Świąteczne pierniczki

Miękkie zarówno zaraz po zrobieniu jak i przez kilka następnych tygodni. Idealne do zawieszenia na choince.

Pierniczki świąteczne - miękkie zarówno zaraz po zrobieniu jak i przez kilka następnych tygodni.


  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 200g cukru
  • 250g płynnego miodu (najlepszy jest pszczeli, ale może być i sztuczny)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki wody
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek śmietany

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Masło, cukier i miód podgrzej na wolnym ogniu, do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodaj  kakao, przyprawę do pierników i cynamon. Wystudź. Sodę rozpuść w 2 łyżkach wody i wlej do masy maślano - miodowej. Następnie dodaj  żółtka oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj. 

Masę wlej do przesianych sypkich produktów i zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce.

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem pierniczków.

Rozwałkuj i wykrawaj pierniki.

Piecz w temperaturze 180 °C ok. 7-8 minut. 

Zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo delikatne i kruche. Obchodź się z nimi delikatnie.

 

Lukier do dekoracji

  • 200 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody 

Cukier puder przesiej, by pozbyć się grudek. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę letniej wody. Lukier powinien być gładki, gęsty i lśniący. Przełóż do rękawa cukierniczego i można dekorować. 



Sprawdź też inne przepisy

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.