Naleśniki po bretońsku z kaszą jaglaną – pyszna alternatywa dla klasycznego przepisu

Kiedy dzieci przejmują kuchnię…
Każda mama zna ten moment, kiedy jej dziecko zaczyna podejmować pierwsze kulinarne próby na własną rękę. U mnie zaczęło się od SMS-a z pytaniem o… zamiennik mąki gryczanej. Zdziwienie, uśmiech i duma – wszystko naraz. Ola, moja 13-letnia córka, postanowiła zrobić naleśniki po bretońsku. Z mąki gryczanej? Nie mieliśmy. Ale mieliśmy kaszę jaglaną. I tak powstała nasza wersja – naleśniki po bretońsku z kaszy jaglanej.

To przepis prosty, zdrowy, pełen białka i smaku. Idealny na rodzinny obiad lub nietypowe śniadanie na ciepło. Gotowi? Zaczynamy!

Naleśniki po bretońsku z jajkiem, szynką i żółtym serem, posypane świeżym szczypiorkiem, podane na patelni


Alternatywa dla mąki gryczanej? Kasza jaglana! Obie mąki bezglutenowe.

I wiecie co? Wyszło rewelacyjnie! Naleśniki po bretońsku z kaszą jaglaną były tak pyszne, że postanowiłam podzielić się przepisem tutaj – może i Was zainspiruje do eksperymentów w kuchni.



Przepis na naleśniki po bretońsku z kaszy jaglanej

🕒 Czas przygotowania: ok. 40 minut
🍽️ Porcja: 4 naleśniki (dla 2 osób)
🥄 Poziom trudności: łatwy

Składniki – ciasto naleśnikowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki jaglanej (lub gryczanej)
  • 200 ml mleka
  • 250–300 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki – nadzienie:

  • ok. 200 g sera żółtego, startego
  • ok. 100 g chudej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 4 jajka
  • posiekany szczypiorek
  • świeże lub marynowane warzywa do podania (np. ogórki, papryka)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, by odpoczęło.
  2. Smażenie: Na dobrze rozgrzanej patelni smaż naleśniki – po jednym na raz.
  3. Nadzienie: Na gorący naleśnik (jeszcze na patelni) wbij jedno jajko. Posyp szynką i szczypiorkiem.
  4. Składanie: Złóż brzegi naleśnika do środka, tworząc tzw. kopertę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż białko się zetnie – żółtko powinno pozostać lekko płynne. Jeśli wolisz bardziej ścięte, przykryj patelnię pokrywką na chwilę.
  5. Powtórz dla pozostałych naleśników.

📝 Podpowiedź: Podawaj z sałatką z rukoli lub kiszonkami – to świetnie przełamuje kremowość jajka i sera.



Dlaczego warto spróbować?

  • Alternatywa dla klasyki – tradycyjne naleśniki bretońskie bazują na mące gryczanej, ale kasza jaglana sprawdza się tu świetnie – jest delikatniejsza i łatwiej dostępna.

  • Przepis dla całej rodziny – sycący, ale nie za ciężki.

  • Zaangażuj dzieci – gotowanie razem to świetna okazja do wspólnego spędzania czasu i nauki!



Masz swój sposób na naleśniki po bretońsku? A może inne ciekawe zamienniki mąki gryczanej? Napisz w komentarzu – chętnie przetestujemy!

#naleśniki #przepis #kaszajaglana #zdrowakuchnia #gotowaniezdzieckiem #alternatywnakuchnia #obiad #kuchniabretońska #mąkabezglutenu #domowegotowanie



Przeczytaj również:


Komentarze

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.