Słodki moment w filiżance – 5 ekspresowych przepisów na ciasto z mikrofalówki

Czasem wystarczy filiżanka, kilka łyżek składników i odrobina wyobraźni, by stworzyć coś pysznego – w zaledwie kilka minut! Ciasta z mikrofalówki to nie tylko szybki ratunek na nagłą ochotę na coś słodkiego, ale i przyjemny sposób na deser bez zbędnego brudzenia naczyń i bez długiego pieczenia.

Pięć różnych filiżanek wypełnionych świeżo upieczonymi ciastami z mikrofali – każde inne, ozdobione owocami, bitą śmietaną, świeżymi kwiatami i listkami mięty.


Na blogu pokazywałam już mój ulubiony klasyk 👉 Czekoladowe ciastko w filiżance – zrób w 5 minut!, który zdobył serca wielu czytelników. Dziś czas na kolejne warianty – słodkie, owocowe, delikatne, a nawet lekko cytrusowe. Możesz wykorzystać również świeże kwiaty 👉 sprawdź, które kwiaty są jadalne. Wszystkie gotowe w 2 minuty. Gotowi? 🙂

Uwaga: Czas może się nieznacznie różnić w zależności od mocy i modelu mikrofalówki. Jeśli nie jesteś pewna/pewien – piecz etapami po 30 sekund i sprawdzaj konsystencję. Więcej na ten temat na końcu artykułu. 

🍌 Bananowe ciasto w filiżance (bez jajek)

Składniki:

  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony)
  • 3 łyżki mąki pszennej lub owsianej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki bezpośrednio w filiżance. Podgrzewaj w mikrofalówce przez 2-3 minuty, sprawdź wierzch – jeśli wygląda surowo, piecz dalej w odstępach co 30 sekund. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub kostką gorzkiej czekolady w środku.



🫐 Jogurtowe ciastko z owocami

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru lub erytrytolu
  • 4 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść owoców (maliny, borówki, jagody)

Wykonanie:
Składniki wymieszaj w filiżance – owoce dodaj na końcu. Wstaw do mikrofalówki na 2-3 minuty, 
sprawdź wierzch – jeśli wygląda surowo, piecz dalej w odstępach co 30 sekund. Puszyste, owocowe, idealne na letnie popołudnie.



🍎 Cynamonowe ciasto jabłkowe

Składniki:

  • 1 małe jabłko (starte lub bardzo drobno posiekane)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wymieszaj składniki w filiżance i piecz w mikrofalówce przez 2-3 minuty, 
sprawdź wierzch – jeśli wygląda surowo, piecz dalej w odstępach co 30 sekund. Podawaj z jogurtem naturalnym lub kleksem masła orzechowego – obłędnie jesienne smaki!



Kawowe ciastko z kakao

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (rozpuszczona w 1 łyżce wody)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:
Składniki wymieszaj w filiżance i wstaw do mikrofalówki na 2-3 minuty, 
sprawdź wierzch – jeśli wygląda surowo, piecz dalej w odstępach co 30 sekund. To propozycja dla tych, którzy lubią słodkości z odrobiną pobudzającej nuty.



🍋 Cytrynowe ciasto z makiem

Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki maku

Wykonanie:
Wszystko mieszamy dokładnie w filiżance i pieczemy w mikrofalówce przez 2-3 minuty, 
sprawdź wierzch – jeśli wygląda surowo, piecz dalej w odstępach co 30 sekund. Orzeźwiające i lekkie – idealne na wiosnę!



Masz filiżankę i 3 minuty?

To w zupełności wystarczy! Takie ekspresowe desery to dowód na to, że domowe słodkości nie muszą być skomplikowane. Jeśli masz swoje ulubione mikrofalówkowe wariacje – daj znać w komentarzu albo na Facebooku! Chętnie przetestuję kolejne propozycje 😊

✅ Smacznego!




🔧 Dostosowanie czasu do mikrofalówki:

Moc mikrofalówki – przepisy zwykle zakładają 800–900 W. Jeśli Twoja ma mniej, trzeba piec dłużej.

⏲️ Orientacyjny czas pieczenia kubkowych ciast i dań (1 porcja)

Moc mikrofalówki         Czas pieczenia (przybliżony)
600 W         4:30–5:30 min
700 W         4:00–5:00 min
800 W         3:30–4:30 min
900 W         3:00–4:00 min
1000 W         2:30–3:30 min



Wskazówki:

  • Lepsze efekty daje stopniowe pieczenie – po 2–3 minutach sprawdź wierzch – jeśli wygląda surowo, piecz dalej w odstępach co 30 sekund.
  • Spód często piecze się wolniej – możesz delikatnie unieść ciasto widelcem i sprawdzić.
  • Obróć filiżankę w połowie pieczenia (jeśli mikrofalówka nie ma obrotowego talerza).
  • Przykryj kubek talerzykiem (lekko uchylonym) – zatrzymuje parę i pomaga w równomiernym wypieczeniu.
  • Unikaj przegrzania – potrawy mogą wyschnąć lub się zaparzyć.
  • Im więcej składników „mokrych” (np. owoce, jogurt), tym czas pieczenia może się wydłużyć.

Komentarze

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.