Pita jak nadmuchana
Podczas gdy chleb pita z Bliskiego Wschodu jest pieczony w piekarniku,
odpowiednik marokański jest smażony na patelni bez tłuszczu. |
Ten
chleb smażony na patelni jest super szybki i łatwy w przygotowaniu. To chleb
do nadziewania mięsem lub warzywami, w którym używa się kaszy manny,
mąki i drożdży piekarskich.
Chleb pita, który pęcznieje jak balon, nie zawiera jajek, nie musi zawierać też mleka, więc jest to propozycja dla wegetarian i osób nietolerujących laktozę.
Kolejną cechą tego przepisu jest to, że jest to przepis BEZ PIEKARNIKA, BEZ MIKSERA, potrzebujesz TYLKO:
- miskę do przygotowania zaczynu
- łyżkę do mieszania
- stolnicę i wałek do ciasta
- patelnię
Przepis na "pitę jak nadmuchaną"
Zaczyn drożdżowy - połącz ze sobą poniższe składniki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut:
- 250 ml ciepłego mleka (mleko nie jest obowiązkowe, może być sama woda)
- 200 ml ciepłej wody
- 10 g drożdży
- szczypta cukru
- 550 g mąki
- 250 g kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka soli
- (udoskonal ciasto odrobiną kminku, gałki muszkatołowej lub innej przyprawy, aby nadać chlebowi preferowany akcent)
Połóż ciasto na lekko posypanym mąką blacie i krótko wyrabiaj rękami. Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
Podziel ciasto na ok. 10 części.
Przygotuj patelnię, na której będą smażone pity bez tłuszczu.
Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 3 mm nadając mu kształt koła. Pozostaw na stolnicy ok. 2 minut. Następnie połóż na rozgrzaną patelnię.
Na gorącej patelni smaż krążki z obu stron, obracając 2 razy, aż zewnętrzna warstwa (skórka) będzie dobrze "ścięta".
Podawaj pitę na ciepło lub pozwól jej ostygnąć. Chlebki powinny mieć półchrupką skórkę, a wnętrze miękkie i wydrążone, idealne do nacięcia go, posmarowania wewnątrz sosem majonezowym, jogurtowym czy ketchupem, ...wypełnienia sałatą, cebulą, pomidorem, papryką, rzodkiewką, ... wędliną, serem żółtym lub twarogiem ... lub czym tylko zechcesz.