Dynia w roli głównej

Dynia to warzywo, które zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Dzieje się tak, ponieważ jest niskokaloryczna nie zawiera tłuszczów nasyconych ani cholesterolu, jest za to bogatym źródłem błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, minerałów i witamin. Jest zalecana przez dietetyków do programów kontroli cholesterolu i odchudzania. Może być używana do przygotowywania różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy, słodycze, ciasta ... 

Dynia, to bardzo wszechstronne warzywo stosowane w przetworach kulinarnych. Jego główną zaletą jest fakt, że jest niskowęglowodanowa i niskokaloryczna, co pomaga schudnąć i kontrolować wagę.

Dynia jest niezwykle bogata w niezbędne przeciwutleniacze i witaminy. To niezwykłe warzywo ma bardzo niski poziom kalorii, ale jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, polifenolowych, antyoksydacyjnych flawonoidów, takich jak luteina, zeaksantyna i karotenoidy.


Dynia zawiera wiele witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina A, witamina C i witamina E.

Witamina A jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem i jest potrzebna organizmowi do utrzymania integralności skóry i błon śluzowych. Ma też do odegrania ważną rolę. Badania sugerują, że naturalna żywność bogata w witaminę A pomaga chronić organizm przed rakiem płuc.

Jest również doskonałym źródłem wielu flawonoidów polifenolowych, takich jak alfa i beta karoten, kryptoksantyna, luteina i zeaksantyna. W razie potrzeby karoten jest przekształcany w witaminę A w organizmie.

Bogata w witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy, niacyna, witamina B-6 (pirydoksyna), tiamina i kwas pantotenowy.

Jest także bogatym źródłem minerałów takich jak miedź, wapń, potas i fosfor.

Pestki dyni są doskonałym źródłem białka, minerałów, witamin i kwasów omega-3.

Dynie różnią się znacznie kształtem, rozmiarem i kolorem, na ogół mają około. 4-6 kg, ale są ogromne dynie, które osiągają nawet 25 kg.


Jak przechowywać dynię?

Dynie można znaleźć na jesiennych targach, w osiedlowych warzywniakach czy sipermarketach. 

W domu dynię można przechowywać przez kilka tygodni a nawet miesięcy w chłodnym, dobrze wentylowanym miejscu w temperaturze pokojowej. Jednak wycięte sekcje należy umieścić w lodówce i bezpiecznie przechowywać jedynie przez kilka dni. Kawałki (porcje) dyni można również zamrozić.


Co można przygotować z dyni?

Prawie wszystkie części dyni są jadalne: owoce, liście, kwiaty i nasiona.

Dynia może być używana w wielu pysznych przepisach, zarówno pieczona, jak i smażona w gulaszu. Jednak najzdrowsza jest gotowana na parze, gdyż zachowuje maksimum składników odżywczych.

Można ją również wykorzystać do przygotowania ciast, naleśników, kremów, sosów itp.…

Prażone pestki dyni to wspaniała przekąska.

Dynia, to bardzo wszechstronne warzywo stosowane w przetworach kulinarnych. Jego główną zaletą jest fakt, że jest niskowęglowodanowa i niskokaloryczna, co pomaga schudnąć i kontrolować wagę. 

Regularne spożywanie dyni niesie za sobą następujące korzyści zdrowotne:

  • Poprawia zdrowie oczu, ponieważ jest bogata w witaminę A i karotenoidy;
  • Zwiększa uczucie sytości dzięki obecności włókien;
  • Zapobiega zaćmie, ponieważ zawiera luteinę i zeaksantynę, oraz silne przeciwutleniacze działające na oczy;
  • Wzmacnia system odpornościowy, ponieważ jest bogata w witaminę A i C;
  • Pomaga schudnąć, ponieważ ma mało kalorii i jest bogata w błonnik;
  • Zapobiega nowotworom, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenów, witaminy A i C;
  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek i poprawia stan skóry dzięki zawartości witaminy A i karotenoidów.



Domowy ketchup z dyni

Dynia może być używana w wielu przepisach, zarówno pieczona, jak i smażona. Można ją wykorzystać do przygotowania gulaszy, ciast, placuszków, dżemów, kremów, sosów, przetworów... Czytaj dalej...

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.