Przeciwutleniacze a fenomen zgniłego jabłka

Każdy z nas zauważył fenomen zgniłego jabłka - ta okropna zmiana koloru części owocu na odrażający ciemnobrązowy. Jest to utlenianie jabłka i posłuży jako dobra metafora tego, co może się stać z naszymi komórkami, gdy zostaną zaatakowane przez wolne rodniki.


Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki tlenu, które straciły jeden elektron. W poszukiwaniu nowego elektronu, z którym mógłby się związać, wolne rodniki uszkadzają błony komórkowe i tkankowe poprzez negatywną rekonfigurację naszego DNA. Może to ostatecznie doprowadzić do raka, chorób serca i ogólnego osłabienia. Innymi słowy, nasze ciała, podobnie jak jabłko z początku historii, zaczynają gnić.

Sama natura zaopatruje nas w szereg roślin, które niwelują szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Nazywamy te rośliny przeciwutleniaczami. 

Przeciwutleniacze to substancje, które chronią komórki przed utleniającym działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze poprzez swoje działanie spowalniają procesy starzenia, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko raka, chronią serce i układ krążenia oraz pomagają w przewlekłych chorobach płuc.


Na szczęście niektóre z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy można znaleźć w lokalnych sklepach. Zapoznajmy się z działaniem łatwo dostępnej naturalnej broni przeciwko wolnym rodnikom.



Czosnek jako silny przeciwutleniacz

Czosnek jest używany jako roślina przyprawowa, warzywna i lecznicza. W rzeczywistości jest to roślina z rodziny liliowatych, której łacińska nazwa Alium sativum oznacza "cuchnącą różę". Od tysięcy lat jest używany do celów kulinarnych i medycznych na całym świecie. Pisano o nim także w najwcześniejszym znanym języku... Czytaj dalej...


Zielona herbata jako silny przeciwutleniacz

Kilka lat temu jedno z badań wykazało, że Japonia ma wyższy odsetek palaczy niż inne kraje, a jednocześnie najniższy odsetek raka płuc. To odkrycie intrygowało naukowców, dopóki nie odkryli, że sekret tkwi w zielonej herbacie .

Zielona herbata zawiera silny przeciwutleniacz, który zatrzymuje enzym potrzebny do wzrostu uszkodzonych komórek . Czarna herbata również zawiera ten sam składnik, ale w znacznie mniejszych ilościach. Zielona herbata zawiera również witaminę K, która ma pozytywny wpływ na krwiobieg, oraz polifenole, które pięć razy lepiej niż witamina C zapobiegają złemu wpływowi cholesterolu na ściany krwi.


Karotenoidy w warzywach i owocach

Karotenoidy w warzywach działają tak samo jak polifenole w herbacie. Wszystkie żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa (marchew, pomarańcze, brzoskwinie, dynie, szpinak, pomidory, bataty) są zdrowym źródłem naturalnych środków przeciwnowotworowych.

Podczas gdy wolne rodniki uszkadzają komórki w twoim ciele i skórze, przeciwutleniacze dbają o ogólny stan zdrowia i skórę. Marchewki, jabłka i pomarańcze są pełne antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C, która wygładza zmarszczki, wzmacnia system odpornościowy i jest jednym z najlepszych antyoksydantów, które utrzymują zdrową i promienną skórę.

Nie oszczędzaj na diecie tych naprawdę niedrogich produktów spożywczych. Twoje ciało będzie wdzięczne przez lata, jeśli będziesz mu codziennie podawać filiżankę zielonej herbaty lub od czasu do czasu podawać mu słodki owoc.


Cenne źródła przeciwutleniaczy i nie tylko

Istnieją pokarmy, których spożycie zdecydowanie trzeba zwiększyć, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się i różnym chorobom skóry. A to dzięki przeciwutleniaczom w nich zawartych...  Czytaj dalej...


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.