Dlaczego miód nazywany jest "płynnym złotem"?
Starożytni lekarze słusznie przypisywali miodowi różne właściwości lecznicze. Nazywali miód „eliksirem młodości”. Słynny starożytny grecki lekarz Hipokrates twierdził, że miód łączy właściwości lecznicze i profilaktyczne. A słynny matematyk Pitagoras, który dożył 90 lat, napisał, że bez miodu nie osiągnąłby tego wieku. Dziś miód nazywamy "płynnym złotem".
„Jeśli chcesz długo żyć i zachować młodość, jedz miód”
Tak napisał Awicenna, genialny lekarz średniowiecza, który również wierzył w potężną moc miodu.
Rzeczywiście, miód ma ogromne znaczenie jako produkt spożywczy.
Skład miodu |
% |
Opis |
węglowodany |
80 |
miód bazuje na dwóch cukrach prostych: glukozie i fruktozie, występujących w miodzie w mniej więcej równych ilościach. W miodzie jest niewiele sacharozy (cukru buraczanego) - tylko 2 %. |
woda |
17-20 |
|
białka |
1 |
ze związków białkowych miód zawiera enzymy, hormony i inne związki biologicznie czynne.
|
witaminy |
0,3 |
witaminy C, B1, PP, a także witaminy H, K, E. |
kwasy organiczne |
1,2% |
kwas jabłkowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy |
makro- i mikroelementy |
0,5% |
magnez, potas, wapń, sód, fosfor, chlor, siarkę, cynk, jod, miedź, żelazo. |
Glukoza i fruktoza są łatwo przyswajalne przez organizm, a witaminy i antybiotyki sprawiają, że miód jest nie tylko smaczny i aromatyczny, ale także leczniczy.
Nie mniej wartościowy jest jad pszczeli, wosk używany do wyrobu maści leczniczych i kremów kosmetycznych czy propolis - klej pszczeli. Pamiętajmy również o mleku królewskim - naturalnym koncentracie aminokwasów, hormonów i innych cennych substancji.
Drogocenne właściwości miodu:
- wspomaga wzrost odporności organizmu,
- zapobiega zaburzeniom żołądkowym i może poprawić trawienie,
- wapń pomaga naszym kościom być mocnymi,
- dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawia pracę serca, uelastycznia naczynia krwionośne, poprawia jakość krwi i wzmacnia mięsień sercowy,
- w przypadku przeziębień czy infekcji wirusowych przyczynia się do szybkiego powrotu do zdrowia, doskonale wpływa na układ oddechowy, działa przeciwzapalnie,
- duża ilość żelaza pomaga zapobiegać anemii,
- może być spożywany przez osobę z cukrzycą,
- działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Dojrzałość miodu
W laboratorium określa się dojrzałość miodu. Fizyczne właściwości miodu i jego skład chemiczny determinują właściwości lecznicze miodu i jego powszechne zastosowanie jako produkt spożywczy, suplement prozdrowotny oraz właściwości organoleptyczne miodu pozwalają nam czerpać z niego prawdziwą przyjemność konsumpcja.
Miód naturalny posiada następujące cechy organoleptyczne, które można określić zmysłami - konsystencję, barwę, aromat, smak. Konsystencja miodu zależy od roślin miododajnych, wilgotności miodu, warunków jego przechowywania. Świeży, dojrzały miód ma konsystencję syropu, gęstą przezroczystość.
Niektóre odmiany miodu zaczynają się dość szybko krystalizować (gęstnieć).
Najprędzej, bo nawet już po tygodniu od zbioru, proces krystalizacji zaczyna zachodzić w miodzie rzepakowym. Miód akacjowy może pozostać w płynnej postaci nawet przez rok.
Krystalizacja jest zupełnie naturalnym procesem i nie oznacza ona psucia się miodu. Możemy ją jednak trochę opóźnić, przetrzymując słoik z naszym miodem w miejscu ciemnym oraz chłodnym. Miód można zamrozić.
Czy miód się psuje?
W większości przypadków nie. Miód ma nieograniczony okres przydatności do spożycia. Właściwości przetworzonego miodu sprawiają, że nie staje się on pożywką dla zarazków i innych rzeczy, które mogą go zepsuć lub zanieczyścić. Dopóki te właściwości nie zostaną zmienione, miód przetworzony ma prawie nieokreślony okres przydatności do spożycia.
Miód spożywany w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Nadmiar cukrów w diecie może być niezwykle szkodliwy i został powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym rakiem, cukrzycą typu 2, chorobami serca i otyłością.
Należy pamiętać, że miód stanowi alternatywę dla cukru. Charakteryzuje się wysoką kalorycznością (100 g produktu to ok. 328 kcal), dlatego nie należy nadużywać miodu, zwłaszcza jeśli osoba jest otyła.
Nawet pomimo działania przeciwbakteryjnego i dużej ilości wapnia w swoim składzie, miód może powodować rozwój próchnicy. Dlatego po jego użyciu zdecydowanie należy wypłukać usta.
Pyłek kwiatowy
Pyłek zbierany przez pszczoły zawiera dobrodziejstwa natury jeszcze bardziej skoncentrowane niż miód . Pyłek jest doskonałym pokarmem przy dietach pozbawionych pokarmów p…
Może zainteresuje Cię też:
Rozpocznij dzień od szklanki wody z miodem i cytryną
Postaw szklankę napoju na stoliku nocnym, zanim zaśniesz. Gdy tylko obudzisz się z rana i zanim wypijesz pierwszą kawę, uracz się tym smacznym i odżywczym napojem. Jakie właściwości ma woda z miodem i cytryną? Przyspiesza metabolizm,
dostarcza niezbędnych witamin i minerałów... Czytaj dalej...
Domowe SPA - NATURALNIE PIELĘGNUJ SWOJE CIAŁO
Kakaowo-miodowa maseczka "Wyprasuj swoje zmarszczki"
Dekadencka maska kakaowo-miodowa z zawartością przeciwutleniaczy nawilża i przywraca skórze młodzieńczy wygląd. W miarę starzenia się skóry bariera wilgoci zaczyna się rozpadać, co prowadzi do wysuszenia, a warstwa odpornościowa skóry słabnie. Czytaj dalej...