Zielona herbata jako silny przeciwutleniacz
Wytwarzana z liści Camellia sinensis zielona herbata jest dość popularna stając się synonimem szeregu korzyści. Poszukiwana przez ludzi, którzy chcą prowadzić zdrowszy tryb życia.
Należy pamiętać, że herbata, ogólnie rzecz biorąc, jest jednym z produktów pochodzenia roślinnego, który zawiera najwięcej przeciwutleniaczy.
Herbata zielona, biała i czarna powstają z liści tej samej rośliny, zwanej Camellia sinensis.
Liście herbaty do czarnej herbaty są fermentowane po zebraniu, co powoduje, że duża część zawartych w nich garbników jest nieskuteczna. Na ogół ma najsilniejszy smak i najwyższy poziom kofeiny, ale ma najmniej przeciwutleniaczy.
Do białej herbaty trafiają tylko najmłodsze i najdelikatniejsze liście krzewu herbacianego. Nie są fermentowane, tylko bardzo delikatnie suszone. W ten sposób zachowane są przede wszystkim przeciwutleniacze, a herbata ma delikatny smak – ale jest też odpowiednio droga.
Liście na zieloną herbatę podgrzewa się po zbiorze, aby zapobiec ich fermentacji. Oznacza to, że między innymi zachowuje swój zielony kolor. Ponieważ zielona herbata nie jest fermentowana, zachowują cenne dla organizmu garbniki i witaminy. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, P.
Koneserzy zielonej herbaty wiedzą, że pierwszy napar wylewa się i dopiero drugi pije.
Zielona herbata zawiera silny przeciwutleniacz, który zatrzymuje enzym potrzebny do wzrostu uszkodzonych komórek. Czarna herbata również zawiera ten sam składnik, ale w znacznie mniejszych ilościach. Zielona herbata zawiera również witaminę K, która ma pozytywny wpływ na krwiobieg, oraz polifenole, które pięć razy lepiej niż witamina C zapobiegają złemu wpływowi cholesterolu na ściany krwi.
Wielu z Was mogło słyszeć nazwę składnika „katechina” zawartego w zielonej herbacie.
Katechina ma różne działania, w tym:
- przeciwutleniające,
- antybakteryjne i bakteriobójcze,
- przeciwwirusowe,
- obniżające poziom cholesterolu,
- redukujące tkankę tłuszczową,
- antyalergiczne,
- przeciwpróchnicze.
Katechina powoduje, że czujesz cierpkość i gorycz charakterystyczną dla zielonej herbaty.
CZY SCHUDNIESZ?
Wśród tych, którzy szukają oferowanych przez nią korzyści, są tacy, którzy zwracają uwagę na rolę, jaką ta herbata ma do odegrania, aby pomóc w utracie wagi .
Zielona herbata, mimo że nie ma na to bezpośredniego wpływu, ma właściwości termogeniczne, co wiąże się ze wzrostem temperatury ciała . Ta cecha w tym przypadku jest również powiązana z przyspieszeniem spalania kalorii.
KORZYŚCI
Zielona herbata ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Oprócz możliwości wspomagania temperatury ciała, zielona herbata jest ceniona nawet za to, że może opóźnić proces starzenia się organizmu. Walcząc z wolnymi rodnikami, utrzymuje zdrową skórę i jej zdrowy wygląd.
ZIELONA HERBATA JEST DOBRA PONIEWAŻ:
- Zwalcza wolne rodniki, utrzymując nawilżenie skóry i zapobiegając ciągłemu starzeniu się komórek;
- Pomaga kontrolować poziom cholesterolu, a nawet hamuje tworzenie się skrzepów krwi;
- Przyspiesza metabolizm, pomagając również uwolnić energię z organizmu, a nawet zwalczając zatrzymywanie płynów w organizmie;
- Zapobiega infekcjom w organizmie dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym;
- Reguluje poziom cukru we krwi dzięki działaniu przeciwutleniającemu. Pomaga zapobiegać cukrzycy i wspomagać jej leczenie (jeśli jest spożywana bez cukru).
- Pomaga zapobiegać różnym rodzajom raka, ponieważ zapobiega uszkodzeniom komórek ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy.