Zawartość białka w produktach roślinnych i zwierzęcych

Białka są podstawowym budulcem organizmów żywych. Potrzebujemy ich do wzrostu mięśni i utraty wagi. Odpędzają głód i pomagają rozkładać tłuszcze.
Jeśli mówimy o białku, większość ludzi wyobraża sobie mięso, nabiał i jajka. Ale jest o wiele więcej pokarmów bogatych w białko i nie zawsze są one pochodzenia zwierzęcego.



Źródła białka zwierzęcego

Zawartość białka w 100 g surowej żywności

Czerwone mięso i dziczyzna

  • Wołowina 23 g
  • Schab surowy 23g
  • Mięso z daniela 21 g
  • Grzbiet wołowy 21 g
  • Mięso jelenia 20 g
  • Polędwiczki wieprzowe 20 g
  • Polędwica wołowa 20 g
  • Cielęcina 19 g
  • Jagnięcina 17 g
  • Baranina 17 g
  • Udko wieprzowe 17 g
  • Łopatka wieprzowa 17 g

Drób

  • Uda z indyka 19 g
  • Pierś z kaczki bez skóry 18 g
  • Mięso z kaczki (średnio) 19 g
  • Skrzydełka z kurczaka 19 g
  • Uda z kurczaka bez skóry 20 g
  • Pierś z kurczaka 22 g   //  kotlet z piersi z kurczaka 33,6 g
  • Pierś z indyka 24 g

Ryby i owoce morza

  • Karp 17 g
  • Dorsz 19 g
  • Makrela 19 g
  • Szczupak 19 g
  • Szczupak 19 g
  • Łosoś 19 g
  • Krewetki 20 g
  • Pstrąg 21 g
  • Tuńczyk 23 g
  • Mintaj 17 g
  • Makrela wędzona 21 g

Wędliny

  • Szynka wieprzowa 20 g
  • Szynka z indyka 20 g
  • Szynka drobiowa 21 g
  • Szynka dojrzewająca 26 g
  • Parówki z kurczaka 11 g

Mleko i produkty mleczne

  • Serwatka 1-1,5 g
  • Jogurt naturalny 2%  4 g
  • Jogurt grecki 3,8 g
  • Maślanka 3,4 g
  • Kefir 3 g
  • Mleko krowie 3 g
  • Jogurt grecki pitny 8,4 g 
  • Skyr 11 g

Sery z mleka krowiego

  • Mozzarella 17 g
  • Twarożek chudy ok. 20 g
  • Twaróg tłusty ok. 12 g
  • Emmental 29 g
  • Gouda 30 g
  • Parmezan 35 g

Mleko kozie i jego przetwory

  • Kefir kozi 3 g
  • Mleko kozie 4 g
  • Jogurt kozi 5 g
  • Świeży ser kozi 16 g
  • Twardy ser kozi 22 g

Mleko owcze i jego przetwory

  • Świeży ser owczy 16 g
  • Ser owczy twardy 32 g
  • Kefir owczy 4 g
  • Jogurt owczy 5 g
  • Mleko owcze 6 g

Jajka

  • Jaja kurze 12 g
  • Jaja przepiórcze 13 g


Źródła białka roślinnego

Zawartość białka w 100 g surowej żywności

Soja i substytuty mięsa

  • Soja 35 g
  • Tofu 14 g

Rośliny strączkowe

  • Orzeszki ziemne 25 g
  • Soczewica czerwona 25 g
  • Biała fasola 22 
  • Groch 22 g
  • Ciecierzyca 20 g  - TU znajdziesz więcej na ten temat
  • Fasola czerwona 19 g

Zboża

  • Ryż biały 7 g
  • Żyto 9 g
  • Sorgo 10 g
  • Kukurydza 10 g
  • Jęczmień 10 g
  • Pszenica 12 g
  • Owies 13 g
  • Kasza gryczana 10 g
  • Amarant 14 g
  • Kasza manna 8 g
  • Kasza gryczana 13 g

Pieczywa

  • Chleb z płatkami owsianymi 13 g
  • Bagietka pełnoziarnista 10 g
  • Chleb pszenno-żytni jasny 7 g
  • Chleb żytni razowy 6 g

Makarony

  • Makaron orkiszowy 11 g
  • Kuskus pełnoziarnisty 12 g
  • Spaghetti pełnoziarniste 12 g
  • Spaghetti z białej pszenicy 12 g

Orzechy i bakalie

  • Suszony kokos 8 g
  • Makadamia 8 g
  • Pekan 10 g
  • Pini (sosnowe) 14 g
  • Orzech laskowy 15 g
  • Orzech włoski 16 g
  • Nerkowiec 18 g
  • Pistacje 20 g
  • Migdały 21 g

Nasiona

  • Sezam 18 g
  • Chia 21 g
  • Słonecznik 25 g
  • Konopie 32 g
  • Dynia 37 g

Warzywa i grzyby

  • Szparagi 3 g
  • Brukselka 3 g
  • Brokuły 3 g
  • Grzyby 2 g
  • Rukola 2 g
  • Kalafior 2 g
  • Karczoch 2 g
  • Szpinak 2 g
  • Ziemniaki 2 g
  • Papryka czerwona 1,3 g

Owoce

  • Awokado 2 g
  • Banany 1 g
  • Maliny 1 g
  • Jeżyny 1 g
  • Kiwi 1 g
  • Pomarańcze 0,92 g
  • Brzoskwinie 0,90 g
  • Melon kantalupa 0,90 g
  • Morele 0,87 g
  • Truskawki 0,7 g
  • Jabłka 0,4 g


Zapraszam też do przeczytania:
Ciecierzyca - bogate źródło białka
Bogate źródła białka
Zdrowe nawyki żywieniowe



Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.