Wysusz zioła i zachowaj smaki lata
Świeże przyprawy z domowej uprawy są złotem w kuchni, ale prawie tak samo cudownie jest móc używać mrożonych i suszonych przypraw z własnej uprawy.
Jak suszyć zioła?
Rozłóż przyprawy tak, aby leżały swobodnie na gazecie, ręczniku lub suszarce w suchym, ciepłym i ciemnym miejscu i pozwól im pozostać tam przez kilka dni. Dobrze jest też zrobić małe bukiety przypraw i powiesić je, ale pamiętaj, że nie mogą być zbyt gęste, ponieważ rośliny mogą pleśnieć zamiast wysychać.
Światło słoneczne odbiera liściom smak i aromat, dlatego lepiej suszyć zioła w ciemnym miejscu.
Gdy przyprawy są całkowicie suche, można je umieścić w słoikach, najlepiej ciemnych. Nie trzeba kruszyć liści, dopóki nie zostaną użyte - dzięki temu zioła lepiej zachowują swój smak i aromat.
Zioła, które nadają się do suszenia to np. oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia, mięta, estragon i melisa.
Niektóre zioła tracą swój smak po wysuszeniu, dlatego lepiej przechowywać je w stanie zamrożonym.
Zbieraj zioła w taki sam sposób, jak na suszone przyprawy, drobno je posiekaj i umieść w małych słoikach, plastikowych torebkach lub tackach na kostki lodu, aby później łatwo wyjąć odpowiednią ilość z zamrażarki.
Zioła nadające się do mrożenia to np. bazylia, koperek, pietruszka i szczypiorek.
Jeśli latem zadbasz o suszenie ziół, możesz cieszyć się domowymi ziołami przez całą zimę.
Zapewne znasz takie zioła jak tymianek, bazylia, pietruszka, oregano, mięta, melisa oraz wszystkie inne mniej lub bardziej popularne. Ale może nie do końca wiesz, jak je używać, jak najlepiej je wykorzystać podczas gotowania i w ogóle dlaczego warto po nie sięgać? Czytaj dalej...