Dlaczego czekolada powinna być gorzka?

Wystarczy zjeść kawałek czekolady, żeby poczuć się lepiej, morale idzie w górę. Dzieje się tak za sprawą najważniejszego składnika czekolady, jakim jest kakao, pokarm bogaty w drogocenne przeciwutleniacze. 



Znany jest przez wszystkich jako "Pokarm Bogów", zdolny do zaspokojenia i rozpieszczania podniebienia wszystkich łakomczuchów: to gorzka czekolada , pokarm bogaty w dobroczynne właściwości dla organizmu. 

Wewnątrz czekolady znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy (polifenole, flawonole i katechiny), drogocennych substancji niezbędnych do ochrony organizmu. 

Cząsteczki te przeciwdziałają starzeniu się skóry, stanom zapalnym, nadciśnieniu, chorobom sercowo-naczyniowym i pogorszeniu funkcji poznawczych, a także poprawiają pracę serca. Odnosząc się do czekolady extra gorzkiej (75% -85%) możemy powiedzieć, że w 100 g produktu mamy prawie 600 kcal.


Korzyści z gorzkiej czekolady


Spożywanie gorzkiej czekolady z umiarem, może naprawdę stanowić prosty, ale także smaczny sposób na zachowanie zdrowia.

Jest wiele powodów, aby z gorzkiej czekolady nie rezygnować i włączyć ją do codziennej diety, oczywiście spożywając ją w rozsądnych ilościach. 

Zobacz, jakie korzyści przynosi naszemu organizmowi gorzka czekolada.


  • Czekolada reguluje ciśnienie krwi

Regularnie spożywana gorzka czekolada może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Zawarte w czekoladzie flawonoidy (przeciwutleniacze) odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych,  dobrze wpływają na ciśnienie tętnicze.

Obecność flawonoidów jest również ważna, ponieważ zapobiegają one chorobom układu krążenia, takim jak udar i zawał serca oraz chronią przed miażdżycą.


  • Czekolada może złagodzić kaszel

Tak, kawałek gorzkiej czekolady może pomóc złagodzić kaszel. Korzyści te wynikają z obecności teobrominy (typowego alkaloidu kakao) zdolnej do złagodzenia wszelkich zaburzeń związanych z niepoważnymi patologiami górnych dróg oddechowych.


  • Gorzka czekolada zwiększa produkcję dobrego cholesterolu (HDL)

Wewnątrz gorzkiej czekolady znajdują się dwie substancje: kwas stearynowy i kwas oleinowy (ten sam występuje również w oliwie z oliwek), jedna jest tłuszczem nasyconym, druga jest jednonienasycona. Substancje te zwiększają produkcję dobrego cholesterolu we krwi kosztem złego (LDL). Wystarczy 25-30 gramów gorzkiej czekolady dziennie!


  • Czekolada poprawi nastrój

Czekolada to naturalny antydepresant. Oprócz zadowolenia podniebienia, poprawia nastrój. Gorzka czekolada stymuluje również uwalnianie dodatkowych endorfin, które wywołują uczucie przyjemności i sprzyjają dobremu samopoczuciu organizmu, gdyż zwiększają poziom serotoniny.


  • Gorzka czekolada wspomaga i poprawia układ odpornościowy

Za pomocą gorzkiej czekolady możemy nauczyć się dbać o nasz układ odpornościowy. Sprzyja to prawidłowemu funkcjonowaniu limfocytów, sprawiając, że organizm reaguje w przypadku ataków czynników zewnętrznych, takich jak wirusy i bakterie. Ponadto w czekoladzie znajdują się ważne witaminy z grupy B, A i E, które odgrywają w tym przypadku nieodzowną rolę.


  • Popraw swoją pamięć gorzką czekoladą

Spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao pomaga odstresować się i poprawia nastrój. Ma tak korzystny wpływ na pamięć, że, jak twierdzą niektórzy badacze, może również poprawić przetwarzanie poznawcze, uczenie się, koncentrację i pamięć. Czekolada ma zatem pozytywny wpływ na poziom mózgu poprzez aktywną stymulację funkcji mózgu. Z tych powodów jest idealna dla studentów.


  • Gorzka czekolada - ochrona przed słońcem

Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów czekolada chroni skórę przed słońcem i zapobiega poparzeniom słonecznym. Lato to idealna pora na spożywanie gorzkiej czekolady i tym samym ochronę skóry przed słońcem!


  • Gorzka czekolada - przyjaciel diety

Nie musimy bać się gorzkiej czekolady, jeśli jesteśmy na diecie! Oczywiście zawsze mówimy o gatunku bardzo bogatym w kakao i ubogim w cukier. Prawdziwym sprzymierzeńcem linii może być ciemna czekolada: jest w stanie ograniczyć dzienne spożycie kalorii nawet do 17%, pozytywnie wpływając na kontrolę głodu.


  • Chroni przed próchnicą

Tak, to nie jest błędne stwierdzenie! Gorzka czekolada korzystnie wpływa również na zęby. Czekolada może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, ponieważ środki przeciwbakteryjne (fosforany, garbniki i fluorki), które spowalniają odkładanie się płytki nazębnej i chronią przed próchnicą, znajdujące się w ziarnach kakaowca kompensują wysoki poziom cukru.


  • Gorzka czekolada dba o kondycję włosów

Aby mieć sprężyste i zdrowe włosy, musisz jeść czekoladę. Oprócz naturalnych przeciwutleniaczy, jest bogata w sole mineralne, takie jak cynk, który jest niezbędny do reaktywacji czynników wzrostu komórek kiełkujących cebulek włosowych. Utrzymuje również aktywne krążenie krwi w skórze głowy.


  • Gorzka czekolada sprzyja relaksacji

Pomyśl tylko, nawet zapach czekolady ma właściwość, o której być może nie wszyscy wiedzą: zwiększa fale mózgowe theta, które sprzyjają relaksacji !


  • Nawilżające działanie gorzkiej czekolady

Ze względu na działanie nawilżające „Pokarmu Bogów” jest szeroko stosowany w produktach kosmetycznych, w rzeczywistości zmiękcza skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek.


Oczywiście powyższe zalety, dotyczą spożywania gorzkiej czekolady. Im wyższy procent kakao zawartego w czekoladzie, czyli im ciemniejsza, tym większe są jej korzyści zdrowotne.


Ciekawostki:

  • Światowy Dzień Czekolady, obchodzony jest 7 lipca na cześć wynalazcy tabliczki czekolady w 1874 roku, Josepha Fry'a.
  • W październiku 2011 roku angielski sklep z czekoladą Thorntons stworzył największą na świecie tabliczkę czekolady ważącą 5800 kilogramów z okazji 100-lecia istnienia ! Baton miał 6,4 metra długości i myślę, że potrzeba było 544 kilogramów orzechów laskowych, 2500 kilogramów cukru, 907 kilogramów mleka w proszku, 771 kilogramów kakao i 635 kilogramów likieru czekoladowego. Następnie bar został podzielony i rozprowadzony w sklepach w całym kraju, aby zasmakować historii.


Poszukaj przepisów z gorzkączekoladą i nie tylko


Podobne tematy:

CO TRZEBA JEŚĆ, ŻEBY MIEĆ PIĘKNĄ SKÓRĘ?
Nawyki żywieniowe są ważne. To one decydują o tym, jak będziesz wyglądać, jak się będziesz czuł, ile będziesz mieć energii i czy będziesz cierpieć na jakieś choroby. Liczne badania potwierdziły, że dieta wpływa na zdrowie i wygląd skóry. Czytaj dalej...

CZEKOLADOWE CIASTKO W FILIŻANCE GOTOWE W 10 MINUT
Proszek kakaowy jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie, a także jednym z najzdrowszych. Kakao w proszku jest zwykle łączone z innymi składnikami w celu wytworzenia produktów, takich jak czekolada. Czytaj dalej...


NIE WYRZUCAJ - ZRÓB SOBIE DOMOWE SPA
Zbyt dużo naszego jedzenia trafia do kosza, ale co by było, gdybyś zamiast tego mógł wykorzystać odpady jako część swojej rutyny pielęgnacyjnej? Mam przepisy na kompletne domowe SPA. Czytaj dalej...

Może zainteresuje Cię też:

ĆWICZENIA - JAK POZBYĆ SIĘ DRUGIEGO PODBRÓDKA
Podwójny podbródek zniknie na zawsze, o ile będziesz wystarczająco zdeterminowany i wymagający. Te ćwiczenia są niezwykle przydatne dla wszystkich grup mięśni twarzy. Trenując możesz osiągnąć doskonałą elastyczność skóry bez interwencji chirurgii plastycznej. Czytaj dalej...

JAK POZBYĆ SIĘ DRUGIEGO PODBRÓDKA?
Podwójny podbródek z pewnością nie zdobi żadnej twarzy. Nawet jeśli dana osoba nie ma nadwagi, istnieje duże prawdopodobieństwo, że z czasem może rozwinąć podwójny podbródek. ...Czytaj dalej...

MASAŻ TWARZY, SZYI I DEKOLTU + AROMATOTERAPIA
Czujesz sztywność w karku i górnej części pleców? Boli cię głowa, masz napięte mięśnie żuchwy, zmarszczki na czole są coraz bardziej widoczne,...? Rezultat stresującego życia często wydaje się wyjątkowy w głównym obszarze Twojego ciała. Co możesz zrobić?... Czytaj dalej...



Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.