Co trzeba jeść, żeby mieć piękną skórę?

Nawyki żywieniowe są ważne. To one decydują o tym, jak będziesz wyglądać, jak się będziesz czuł, ile będziesz mieć energii i czy będziesz cierpieć na jakieś choroby. Liczne badania potwierdziły, że dieta wpływa na zdrowie i wygląd skóry.



Istnieją pokarmy, których spożycie zdecydowanie trzeba zwiększyć, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się i różnym chorobom skóry.

A to dzięki przeciwutleniaczom w nich zawartych, które chronią komórki przed utleniającym działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze poprzez swoje działanie spowalniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko raka, chronią serce i układ krążenia oraz pomagają w przewlekłych chorobach płuc.


Cenne źródła przeciwutleniaczy i nie tylko:


Jagody

Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia. Naukowcy przeprowadzili bardzo dużą liczbę badań na temat jagód i każde z nich wykazało, że mają one doskonały wpływ na zdrowie i urodę.


Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób oczu i sprawiają, że ​​skóra jest miękka i lśniąca. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy B6 i potasu oraz bardzo dobrym źródłem witamin A, C i manganu.


Nasiona Chia

Są doskonałym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega 3. Posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia i zaburzeń skórnych, takich jak wysypki, trądzik i wypryski.


Soczewica

Słabe włosy, blada skóra i łamliwe paznokcie są najczęściej wynikiem braku żelaza w organizmie. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka i żelaza, a badania wykazały, że zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Dodatkowo zawiera taniny, które zdaniem naukowców, mogą chronić przed różnego rodzaju nowotworami, a także spowalniać tempo podziału komórek rakowych. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Zwiększając spożycie soczewicy i innych produktów strączkowych, dostarczysz składników odżywczych potrzebnych dla urody i zdrowia.


Szpinak

Szpinak jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin B, C i E. Jest także bardzo dobrym źródłem luteiny, związku, który chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się oraz zmniejsza ryzyko chorób oczu i problemów ze wzrokiem.


Migdały

Migdały to bez wątpienia jedna z najzdrowszych przekąsek. Są bardzo dobrym źródłem flawonoidów i witaminy E. Wykazano, że zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia. Posiadają doskonałe właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że ​​ograniczają uszkodzenia spowodowane zewnętrznymi czynnikami szkodliwymi.


Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i sardynki, zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3, które nadają skórze młodość. Tłuste ryby zmniejszą widoczność zmarszczek i uszkodzeń skóry, a eksperci zalecają spożywanie około 3 porcji tłustych ryb tygodniowo.


Awokado

Stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia. Badania wykazały, że awokado zmniejsza widoczność rozstępów i blizn. 





Może zainteresuje Cię też:

NIE WYRZUCAJ - ZRÓB SOBIE DOMOWE SPA
Zbyt dużo naszego jedzenia trafia do kosza, ale co by było, gdybyś zamiast tego mógł wykorzystać odpady jako część swojej rutyny pielęgnacyjnej?  Czytaj dalej...

PROSTE ROZWIĄZANIA ZMNIEJSZAJĄCE ZMARSZCZKI
Z wiekiem oczywiście przychodzi mądrość, ale także zmarszczki. I chociaż te linie śmiechu i kurze łapki sygnalizują życie pełne emocji i ekspresji, wielu uważa je za trochę mniej ujmujące, im głębsze się stają.  Czytaj dalej...


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.