Dlaczego czekolada powinna być gorzka?
Wystarczy zjeść kawałek czekolady, żeby poczuć się lepiej, morale idzie w górę. Dzieje się tak za sprawą najważniejszego składnika czekolady, jakim jest kakao, pokarm bogaty w drogocenne przeciwutleniacze.
Znany jest przez wszystkich jako "Pokarm Bogów", zdolny do zaspokojenia i rozpieszczania podniebienia wszystkich łakomczuchów: to gorzka czekolada , pokarm bogaty w dobroczynne właściwości dla organizmu.
Wewnątrz czekolady znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy (polifenole, flawonole i katechiny), drogocennych substancji niezbędnych do ochrony organizmu.
Cząsteczki te przeciwdziałają starzeniu się skóry, stanom zapalnym, nadciśnieniu, chorobom sercowo-naczyniowym i pogorszeniu funkcji poznawczych, a także poprawiają pracę serca. Odnosząc się do czekolady extra gorzkiej (75% -85%) możemy powiedzieć, że w 100 g produktu mamy prawie 600 kcal.
Korzyści z gorzkiej czekolady
Spożywanie gorzkiej czekolady z umiarem, może naprawdę stanowić prosty, ale także smaczny sposób na zachowanie zdrowia.
Jest wiele powodów, aby z gorzkiej czekolady nie rezygnować i włączyć ją do codziennej diety, oczywiście spożywając ją w rozsądnych ilościach.
Zobacz, jakie korzyści przynosi naszemu organizmowi gorzka czekolada.
- Czekolada reguluje ciśnienie krwi
Regularnie spożywana gorzka czekolada może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.
Zawarte w czekoladzie flawonoidy (przeciwutleniacze) odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, dobrze wpływają na ciśnienie tętnicze.
Obecność flawonoidów jest również ważna, ponieważ zapobiegają one chorobom układu krążenia, takim jak udar i zawał serca oraz chronią przed miażdżycą.
- Czekolada może złagodzić kaszel
Tak, kawałek gorzkiej czekolady może pomóc złagodzić kaszel. Korzyści te wynikają z obecności teobrominy (typowego alkaloidu kakao) zdolnej do złagodzenia wszelkich zaburzeń związanych z niepoważnymi patologiami górnych dróg oddechowych.
- Gorzka czekolada zwiększa produkcję dobrego cholesterolu (HDL)
Wewnątrz gorzkiej czekolady znajdują się dwie substancje: kwas stearynowy i kwas oleinowy (ten sam występuje również w oliwie z oliwek), jedna jest tłuszczem nasyconym, druga jest jednonienasycona. Substancje te zwiększają produkcję dobrego cholesterolu we krwi kosztem złego (LDL). Wystarczy 25-30 gramów gorzkiej czekolady dziennie!
- Czekolada poprawi nastrój
Czekolada to naturalny antydepresant. Oprócz zadowolenia podniebienia, poprawia nastrój. Gorzka czekolada stymuluje również uwalnianie dodatkowych endorfin, które wywołują uczucie przyjemności i sprzyjają dobremu samopoczuciu organizmu, gdyż zwiększają poziom serotoniny.
- Gorzka czekolada wspomaga i poprawia układ odpornościowy
Za pomocą gorzkiej czekolady możemy nauczyć się dbać o nasz układ odpornościowy. Sprzyja to prawidłowemu funkcjonowaniu limfocytów, sprawiając, że organizm reaguje w przypadku ataków czynników zewnętrznych, takich jak wirusy i bakterie. Ponadto w czekoladzie znajdują się ważne witaminy z grupy B, A i E, które odgrywają w tym przypadku nieodzowną rolę.
- Popraw swoją pamięć gorzką czekoladą
Spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao pomaga odstresować się i poprawia nastrój. Ma tak korzystny wpływ na pamięć, że, jak twierdzą niektórzy badacze, może również poprawić przetwarzanie poznawcze, uczenie się, koncentrację i pamięć. Czekolada ma zatem pozytywny wpływ na poziom mózgu poprzez aktywną stymulację funkcji mózgu. Z tych powodów jest idealna dla studentów.
- Gorzka czekolada - ochrona przed słońcem
Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów czekolada chroni skórę przed słońcem i zapobiega poparzeniom słonecznym. Lato to idealna pora na spożywanie gorzkiej czekolady i tym samym ochronę skóry przed słońcem!
- Gorzka czekolada - przyjaciel diety
Nie musimy bać się gorzkiej czekolady, jeśli jesteśmy na diecie! Oczywiście zawsze mówimy o gatunku bardzo bogatym w kakao i ubogim w cukier. Prawdziwym sprzymierzeńcem linii może być ciemna czekolada: jest w stanie ograniczyć dzienne spożycie kalorii nawet do 17%, pozytywnie wpływając na kontrolę głodu.
- Chroni przed próchnicą
Tak, to nie jest błędne stwierdzenie! Gorzka czekolada korzystnie wpływa również na zęby. Czekolada może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów, ponieważ środki przeciwbakteryjne (fosforany, garbniki i fluorki), które spowalniają odkładanie się płytki nazębnej i chronią przed próchnicą, znajdujące się w ziarnach kakaowca kompensują wysoki poziom cukru.
- Gorzka czekolada dba o kondycję włosów
Aby mieć sprężyste i zdrowe włosy, musisz jeść czekoladę. Oprócz naturalnych przeciwutleniaczy, jest bogata w sole mineralne, takie jak cynk, który jest niezbędny do reaktywacji czynników wzrostu komórek kiełkujących cebulek włosowych. Utrzymuje również aktywne krążenie krwi w skórze głowy.
- Gorzka czekolada sprzyja relaksacji
Pomyśl tylko, nawet zapach czekolady ma właściwość, o której być może nie wszyscy wiedzą: zwiększa fale mózgowe theta, które sprzyjają relaksacji !
- Nawilżające działanie gorzkiej czekolady
Ze względu na działanie nawilżające „Pokarmu Bogów” jest szeroko stosowany w produktach kosmetycznych, w rzeczywistości zmiękcza skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Oczywiście powyższe zalety, dotyczą spożywania gorzkiej czekolady. Im wyższy procent kakao zawartego w czekoladzie, czyli im ciemniejsza, tym większe są jej korzyści zdrowotne.
Ciekawostki:
- Światowy Dzień Czekolady, obchodzony jest 7 lipca na cześć wynalazcy tabliczki czekolady w 1874 roku, Josepha Fry'a.
- W październiku 2011 roku angielski sklep z czekoladą Thorntons stworzył największą na świecie tabliczkę czekolady ważącą 5800 kilogramów z okazji 100-lecia istnienia ! Baton miał 6,4 metra długości i myślę, że potrzeba było 544 kilogramów orzechów laskowych, 2500 kilogramów cukru, 907 kilogramów mleka w proszku, 771 kilogramów kakao i 635 kilogramów likieru czekoladowego. Następnie bar został podzielony i rozprowadzony w sklepach w całym kraju, aby zasmakować historii.