Gofry z ciasta z ciecierzycy
Z ciecierzycy (cieciorki) można przyrządzić wiele pysznych potraw. z ciecierzycy przygotowywane są przekąski, przystawki, płatki zbożowe i słodycze. Z ciecierzycy łatwo zrobić tłuczone ziemniaki, gęstą zupę, kotlety, a nawet słodycze. Groszek dobrze komponuje się z dynią, świeżymi warzywami, tymiankiem i oliwą z oliwek. Ja proponuję gofry z ciasta na bazie ciecierzycy.
Gofry z ciasta z ciecierzycy
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy konserwowej (może być ugotowana - instrukcję jak gotować ciecierzycę znajdziesz poniżej)
1 szklanka mąki (nie bój się mieszać mąk - ja dałam 1/2 szkl. mąki ryżowej i 1/2 szkl. mąki pszennej. Świetnie smakują również z mąką gryczaną. Eksperymentuj, poszukaj swojego smaku)
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (może być smakowa)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Smażymy w gofrownicy lub grillu elektrycznym (w temp. 200 stopni).
Na fotografii powyżej gofry podane są z twarożkiem bałkańskim, pomidorami, marynowaną papryką, gotowanymi brokułami i jogurtem greckim. Świetnymi zamiennikami twarożku bałkańskiego są feta, twaróg, serek wiejski (w tym przypadku pomijamy jogurt).
Tabela wartości odżywczych ciasta na gofry z ciecierzycy
Składniki |
Waga |
Kalorie |
Białka |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Cukry proste |
Błonnik |
Cieciorka konserwowa |
170 |
216 |
10,7 |
5,4 |
31,1 |
b.d. |
13,1 |
Mąka ryżowa |
75 |
261 |
4,5 |
0,8 |
58,5 |
b.d. |
1,1 |
Mąka pszenna |
65 |
223 |
7,2 |
0,8 |
46,6 |
b.d. |
1,5 |
Olej rzepakowy |
72 |
636 |
0 |
72 |
0 |
0 |
0 |
Jajo (2 sztuki) |
112 |
157 |
14 |
10,9 |
0,7 |
b.d. |
0 |
Proszek do pieczenia |
4 |
2 |
0,1 |
0 |
0,4 |
b.d. |
0 |
Sól (1/2 łyżeczki) |
6 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Razem: |
504 |
1495 |
36,5 |
89,9 |
137,3 |
0 |
15,7 |
A teraz policz ile gofrów wyszło z tej porcji ciasta i sprawdź ile jakich wartości odżywczych zawiera 1 gofr.
Jak gotować ciecierzycę?
Podobnie jak wszystkie suche rośliny strączkowe, takie jak fasola i groszek suchą ciecierzycę mocz w dużej ilości zimnej wody przynajmniej przez noc, a najlepiej przez całą dobę. Ugotuj ciecierzycę (ok. 1-1,5 godz.) w czystej wodzie.
Świadome jedzenie: zaprzyjaźnij się ze swoim jedzeniem
Zapraszam też do przeczytania:
Ciecierzyca - bogate źródło białka
Bogate źródła białka
Zdrowe nawyki żywieniowe