest arbuz + czarne oliwki. Ostatnio kupiłam grecką pastę z czarnych oliwek. Posmarowałem nią świeżą chrupiącą bagietkę, do tego arbuz... po prostu "niebo w gębie" 🙃
OdpowiedzUsuńAle fajne przepisy!U nas najczęściej króluje sałatka z arbuzem,fetą i miętą :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zainspirowałam cię na nowe połączenia smaków ☺️
OdpowiedzUsuń