Zawartość białka w produktach roślinnych i zwierzęcych
Białka są podstawowym budulcem organizmów żywych. Potrzebujemy ich do wzrostu mięśni i utraty wagi. Odpędzają głód i pomagają rozkładać tłuszcze.
Jeśli mówimy o białku, większość ludzi wyobraża sobie mięso, nabiał i jajka. Ale jest o wiele więcej pokarmów bogatych w białko i nie zawsze są one pochodzenia zwierzęcego.
Źródła białka zwierzęcego
Zawartość białka w 100 g surowej żywnościCzerwone mięso i dziczyzna
- Wołowina 23 g
- Schab surowy 23g
- Mięso z daniela 21 g
- Grzbiet wołowy 21 g
- Mięso jelenia 20 g
- Polędwiczki wieprzowe 20 g
- Polędwica wołowa 20 g
- Cielęcina 19 g
- Jagnięcina 17 g
- Baranina 17 g
- Udko wieprzowe 17 g
- Łopatka wieprzowa 17 g
Drób
- Uda z indyka 19 g
- Pierś z kaczki bez skóry 18 g
- Mięso z kaczki (średnio) 19 g
- Skrzydełka z kurczaka 19 g
- Uda z kurczaka bez skóry 20 g
- Pierś z kurczaka 22 g // kotlet z piersi z kurczaka 33,6 g
- Pierś z indyka 24 g
Ryby i owoce morza
- Karp 17 g
- Dorsz 19 g
- Makrela 19 g
- Szczupak 19 g
- Szczupak 19 g
- Łosoś 19 g
- Krewetki 20 g
- Pstrąg 21 g
- Tuńczyk 23 g
- Mintaj 17 g
- Makrela wędzona 21 g
Wędliny
- Szynka wieprzowa 20 g
- Szynka z indyka 20 g
- Szynka drobiowa 21 g
- Szynka dojrzewająca 26 g
- Parówki z kurczaka 11 g
Mleko i produkty mleczne
- Serwatka 1-1,5 g
- Jogurt naturalny 2% 4 g
- Jogurt grecki 3,8 g
- Maślanka 3,4 g
- Kefir 3 g
- Mleko krowie 3 g
- Jogurt grecki pitny 8,4 g
- Skyr 11 g
Sery z mleka krowiego
- Mozzarella 17 g
- Twarożek chudy ok. 20 g
- Twaróg tłusty ok. 12 g
- Emmental 29 g
- Gouda 30 g
- Parmezan 35 g
Mleko kozie i jego przetwory
- Kefir kozi 3 g
- Mleko kozie 4 g
- Jogurt kozi 5 g
- Świeży ser kozi 16 g
- Twardy ser kozi 22 g
Mleko owcze i jego przetwory
- Świeży ser owczy 16 g
- Ser owczy twardy 32 g
- Kefir owczy 4 g
- Jogurt owczy 5 g
- Mleko owcze 6 g
Jajka
- Jaja kurze 12 g
- Jaja przepiórcze 13 g
Źródła białka roślinnego
Zawartość białka w 100 g surowej żywnościSoja i substytuty mięsa
- Soja 35 g
- Tofu 14 g
Rośliny strączkowe
- Orzeszki ziemne 25 g
- Soczewica czerwona 25 g
- Biała fasola 22
- Groch 22 g
- Ciecierzyca 20 g - TU znajdziesz więcej na ten temat
- Fasola czerwona 19 g
Zboża
- Ryż biały 7 g
- Żyto 9 g
- Sorgo 10 g
- Kukurydza 10 g
- Jęczmień 10 g
- Pszenica 12 g
- Owies 13 g
- Kasza gryczana 10 g
- Amarant 14 g
- Kasza manna 8 g
- Kasza gryczana 13 g
Pieczywa
- Chleb z płatkami owsianymi 13 g
- Bagietka pełnoziarnista 10 g
- Chleb pszenno-żytni jasny 7 g
- Chleb żytni razowy 6 g
Makarony
- Makaron orkiszowy 11 g
- Kuskus pełnoziarnisty 12 g
- Spaghetti pełnoziarniste 12 g
- Spaghetti z białej pszenicy 12 g
Orzechy i bakalie
- Suszony kokos 8 g
- Makadamia 8 g
- Pekan 10 g
- Pini (sosnowe) 14 g
- Orzech laskowy 15 g
- Orzech włoski 16 g
- Nerkowiec 18 g
- Pistacje 20 g
- Migdały 21 g
Nasiona
- Sezam 18 g
- Chia 21 g
- Słonecznik 25 g
- Konopie 32 g
- Dynia 37 g
Warzywa i grzyby
- Szparagi 3 g
- Brukselka 3 g
- Brokuły 3 g
- Grzyby 2 g
- Rukola 2 g
- Kalafior 2 g
- Karczoch 2 g
- Szpinak 2 g
- Ziemniaki 2 g
- Papryka czerwona 1,3 g
Owoce
- Awokado 2 g
- Banany 1 g
- Maliny 1 g
- Jeżyny 1 g
- Kiwi 1 g
- Pomarańcze 0,92 g
- Brzoskwinie 0,90 g
- Melon kantalupa 0,90 g
- Morele 0,87 g
- Truskawki 0,7 g
- Jabłka 0,4 g
Zapraszam też do przeczytania:
Ciecierzyca - bogate źródło białka
Bogate źródła białka
Zdrowe nawyki żywieniowe