Przeciwutleniacze: o co cały ten szum?
Przy tak wielu trendach wellness w dzisiejszych czasach łatwo jest wciągnąć się w szczególny szał, nie wiedząc, czy jest to dla nas zdrowe. Ale jednym z trendów, który ma poparcie naukowe, jest zainteresowanie włączeniem do diety większej ilości przeciwutleniaczy.
Chcesz wiedzieć, dlaczego przeciwutleniacze są tak korzystne dla naszego organizmu?
Czym są przeciwutleniacze (antyoksydanty)?
Przeciwutleniacze to naturalnie występujące cząsteczki, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Wolne rodniki to niestabilne atomy znajdujące się w zanieczyszczonym powietrzu, papierosach, smażonych potrawach, alkoholu, ...
Kiedy wchłaniamy zbyt wiele wolnych rodników, nasze ciała przechodzą przez zwiększony stres oksydacyjny i narażają nas na większe ryzyko przyspieszonego starzenie się i choroby takie jak rak , zaburzenia autoimmunologiczne, zaćma, choroby zapalne stawów, choroby układu krążenia i cukrzyca.
Przeciwutleniacze przeciwdziałają temu stresowi oksydacyjnemu, skutecznie „zjadając” potencjalnie szkodliwe wolne rodniki.
Zasadniczo przeciwutleniacze są uważane za kompleks składników odżywczych (witamin i minerałów) oraz określonych enzymów, które mają za zadanie zmniejszać toksyczne działanie wolnych rodników.
Gdzie można znaleźć antyoksydanty?
Kolorowe owoce i warzywa są bogate w przeciwutleniacze. Ogólnie rzecz biorąc, im ciemniejszy kolor, tym więcej zawiera przeciwutleniaczy.
Bogate, liściaste warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, podobnie jak czerwone, fioletowe i żółte owoce i warzywa, takie jak truskawki, wiśnie, brukselka, kukurydza, papryka, cebula, bakłażan, śliwki, brokuły, słodkie ziemniaki, pomidory, jagody , granat – i lista jest długa.
Czy świeże produkty są najlepszym źródłem przeciwutleniaczy?
Niekoniecznie. Owoce i warzywa mrożone lub w puszkach są często umieszczane w zamrażarce lub puszkowane bezpośrednio po zebraniu, co pozwala zachować witaminy, minerały i składniki odżywcze. Ponadto są zwykle tańsze niż świeże produkty i mają dłuższy okres przydatności do spożycia . Podczas gdy krojenie owoców i warzyw może z czasem zmniejszyć ilość składników odżywczych, spożywanie różnorodnych owoców i warzyw w dowolny możliwy sposób będzie korzystne dla zdrowia.
A co z czerwonym winem — czy to dobre źródło przeciwutleniaczy?
Czerwone wino zawiera resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się w skórkach winogron.
Czy mogę otrzymać antyoksydanty z suplementów?
Te niezbędne składniki odżywcze najlepiej jest pozyskiwać z pożywienia, a nie z suplementów diety — takie postępowanie promuje zdrowy styl życia. Przygotuj koktajle lub miksuj różne owoce i warzywa w sałatki, próbując nowych kombinacji na bieżąco. Pomyśl tylko o wszystkich pomysłach na przepisy, które odkryjesz!
Słyszałam, że wiele przeciwstarzeniowych produktów do pielęgnacji skóry zawiera przeciwutleniacze. Czy te pomogą?
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, często zalecanym przez dermatologów do stosowania miejscowego. Może zwiększać produkcję kolagenu, promować wymianę komórek i może skutkować jędrniejszym, jaśniejszym i bardziej wyrównanym kolorytem skóry. Witamina C może pomóc chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ale to nie znaczy, że nie powinieneś również spożywać przeciwutleniaczy – są one potrzebne zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie dla zdrowego organizmu wewnątrz i na zewnątrz.
Rodzaje przeciwutleniaczy
Istnieje wiele substancji, które działają jako przeciwutleniacze, w tym witaminy, minerały i enzymy.
- Witaminy i minerały
Witaminy i minerały po dotarciu do organizmu działają przeciwutleniająco, dlatego promuje się również ideę, że dieta bogata w warzywa i owoce jest zdrowa.
- Flawonoidy
Flawonoidy składają się z roślin, które nadają im pigment tkankowy. Mają zdolność opóźniania, zapobiegania, a nawet eliminowania szkód spowodowanych stresem oksydacyjnym w organizmie. Najczęściej można je znaleźć w herbacie, owocach cytrusowych, jagodach, czerwonym winie, jabłkach i roślinach strączkowych.
- Omega 3 i Omega 6
Omega 3 ma właściwości antyoksydacyjne, ale także stymuluje aktywność enzymów antyoksydacyjnych wytwarzanych samodzielnie przez organizm. A Omega 6 to kwas tłuszczowy, który ma właściwości przeciwutleniające, mimo że słynie z działania prozapalnego.
Uważaj, aby stosunek omega 3 do omega 6 w spożywanych pokarmach wynosił 1: 4.
Inne znane przeciwutleniacze to:
- Luteina
- Likopen
- Mangan
- Zeaksantyna
- Enzymy trawienne są formą przeciwutleniaczy, które pochodzą z białek i minerałów będących częścią naszej diety. Są syntetyzowane w organizmie i uzyskują działanie antyoksydacyjne. Aby wzmocnić antyoksydacyjne działanie enzymów, muszą one być powiązane z minerałami, takimi jak żelazo, miedź, selen, magnez i cynk.
Będzie mi miło, jeśli udostępnisz ten artykuł dalej! Dziękuję!