Pita jak nadmuchana

Podczas gdy chleb pita z Bliskiego Wschodu jest pieczony w piekarniku, odpowiednik marokański jest smażony na patelni bez tłuszczu. |

Ten chleb smażony na patelni jest super szybki i łatwy w przygotowaniu.  To chleb do nadziewania mięsem lub warzywami, w którym używa się kaszy manny, mąki i drożdży piekarskich. 



Chleb pita, który pęcznieje jak balon, nie zawiera jajek, nie musi zawierać też mleka, więc jest to propozycja dla wegetarian i osób nietolerujących laktozę. 

Kolejną cechą tego przepisu jest to, że jest to przepis BEZ PIEKARNIKA, BEZ MIKSERA, potrzebujesz TYLKO: 

  • miskę do przygotowania zaczynu
  • łyżkę do mieszania
  • stolnicę i wałek do ciasta
  • patelnię


Przepis na "pitę jak nadmuchaną"

Zaczyn drożdżowy - połącz ze sobą poniższe składniki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut:

  • 250 ml ciepłego mleka (mleko nie jest obowiązkowe, może być sama woda)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • szczypta cukru
Połącz ze sobą:
  • 550 g mąki
  • 250 g kaszy manny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • (udoskonal ciasto odrobiną kminku, gałki muszkatołowej lub innej przyprawy, aby nadać chlebowi preferowany akcent)
a następnie dodaj do zaczynu drożdżowego i zamieszaj.

Połóż ciasto na lekko posypanym mąką blacie i krótko wyrabiaj rękami. Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.

Podziel ciasto na ok. 10 części.

Przygotuj patelnię, na której będą smażone pity bez tłuszczu.


Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 3 mm nadając mu kształt koła. Pozostaw na stolnicy ok. 2 minut. Następnie połóż na rozgrzaną patelnię.


Na gorącej patelni smaż krążki z obu stron, obracając 2 razy, aż zewnętrzna warstwa (skórka) będzie dobrze "ścięta". 

 

Podczas smażenia chlebek zacznie nadmuchiwać się jak balon. Przekręć go na drugą stronę na chwilę po nadmuchaniu, a następnie zdejmij z patelni i wysusz na kratce lub papierowym ręczniku.

 

Zrumienienie będzie nieco nierówne, gdy chleb będzie nadmuchiwał się podczas pieczenia.

 

Podawaj pitę na ciepło lub pozwól jej ostygnąć. Chlebki powinny mieć półchrupką skórkę, a wnętrze miękkie i wydrążone, idealne do nacięcia go, posmarowania wewnątrz sosem majonezowym, jogurtowym czy ketchupem, ...wypełnienia sałatą, cebulą, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ... wędliną, serem żółtym lub twarogiem ... lub czym tylko zechcesz.



Może zainteresuje Cię też:

PRZECIWUTLENIACZE: O CO CAŁY TEN SZUM?
Przy tak wielu trendach wellness w dzisiejszych czasach łatwo jest wciągnąć się w szczególny szał, nie wiedząc, czy jest to dla nas zdrowe. Ale jednym z trendów, który ma poparcie naukowe, jest zainteresowanie włączeniem do diety większej ilości przeciwutleniaczy. Chcesz wiedzieć, dlaczego przeciwutleniacze są tak korzystne dla naszego organizmu? Czytaj dalej...

PRZECIWUTLENIACZE A FENOMEN ZGNIŁEGO JABŁKA

Każdy z nas zauważył fenomen zgniłego jabłka - ta okropna zmiana koloru reszty owocu na odrażający ciemnobrązowy. Jest to utlenianie jabłka i posłuży jako dobra metafora tego, co może się stać z naszymi komórkami, gdy zostaną zaatakowane przez wolne rodniki.... Czytaj dalej...

Na inny temat:

 
ĆWICZENIA - JAK POZBYĆ SIĘ DRUGIEGO PODBRÓDKA
Podwójny podbródek zniknie na zawsze, o ile będziesz wystarczająco zdeterminowany i wymagający. Te ćwiczenia są niezwykle przydatne dla wszystkich grup mięśni twarzy. Trenując możesz osiągnąć doskonałą elastyczność skóry bez interwencji chirurgii plastycznej. Czytaj dalej...

 
JAK POZBYĆ SIĘ DRUGIEGO PODBRÓDKA?
Podwójny podbródek z pewnością nie zdobi żadnej twarzy. Nawet jeśli dana osoba nie ma nadwagi, istnieje duże prawdopodobieństwo, że z czasem może rozwinąć podwójny podbródek. ...Czytaj dalej...


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.