🎄 Miękkie świąteczne pierniczki – idealne na choinkę i do podjadania
Miękkie, aromatyczne i korzenne – takie właśnie są domowe pierniczki świąteczne, które z łatwością przygotujesz z tego przepisu. Ciastka są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu i pozostają miękkie przez kolejne tygodnie. Możesz je udekorować lukrem, zapakować na prezent lub powiesić na choince.
✅ Zobacz też: Dlaczego miód jest nazywany „płynnym złotem”? – poznaj jego właściwości i zastosowanie w kuchni
🧑🍳 Składniki na świąteczne pierniczki (duża porcja)
- 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 200 g cukru
- 250 g płynnego miodu (najlepszy naturalny pszczeli)
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki wody
- 3 żółtka
- 4–5 łyżek śmietany 18%
🍯 Jak zrobić miękkie pierniczki?
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
- W rondlu podgrzej masło, cukier i miód, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj kakao, przyprawę korzenną i cynamon. Wystudź.
- Sodę rozpuść w wodzie i dodaj do przestudzonej masy. Wmieszaj żółtka i śmietanę.
- Wlej masę do suchych składników i zagnieć ciasto. Owiń je folią i schłódź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
- Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wycinaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180°C przez 7–8 minut. Po upieczeniu pierniczki są kruche – odstaw je do całkowitego ostudzenia.
🍋 Lukier cytrynowy do dekoracji pierniczków
- 200 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- odrobina letniej wody
Cukier puder przesiej, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Powinien być gładki, lśniący i łatwy do aplikacji rękawem cukierniczym.
🎁 Wskazówki:
- Przechowuj pierniczki w puszce lub słoju – z czasem nabiorą jeszcze lepszego smaku.
- Możesz dodać posiekane orzechy lub skórkę pomarańczową do ciasta.
- To doskonały przepis do wspólnego pieczenia z dziećmi!
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.