Starożytni lekarze doceniali miód za jego liczne właściwości lecznicze i nazywali go „eliksirem młodości”. Słynny grecki lekarz Hipokrates twierdził, że miód łączy właściwości lecznicze i profilaktyczne, a genialny matematyk Pitagoras, który dożył 90 lat, pisał, że bez miodu nie osiągnąłby tego wieku. Dziś miód nazywamy „płynnym złotem”, ponieważ jest jednym z najcenniejszych naturalnych produktów, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
„Jeśli chcesz długo żyć i zachować młodość, jedz miód” – pisał Awicenna, genialny lekarz średniowiecza, który również wierzył w potężną moc miodu.
Miód ma ogromne znaczenie jako produkt spożywczy i leczniczy. Warto poznać jego skład i właściwości, aby w pełni wykorzystać jego dobroczynne działanie.
Skład miodu
Miód zawiera wiele cennych składników, które przyczyniają się do jego właściwości zdrowotnych. Oto jego podstawowe składniki:
Skład miodu
Składnik | Zawartość |
---|---|
Węglowodany | 80% |
Woda | 17-20% |
Białka | 1% |
Witaminy | 0,3% |
Kwasy organiczne | 1,2% |
Makro- i mikroelementy | 0,5% |
Węglowodany: Miód bazuje na dwóch cukrach prostych: glukozie i fruktozie, które występują w nim w mniej więcej równych ilościach. W miodzie znajduje się niewiele sacharozy (cukru buraczanego) – tylko 2%.
Białka: Miód zawiera enzymy, hormony i inne związki biologicznie czynne.
Witaminy: Miód dostarcza witamin C, B1, PP, H, K, E.
Kwasy organiczne: Miód zawiera m.in. kwas jabłkowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy.
Makro- i mikroelementy: W miodzie znajdziesz magnez, potas, wapń, sód, fosfor, chlor, siarkę, cynk, jod, miedź, żelazo.
Glukoza i fruktoza są łatwo przyswajalne przez organizm, a witaminy i antybiotyki sprawiają, że miód jest nie tylko smaczny i aromatyczny, ale także leczniczy.
Nie mniej wartościowy jest jad pszczeli, wosk używany do wyrobu maści leczniczych i kremów kosmetycznych czy propolis – klej pszczeli. Pamiętajmy również o mleku królewskim – naturalnym koncentracie aminokwasów, hormonów i innych cennych substancji.
Drogocenne właściwości miodu
Miód ma wiele zdrowotnych właściwości. Oto niektóre z nich:
- Wspomaga odporność organizmu: Miód pomaga wzmocnić naszą odporność, dzięki zawartości witamin, minerałów i antybiotyków.
- Poprawia trawienie: Dzięki enzymom miód wspomaga procesy trawienne i zapobiega zaburzeniom żołądkowym.
- Wzmacnia kości: Wysoka zawartość wapnia w miodzie sprawia, że pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości.
- Wspomaga układ sercowo-naczyniowy: Miód poprawia pracę serca, uelastycznia naczynia krwionośne, poprawia jakość krwi i wzmacnia mięsień sercowy.
- Pomaga w walce z infekcjami: W przypadku przeziębień i infekcji wirusowych miód przyspiesza powrót do zdrowia, doskonale wpływa na układ oddechowy i działa przeciwzapalnie.
- Pomaga w walce z anemią: Duża ilość żelaza w miodzie pomaga zapobiegać anemii.
- Bezpieczny dla osób z cukrzycą: Miód może być spożywany przez osoby z cukrzycą, ponieważ zawiera naturalne cukry, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
- Działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe: Miód działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.
Dojrzałość miodu
Miód naturalny charakteryzuje się unikalnymi cechami organoleptycznymi, takimi jak konsystencja, barwa, aromat i smak, które zależą od rodzaju roślin miododajnych oraz warunków przechowywania. Świeży, dojrzały miód ma konsystencję syropu, gęstą przezroczystość.
Niektóre odmiany miodu zaczynają dość szybko krystalizować (gęstnieć). Najprędzej, bo nawet już po tygodniu od zbioru, proces krystalizacji zachodzi w miodzie rzepakowym. Miód akacjowy może pozostać w płynnej postaci nawet przez rok.
Krystalizacja jest zupełnie naturalnym procesem i nie oznacza, że miód się zepsuł. Można ją opóźnić, przechowując miód w ciemnym i chłodnym miejscu. Miód można również zamrozić, aby zachować jego świeżość.
Czy miód się psuje?
Miód w większości przypadków nie traci swoich właściwości i ma niemal nieograniczony okres przydatności do spożycia, pod warunkiem że jest przechowywany w odpowiednich warunkach. Miód nie staje się pożywką dla bakterii ani innych organizmów, które mogłyby go zepsuć.
Uwaga: miód w diecie
Choć miód ma liczne korzyści zdrowotne, należy go spożywać z umiarem. Zbyt duża ilość miodu, ze względu na wysoką zawartość cukrów, może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca czy próchnica. Warto pamiętać, że miód stanowi zdrową alternatywę dla cukru, ale jego kaloryczność (100 g produktu to około 328 kcal) sprawia, że nie należy go nadużywać, zwłaszcza jeśli borykamy się z nadwagą.
Mimo że miód ma działanie przeciwbakteryjne i bogaty jest w wapń, nie należy zapominać, że po jego spożyciu warto wypłukać usta, aby uniknąć rozwoju próchnicy.
Przeczytaj również:
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.