Zmęczenie (nie tylko wiosenne) jest często konsekwencją braku słońca przez kilka miesięcy, a tym samym niższej produkcji witaminy D. Wiedz, że około 80% zalecanej dziennej dawki witaminy D jest uzyskiwane ze światła słonecznego. Resztę musimy dostarczyć w odpowiedniej żywności.
Witaminy D ma działanie terapeutyczne na układ odpornościowy, trawienie, ale także psychikę.
Witamina D a zdrowie kości
Witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia i fosforu w naszym organizmie, dwóch kluczowych elementów do utrzymania mocnych i zdrowych kości. Jego niedobór może prowadzić do chorób takich jak krzywica u dzieci i osteoporoza u dorosłych, chorób, które sprawiają, że kości stają się kruche i bardziej podatne na złamania.
Wpływ witaminy D na układ odpornościowy
Ostatnie badania wykazały, że witamina D odgrywa ważną rolę w modulowaniu układu odpornościowego. Odpowiedni poziom witaminy D może pomóc organizmowi w walce z infekcjami dróg oddechowych i potencjalnie zmniejszyć ryzyko chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane i cukrzyca typu 1.
Witamina D i profilaktyka raka
Badania sugerują, że witamina D może mieć właściwości przeciwnowotworowe. Niektóre badania epidemiologiczne wskazują, że wyższy poziom witaminy D wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem niektórych rodzajów raka, w tym raka okrężnicy, prostaty i piersi. Należy zauważyć, że badania wciąż trwają, a witamina D nie powinna być uważana za substytut medycyny konwencjonalnej w walce z rakiem.
Wpływ witaminy D na układ sercowo-naczyniowy
Witamina D może również odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym. Niski poziom witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Witamina D pomaga regulować ciśnienie krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca.
Wpływ witaminy D na zdrowy sen
Zaburzenia snu to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych ludzi żyjących na półkuli północnej. Wpływa na to zmieniająca się jasność pomiędzy porami roku, która ma bezpośredni wpływ na nasz zegar biologiczny. Światło dzienne zmniejsza produkcję hormonów powodujących senność. Dlatego jesteśmy mniej zmęczeni, gdy jest jasno, a bardziej zmęczeni w krótki dzień, gdy na zewnątrz jest ciemno.
Witamina D i depresja
Witamina D odgrywa również znaczącą rolę w regulacji nastroju i zapobieganiu zaburzeniom psychicznym, takim jak depresja. Niektóre badania sugerują, że odpowiedni poziom witaminy D może poprawić samopoczucie psychiczne i zmniejszyć objawy depresji.
Promienie słoneczne przyczyniają się do produkcji witaminy D, która jest ważna dla naszego organizmu. Wykorzystuj słoneczne dni kiedy tylko możesz. A co jeśli nie możesz?
Oleje (trany) z wątroby ryb dorszowatych, są dosłownie naładowane kwasami tłuszczowymi omega-3 i najlepszym źródłem witaminy D. Jeśli nie lubisz pić samego oleju z dorsza, możesz skropić nim sałatkę lub dodać ją do koktajlu. Oleje o smaku cytryny, pomarańczy lub mięty można nawet znaleźć na rynku. Sprawdź na opakowaniu oleju ile możesz przyjąć go w ciągu dnia, pamiętaj, żeby nie przekraczać zalecanej dawki.
Łosoś
to jedna z najpopularniejszych ryb na świecie. Jest bogatym źródłem
kwasów tłuszczowych omega-3,
wysokiej jakości białek, witamin i minerałów. Nie ma znaczenia, czy go grillujesz, pieczesz,
dusisz lub smażysz. W każdej formie jest dla ciebie zdrowy. Pamiętaj, jedzenie ma sprawić ci przyjemność, a nie być przykrym
obowiązkiem.
Halibut
jest jedną z największych ryb pływających w morzu, która wyróżnia
się delikatnym smakiem . Zawiera duże ilości potasu, magnezu, cynku, witamin B6, B12 i
D. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 normalizują poziom cholesterolu we
krwi i zmniejszają ryzyko depresji i innych chorób.
Tuńczyk
z puszki jest jedną z najpopularniejszych ryb. Zawiera kwasy
tłuszczowe omega-3, potas, fosfor, witaminę D, A i minimum kalorii.
Sardynki
- małe rybki w puszkach mogą mieć wiele korzyści zdrowotnych. Są nasycone
witaminą B12, która wspiera układ odpornościowy , selen przeciwzapalny, fosfor wzmacniający kości, a także witaminę
D. Wystarczą dwie sardynki, aby uzyskać 46 IU witaminy D. Możesz dodać je do
sałatki, makaronu, kanapek czy pizzy.
Grzyby
Grzyby są ważnym źródłem witaminy D. Są też pełne błonnika i prawie nie zawierają kalorii. Najwięcej witaminy D znajduje się w brązowych pieczarkach.
Jogurt
Jogurt naturalny zapewnia całkiem sporą dawkę witaminy D. Staraj się
jednak unikać jogurtów smakowych pełnych cukru. Dodatek cukru pogarsza wchłanianie witaminy D do organizmu i
niepotrzebnie dodaje kalorii.
Mleko
Mleko jest ważnym źródłem witaminy D. Wybierz półtłuste lub pełnotłuste. Tłuszcz pomaga organizmowi wchłaniać witaminy A, D, E i K.
Jajka
Przez lata jajko uważano za niezdrowe pożywienie, które podnosi poziom cholesterolu i bierze udział w chorobach sercowo-naczyniowych. Ale faktem jest, że jaja są pełne wysokiej jakości białek, witamin i minerałów. Jeśli nie przesadzimy (tak jak ze wszystkim), nie musimy martwić się o nasze zdrowie.
Płatki owsiane
Jedna miska owsianki może dostarczyć nam całkiem sporą dawkę witaminy D. Jednak zależy to w dużej mierze od tego, z jakich zbóż są one wytwarzane. Wysokie dawki witaminy D mogą dać tylko płatki pełnoziarniste. Zrezygnuj, jeśli możesz z płatków instant. Jeśli wybierzesz produkt, który nie jest słodzony cukrem i dodasz do niego szklankę pełnotłustego mleka, podarujesz swojemu organizmowi „smaczny” zastrzyk witaminy D.
Wątroba wołowa
Chociaż wnętrzności nie są jednym z najpopularniejszych przysmaków, zawierają cenne witaminy i minerały. W wątrobie wołowej znajdziesz dużo witaminy D, żelaza, cynku, witaminy A, kwasu foliowego i wysokiej jakości białek. Możesz udusić ją na cebuli lub dodać do pysznego pasztetu domowej roboty.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.