Miękkie zarówno zaraz po zrobieniu jak i przez kilka następnych tygodni. Idealne do zawieszenia na choince.
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 200g cukru
- 250g płynnego miodu (najlepszy jest pszczeli, ale może być i sztuczny)
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki wody
- 3 żółtka
- 4-5 łyżek śmietany
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Masło, cukier i miód podgrzej na wolnym ogniu, do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodaj kakao, przyprawę do pierników i cynamon. Wystudź. Sodę rozpuść w 2 łyżkach wody i wlej do masy maślano - miodowej. Następnie dodaj żółtka oraz śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
Masę wlej do przesianych sypkich produktów i zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem pierniczków.
Rozwałkuj i wykrawaj pierniki.
Piecz w temperaturze 180 °C ok. 7-8 minut.
Zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo delikatne i kruche. Obchodź się z nimi delikatnie.
Lukier do dekoracji
- 200 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- odrobina wody
Cukier puder przesiej, by pozbyć się grudek. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj odrobinę letniej wody. Lukier powinien być gładki, gęsty i lśniący. Przełóż do rękawa cukierniczego i można dekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.