Podczas gdy chleb pita z Bliskiego Wschodu jest pieczony w piekarniku,
odpowiednik marokański jest smażony na patelni bez tłuszczu. |
Ten
chleb smażony na patelni jest super szybki i łatwy w przygotowaniu. To chleb
do nadziewania mięsem lub warzywami, w którym używa się kaszy manny,
mąki i drożdży piekarskich.
Chleb pita, który pęcznieje jak balon, nie zawiera jajek, nie musi zawierać też mleka, więc jest to propozycja dla wegetarian i osób nietolerujących laktozę.
Kolejną cechą tego przepisu jest to, że jest to przepis BEZ PIEKARNIKA, BEZ MIKSERA, potrzebujesz TYLKO:
- miskę do przygotowania zaczynu
- łyżkę do mieszania
- stolnicę i wałek do ciasta
- patelnię
Przepis na "pitę jak nadmuchaną"
Zaczyn drożdżowy - połącz ze sobą poniższe składniki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut:
- 250 ml ciepłego mleka (mleko nie jest obowiązkowe, może być sama woda)
- 200 ml ciepłej wody
- 10 g drożdży
- szczypta cukru
- 550 g mąki
- 250 g kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka soli
- (udoskonal ciasto odrobiną kminku, gałki muszkatołowej lub innej przyprawy, aby nadać chlebowi preferowany akcent)
Połóż ciasto na lekko posypanym mąką blacie i krótko wyrabiaj rękami. Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
Podziel ciasto na ok. 10 części.
Przygotuj patelnię, na której będą smażone pity bez tłuszczu.
Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 3 mm nadając mu kształt koła. Pozostaw na stolnicy ok. 2 minut. Następnie połóż na rozgrzaną patelnię.
Na gorącej patelni smaż krążki z obu stron, obracając 2 razy, aż zewnętrzna warstwa (skórka) będzie dobrze "ścięta".
Podawaj pitę na ciepło lub pozwól jej ostygnąć. Chlebki powinny mieć półchrupką skórkę, a wnętrze miękkie i wydrążone, idealne do nacięcia go, posmarowania wewnątrz sosem majonezowym, jogurtowym czy ketchupem, ...wypełnienia sałatą, cebulą, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ... wędliną, serem żółtym lub twarogiem ... lub czym tylko zechcesz.
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.