Które produkty żywnościowe warto ze sobą łączyć, a których nie?

Łączenie odpowiednich produktów żywnościowych może znacząco wpłynąć na Twoje zdrowie. Prawidłowe żywienie to nie tylko pilnowanie umiaru w jedzeniu, ale również prawidłowe łączenie produktów i „wyciągnięcie” z nich tego, co jest dla nas najbardziej wartościowe.

Placuszki z jabłkami w cieście z jarmużu na dobry początek dnia
Placuszki z jabłkami w cieście z jarmużu na dobry początek dnia

Zacznijmy od podstaw: czym jest trawienie?


Trawienie składa się z szeregu procesów, które umożliwiają przyswajanie pokarmu, jego rozbicie i przetwarzanie na łatwo przyswajalne składniki, a także eliminację (wydalanie) materiału, który nie nadaje się już do użytku .

Proces trawienia nie tylko dostarcza energii, ale także dużo tej energii w tym czasie spala.


Czas i energia, które organizm musi poświęcić, w dużej mierze zależą od rodzaju spożywanego pożywienia i sposobu łączenia tych pokarmów.

Łączenie (mieszanie) odpowiednich produktów żywnościowych może znacząco wpłynąć na Twoje zdrowie. Prawidłowe żywienie to nie tylko pilnowanie umiaru w jedzenie, ale również prawidłowe łączenie produktów i „wyciągnięcie” z nich tego, co jest dla nas najbardziej wartościowe.


Poprawne łączenie produktów może przynieść wiele korzyści, np.
  • zmniejszenie zmęczenia po posiłku
  • kontrola wagi
  • lepsze trawienie
  • unikanie zgagi i nadmiernych gazów
  • lepsza praca jelit
  • piękniejsza skóra
  • lepsza tolerancja niektórych produktów
Pokarmy zawierające wodę są szybko trawione, a następnie ustępują miejsca pokarmom o niższej zawartości wody, takim jak węglowodany i pokarmy zawierające białko i tłuszcz.

Które produkty żywnościowe warto ze sobą łączyć, a których nie? Oto kilka moich zasad:

  1. A kto powiedział, że na obiad musi być "kotlecik, ziemniaczki i surówka"?
  2. Czy koktajle z samych owoców są zdrowe? Cała prawda o owocach.
  3. Organizm potrzebuje żelaza. Gdzie go szukać i jak się nie oszukać?
  4. Kminek zapewnia ograniczenie tworzenia się gazów. Czym można go zastąpić?
  5. Niektóre witaminy (A, D, E, K, beta-karoten) potrzebują tłuszczu, aby organizm mógł je wykorzystać. Ale ... czy tłuszcz jest na pewno zdrowy?
  6. Biały chleb i dżem na śniadanie. Czy to dobre połączenie?
  7. Im prostszy posiłek, tym łatwiejszy jest dla naszego trawienia!

Niektóre z wymienionych zasad żywieniowych z pewnością nie są tak trudne do wdrożenia - w duchu lepszego samopoczucia, zdrowia, energii i jakości życia.

Oczywiście nie musisz i nie możesz trzymać się wszystkich powyższych zaleceń tak ściśle - to prawdopodobnie sprawi, że menu będzie dość nudne, a posiłek czasami będzie bardziej skomplikowany.
Zwróć uwagę na to, co jest dobre dla Twojego organizmu, ponieważ każdy reaguje inaczej. 

Odpowiedz sobie na pytania:
  • Jak się czujesz po jedzeniu?
  • Czy odczuwasz radość z jedzenia?
  • Jak się czujesz we własnym ciele?
  • Czy ufasz własnej intuicji?
Dla wszystkich bardzo cenne jest zrozumienie zasad i włączenie ich do codziennego odżywiania według własnego uznania. Nawet nasi przodkowie prawdopodobnie nie jedli zgodnie z zasadami, działali intuicyjnie.

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.