Nadwaga jest w mózgu

Diety zazwyczaj koncentrują się na liczeniu kalorii bądź zmniejszeniu ilości spożywanego tłuszczu. Spożywanie tabletek odchudzających najczęściej kończy się niepowodzeniem, ponieważ nie mają one "pomysłu" na mózg. Mózg kontroluje twoje wybory. Jeśli nie zrozumiesz mechanizmów mózgu, stanie się on twoim zagorzałym przeciwnikiem w walce o zrzucenie dodatkowych kilogramów.


Mózg mówi ciału, że jest bardziej głodny i sprawia, że jemy jeszcze więcej.


Decyzja o tym co zjeść jest złożonym procesem w naszym mózgu

Czy powinieneś wypić gorącą czekoladę, czy zjeść dużą porcję fasolki po bretońsku? Wszystkie twoje decyzje podejmowane są w wyniku złożonego procesu w mózgu, w którym szereg sygnałów - świadomych lub nieświadomych - albo się przeciwstawia, albo działa razem. Z natury system zaprojektowano tak, aby nagradzał, gdy zachowujemy się w sposób zapewniający przetrwanie nam i gatunkowi.


Mózg jest zaprogramowany zgodnie ze starymi nawykami


Historycznie człowiek musiał walczyć o wystarczającą ilość pożywienia.

  • Człowiek ma zdolność do magazynowania energii, gdy jest jej dużo, i do oszczędzania energii, gdy jej brakuje.
  • Wielu z nas obecnie ma dostęp do jedzenia, ale to nie zmieniło tej umiejętności.
  • Mózg powinien prawdopodobnie przestać, kiedy mamy dość jedzenia, ale mechanizm nie jest tak dobrze rozwinięty.
  • Kiedy jesz mniej - na przykład w ramach diety - mózg mówi komórkom, że jest kryzys, i że powinien spalać kalorie wolniej. Dlatego dieta polegająca wyłącznie na oszczędzaniu kalorii jest skazana na niepowodzenie.

Nasi przodkowie prawdopodobnie jedli owoce i szybko nauczyli się, że słodkie owoce dają energię, a niektórzy sugerują, że ludzka chęć do słodkich pokarmów powstała właśnie w ten sposób.


Cukier uszczęśliwia mózg


Mózg żyje wyłącznie z cukru, a dokładniej - z glukozy.

  • Mózg jest mały i zwarty i nie ma miejsca na przechowywanie energii, więc potrzebuje stałego przepływu energii - a zatem cukru.
  • Dlatego cukier jest bardzo atrakcyjny dla mózgu i za każdym razem, gdy spożywasz cukier, twój mózg się raduje. 

Węglowodany składają się z różnych cukrów, które są mniej lub bardziej spokrewnione. Węglowodany, które łatwo ulegają rozkładowi i w końcowym etapie trawienia zamieniają się w glukozę, również sklasyfikowały mózg jako atrakcyjny.

Glukoza rozprowadzana jest po całym organizmie i na bieżąco wykorzystywana. Gdy jest w nadmiarze, w wątrobie zamieniania jest na glikogen lub (przy znacznej nadwyżce) na glicerol i kwasy tłuszczowe, które wędrują do tkanki tłuszczowej, gdzie zamieniane są w tłuszcze zapasowe.


Mózg zawsze szuka jedzenia

Jeśli cieknie ci w ustach, a w żołądku burczy, twoje zapasy energii są wyczerpane. Organizm daje sygnał, że pilnie potrzebuje składników odżywczych. Z drugiej strony apetyt na słodkie, słone i tłuste potrawy mają inne przyczyny. Cukier tylko pogarsza sprawę. Łatwo uniknąć zachcianek dzięki zdrowym przekąskom.

Kiedy poziom cukru we krwi jest niski, pojawia się łaknienie. Mózg potrzebuje energii, alarmuje i rozbudza potężny apetyt. 

Są też inne wyzwalacze głodu – na przykład hormony, które często sprawiają, że kobiety tuż przed miesiączką sięgają po słodycze i wysokotłuszczowe przekąski. Centrum nagrody może również stymulować szybki głód w mózgu. Dzieje się tak szczególnie często, gdy brakuje snu, stresu lub nudy. 

Ci, którzy są świadomi tego tła, mogą unikać ataków głodowych lub w szczególności walczyć z nimi. Dlaczego? Ponieważ po zjedzeniu czekolady szybko pojawiają się wyrzuty sumienia.


Łaknienie jedzenia jest często wynikiem złych nawyków żywieniowych

Łatwo im zapobiec, stosując odpowiednią żywność. Produkty pełnoziarniste, orzechy i niektóre owoce pomagają przez długi czas utrzymać poziom cukru we krwi w równowadze, a tym samym uniknąć napadowego objadania się. Słodycze, herbatniki lub ciasta powodują, że poziom cukru we krwi szybko rośnie i równie szybko spada - rezultatem jest kolejny atak głodu. 


Mózg mówi ciału, że jest bardziej głodny i sprawia, że jemy jeszcze więcej. 

Małe porcje posiłków, małe talerze i wystarczająco dużo czasu na jedzenie to kolejne triki na świadome cieszenie się i lepsze nasycenie.

 

Źródło: „Mózg kontroluje wagę” M. Ingvar



Podobne tematy:

Które produkty żywnościowe warto ze sobą łączyć, a których nie?
Łączenie odpowiednich produktów żywnościowych może znacząco wpłynąć na Twoje zdrowie. Prawidłowe żywienie to nie tylko pilnowanie umiaru w jedzeniu, ale również prawidłowe łączenie produktów i „wyciągnięcie” z nich tego, co jest dla nas najbardziej wartościowe. Czytaj dalej...

NIE WYRZUCAJ - ZRÓB SOBIE DOMOWE SPA
Zbyt dużo naszego jedzenia trafia do kosza, ale co by było, gdybyś zamiast tego mógł wykorzystać odpady jako część swojej rutyny pielęgnacyjnej? Mam przepisy na kompletne domowe SPA. Czytaj dalej...

Może zainteresuje Cię też:

ĆWICZENIA - JAK POZBYĆ SIĘ DRUGIEGO PODBRÓDKA
Podwójny podbródek zniknie na zawsze, o ile będziesz wystarczająco zdeterminowany i wymagający. Te ćwiczenia są niezwykle przydatne dla wszystkich grup mięśni twarzy. Trenując możesz osiągnąć doskonałą elastyczność skóry bez interwencji chirurgii plastycznej. Czytaj dalej...

JAK POZBYĆ SIĘ DRUGIEGO PODBRÓDKA?
Podwójny podbródek z pewnością nie zdobi żadnej twarzy. Nawet jeśli dana osoba nie ma nadwagi, istnieje duże prawdopodobieństwo, że z czasem może rozwinąć podwójny podbródek. ...Czytaj dalej...

MASAŻ TWARZY, SZYI I DEKOLTU + AROMATOTERAPIA
Czujesz sztywność w karku i górnej części pleców? Boli cię głowa, masz napięte mięśnie żuchwy, zmarszczki na czole są coraz bardziej widoczne,...? Rezultat stresującego życia często wydaje się wyjątkowy w głównym obszarze Twojego ciała. Co możesz zrobić?... Czytaj dalej...

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.