🎄 Miękkie świąteczne pierniczki – idealne na choinkę i do podjadania

Miękkie, aromatyczne i korzenne – takie właśnie są domowe pierniczki świąteczne, które z łatwością przygotujesz z tego przepisu. Ciastka są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu i pozostają miękkie przez kolejne tygodnie. Możesz je udekorować lukrem, zapakować na prezent lub powiesić na choince.

Lukrowane pierniczki w świątecznych kształtach zawieszone na zielonej choince

✅ Zobacz też: Dlaczego miód jest nazywany „płynnym złotem”? – poznaj jego właściwości i zastosowanie w kuchni


🧑‍🍳 Składniki na świąteczne pierniczki (duża porcja)

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g płynnego miodu (najlepszy naturalny pszczeli)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wody
  • 3 żółtka
  • 4–5 łyżek śmietany 18%


🍯 Jak zrobić miękkie pierniczki?

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
  2. W rondlu podgrzej masło, cukier i miód, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj kakao, przyprawę korzenną i cynamon. Wystudź.
  3. Sodę rozpuść w wodzie i dodaj do przestudzonej masy. Wmieszaj żółtka i śmietanę.
  4. Wlej masę do suchych składników i zagnieć ciasto. Owiń je folią i schłódź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
  5. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wycinaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180°C przez 7–8 minut. Po upieczeniu pierniczki są kruche – odstaw je do całkowitego ostudzenia.



🍋 Lukier cytrynowy do dekoracji pierniczków

  • 200 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • odrobina letniej wody

Cukier puder przesiej, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Powinien być gładki, lśniący i łatwy do aplikacji rękawem cukierniczym.



🎁 Wskazówki:

  • Przechowuj pierniczki w puszce lub słoju – z czasem nabiorą jeszcze lepszego smaku.
  • Możesz dodać posiekane orzechy lub skórkę pomarańczową do ciasta.
  • To doskonały przepis do wspólnego pieczenia z dziećmi!



🍪 Sprawdź też inne pomysły na świąteczne wypieki:

Komentarze

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.