Nawyki żywieniowe są ważne. To one decydują o tym, jak będziesz wyglądać, jak się będziesz czuł, ile będziesz mieć energii i czy będziesz cierpieć na jakieś choroby. Liczne badania potwierdziły, że dieta wpływa na zdrowie i wygląd skóry.
Istnieją pokarmy, których spożycie zdecydowanie trzeba zwiększyć, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się i różnym chorobom skóry.
A to dzięki przeciwutleniaczom w nich zawartych, które chronią komórki przed utleniającym działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze poprzez swoje działanie spowalniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko raka, chronią serce i układ krążenia oraz pomagają w przewlekłych chorobach płuc.
Cenne źródła przeciwutleniaczy i nie tylko:
Jagody
Jagody są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia. Naukowcy przeprowadzili bardzo dużą liczbę badań na temat jagód i każde z nich wykazało, że mają one doskonały wpływ na zdrowie i urodę.
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób oczu i sprawiają, że skóra jest miękka i lśniąca. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy B6 i potasu oraz bardzo dobrym źródłem witamin A, C i manganu.
Nasiona Chia
Są doskonałym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega 3. Posiadają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia i zaburzeń skórnych, takich jak wysypki, trądzik i wypryski.
Soczewica
Słabe włosy, blada skóra i łamliwe paznokcie są najczęściej wynikiem braku żelaza w organizmie. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka i żelaza, a badania wykazały, że zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Dodatkowo zawiera taniny, które zdaniem naukowców, mogą chronić przed różnego rodzaju nowotworami, a także spowalniać tempo podziału komórek rakowych. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Zwiększając spożycie soczewicy i innych produktów strączkowych, dostarczysz składników odżywczych potrzebnych dla urody i zdrowia.
Szpinak
Szpinak jest doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin B, C i E. Jest także bardzo dobrym źródłem luteiny, związku, który chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się oraz zmniejsza ryzyko chorób oczu i problemów ze wzrokiem.
Migdały
Migdały to bez wątpienia jedna z najzdrowszych przekąsek. Są bardzo dobrym źródłem flawonoidów i witaminy E. Wykazano, że zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia. Posiadają doskonałe właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że ograniczają uszkodzenia spowodowane zewnętrznymi czynnikami szkodliwymi.
Tłuste ryby
Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i sardynki, zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3, które nadają skórze młodość. Tłuste ryby zmniejszą widoczność zmarszczek i uszkodzeń skóry, a eksperci zalecają spożywanie około 3 porcji tłustych ryb tygodniowo.
Awokado
Stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko przedwczesnych oznak starzenia. Badania wykazały, że awokado zmniejsza widoczność rozstępów i blizn.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.