Bez glutenu da się żyć

Osób cierpiących na nietolerancję glutenu nie da się wyleczyć. Choroba  (celiakia) pojawiła się i zostaje na całe życie. Ostatnie lata pokazały, że coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu, a niektóre szacunki wskazują, że celiakia dotyka około jednej osoby na 100.

Gluten reprezentuje białka zawarte w pszenicy, jęczmieniu, owsie, życie, słodzie i ich mieszańcach. Ich białka są toksyczne dla osób cierpiących na celiakię (nietolerujących glutenu) i należy ich unikać, a reszta zbóż (kukurydza i ryż, proso, gryka itp.) nie są toksyczne dla chorego organizmu.


Gluten reprezentuje białka zawarte w pszenicy, jęczmieniu, owsie, życie, słodzie i ich mieszańcach. Ich białka są toksyczne dla osób cierpiących na celiakię (nietolerujących glutenu) i należy ich unikać, a reszta zbóż (kukurydza i ryż, proso, gryka itp.) nie są toksyczne dla chorego organizmu.


Leczenie celiakii polega na całkowitym unikaniu glutenu i zastępowaniu zbóż glutenem produktami wytworzonymi ze zbóż bez toksycznego glutenu, do których dodaje się dodatki do żywności, które mogą zastąpić właściwości wiążące glutenu.

Aby lepiej zrozumieć ten stan, oto mały przykład: kromka chleba zawiera około 5 g glutenu, a porcja makaronu zawiera około 7 g glutenu. 


Dla osoby z nietolerancją już 0,1 g glutenu wystarczy, aby wywołać nieprzyjemne objawy i ostatecznie doprowadzić do degradacji całego organizmu.


Nie ma lekarstwa na celiakię, ale jest sposób na uniknięcie jej destrukcyjnych skutków  -jest nim dieta bezglutenowa.

Rezygnacja z pokarmów zawierających gluten prowadzi do ustąpienia dokuczliwych objawów, a stan zdrowia powraca do zadowalającego poziomu. Przestrzeganie diety bezglutenowej może początkowo być dość trudne, ale z biegiem czasu odkryjesz, że istnieje wystarczająco dużo substytutów żywności, a jednym z nich jest mąka bezglutenowa .


Staraj się koncentrować na szerokiej gamie produktów bezglutenowych dostępnych na rynku, takich jak chleb, krakersy, paluszki chlebowe i makarony ze zbóż innych niż gluten. Wiele sklepów spożywczych oferuje produkty bezglutenowe. 


Jeśli chcesz samodzielnie przygotować domowy chleb lub ciasto, możesz użyć mąki bezglutenowej, ale musisz wiedzieć, że jest kilka rodzajów i że każdy działa inaczej, w niektórych przypadkach musimy dodać więcej, mniej lub nawet wymieszać je do uzyskania pożądanego smaku i konsystencji.


Jeśli przygotowywanie potraw bezglutenowych wydaje się wyzwaniem, oto kilka trików, które pomogą Ci przygotować np. różne ciasta:

  • Jeśli chcesz pozbyć się zbyt twardych ciast, ubijaj je lub mieszaj więcej, aby je napowietrzyć. Jest to konieczne, ponieważ składniki, których używasz, nie zawierają glutenu;
  • Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, należy posmarować ręce olejem;
  • Warto wiedzieć, że potrawy bezglutenowe są zwykle wilgotne. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na pizzy czy chlebie, należy dokupić specjalną blachę z otworami u podstawy. Chleb można wyjąć z blach nieco przed całkowitym czasem pieczenia i pozostawić do pieczenia na kilka minut bezpośrednio na ruszcie w piekarniku;
  • Ostatnią wskazówką jest to, aby zawsze polegać na mieszankach kilku rodzajów mąki bezglutenowej, aby nadać potrawom więcej smaku.

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.