Proziaki to bardzo proste w przygotowaniu mini chlebki sodowe. Pochodzą z Podkarpacia, a ich historia sięga około 150 lat.
Początkowo jedynymi składnikami potrzebnymi do ich przygotowania były soda, mąka oraz woda. Z czasem wodę zaczęła zastępować maślanka lub zsiadłe mleko oraz w składzie pojawiało się jajko.
Tradycyjnie proziaki wypiekane były na płytach pieców kaflowych. Gdy kuchnie kaflowe zaczęły odchodzić do lamusa, proziaki zaczęto wypiekać w na suchych patelniach.
Proziaki najczęściej jedzone były z masłem lub konfiturami oraz popijane mlekiem, albo stanowiły dodatek do zup.
Z PROZIAKAMI robię kanapki z pastami serowymi, wędliną czy serem żółtym. Moja rodzina je uwielbia.
PROZIAKI świetnie smakują również z masłem czosnkowym albo domowym smalczykiem i ogórkiem małosolnym. Hit każdej imprezy grillowej :)
Chrupiące PROZIAKI - przepis
Połącz sypkie składniki (MIX 1):- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego (może być też sezam, pestki słonecznika lub inne nasiona)
Połącz mokre składniki (MIX 2):
- 1 jajko
- 1,5-2 szklanek zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru - "tyle kwaśnego mleka ile zabierze ciasto" 😉
Dodatkowy składnik:
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp suche składniki (MIX 1). Wymieszaj. Dodaj mokre składniki (MIX 2). Wymieszaj łyżką, przełóż na stolnicę, zagnieć ciasto. Na koniec dodaj olej i ponownie zagnieć.
A teraz co wolisz:
Rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując cały czas mąką, aby ciasto nie przykleiło się. Wycinaj szklanką lub inną formą dowolne kształty.
Odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki, rozpłaszcz je palcami na obsypanej mąką stolnicy tworząc placek o grubości ok. 0,5 cm. Ja wolę wersję drugą 😄
Placki usmaż z obu stron na rumiano na rozgrzanej suchej patelni. Wystudź je na kratce lub na ręczniku papierowym, są wtedy bardziej chrupiące.
To, z czym je zjesz, to już tylko twoja inwencja twórcza. Smacznego.
Do miski wsyp suche składniki (MIX 1). Wymieszaj. Dodaj mokre składniki (MIX 2). Wymieszaj łyżką, przełóż na stolnicę, zagnieć ciasto. Na koniec dodaj olej i ponownie zagnieć.
A teraz co wolisz:
Rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując cały czas mąką, aby ciasto nie przykleiło się. Wycinaj szklanką lub inną formą dowolne kształty.
Odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki, rozpłaszcz je palcami na obsypanej mąką stolnicy tworząc placek o grubości ok. 0,5 cm. Ja wolę wersję drugą 😄
Placki usmaż z obu stron na rumiano na rozgrzanej suchej patelni. Wystudź je na kratce lub na ręczniku papierowym, są wtedy bardziej chrupiące.
To, z czym je zjesz, to już tylko twoja inwencja twórcza. Smacznego.
Jak przechowywać pieczywo? Jak odświeżyć czerstwy chleb?
Na Lubelszczyźnie również są znane, pychotka :D
OdpowiedzUsuńOj tak, przepychotka 😊 Ja lubię dodać do nich dużo nasion. Nie są wtedy tak puszyste ale dają "moc". Często je robię. Świetnie smakują również z grilla.
Usuń