Powody, dla których warto zadbać o białko w naszej diecie

Odpowiednia ilość białka w diecie jest ważna z kilku powodów.

Białko zmniejsza apetyt, utrzymuje i regeneruje mięśnie, ...

Białko wytwarza i reguluje hormony


Niektóre białka są potrzebne do produkcji hormonów, które pozwalają narządom i komórkom komunikować się ze sobą. Mózg odbiera sygnały za pośrednictwem hormonów, których poziom zmienia się w zależności od sposobu odżywiania. Zwiększone spożycie białka podnosi poziom hormonów sytości oraz obniża poziom hormonu głodu. 


Te zmiany hormonalne prowadzą do znacznego zmniejszenia uczucia głodu, które jest ważnym czynnikiem podczas odchudzania.


Białko zmniejsza apetyt


Regulacja hormonów prowadzi do zmian apetytu i zapotrzebowania na kalorie. Według kilku badań zwiększone spożycie białka zmniejsza dzienne spożycie kalorii. Według badań z 2005 roku zwiększenie udziału kalorii z białka do 30% spowodowało zmniejszenie dziennego spożycia o 441 kalorii. 


Białko może wpłynąć nawet na jeden z największych problemów w diecie, gdyż wpływa na apetyt i wieczorne przejadanie się. 


Wieczorne wizyty w lodówce są częstą przyczyną niepowodzeń w odchudzaniu. Naukowcy odkryli, że zwiększenie udziału kalorii z białka do 25% zmniejszyło apetyt o 60% i ochotę na późne wieczorne przekąski o 50%.



Białko utrzymuje i regeneruje mięśnie


Podczas procesu odchudzania osoba nie tylko traci rezerwy tłuszczu, ale również redukcja mięśni jest częstym efektem ubocznymInnym możliwym efektem ubocznym jest zmniejszenie częstotliwości metabolicznej, co oznacza, że spalasz mniej kalorii niż przed odchudzaniem. 


Badania potwierdziły, że spożycie białka ma pozytywny wpływ na dostosowanie częstotliwości metabolicznej. Idealnym rozwiązaniem na redukcję tkanki tłuszczowej bez utraty mięśni jest połączenie większego spożycia białka i ruchu (spacery, rower, basen, zumba, ...).


Białko wspomaga spalanie kalorii


Organizm ludzki zużywa pewną ilość kalorii pobranych na trawienie i metabolizm pokarmu, zjawisko zwane termicznym efektem jedzenia. Badania nie są zgodne co do dokładnych wartości efektu termicznego, ale jasne jest, że białka mają znacznie większy efekt termiczny niż węglowodany i tłuszcze. W 2004 roku przeprowadzono badania mające na celu określenie wpływu składników pokarmowych na termogenezę. Zgodnie z wynikami efekt termiczny białek wynosi 20 - 30%, węglowodanów tylko 5 - 10%, a tłuszczów 0 - 3%. 


Oznacza to, że 20-30% kalorii pochodzących z białka spala Twój metabolizm i proces trawienia.





Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.