Gofry z ciasta z ciecierzycy

Z ciecierzycy (cieciorki) można przyrządzić wiele pysznych potraw. z ciecierzycy przygotowywane są przekąski, przystawki, płatki zbożowe i słodycze. Z ciecierzycy łatwo zrobić tłuczone ziemniaki, gęstą zupę, kotlety, a nawet słodycze. Groszek dobrze komponuje się z dynią, świeżymi warzywami, tymiankiem i oliwą z oliwek. Ja proponuję gofry z ciasta na bazie ciecierzycy.

Gofry z ciasta z ciecierzycy - doskonałe źródło białka

Gofry z ciasta z ciecierzycy


Składniki:
1 szklanka ciecierzycy konserwowej (może być  ugotowana - instrukcję jak gotować ciecierzycę znajdziesz poniżej)
1 szklanka mąki (nie bój się mieszać mąk - ja dałam 1/2 szkl. mąki ryżowej i 1/2 szkl. mąki pszennej. Świetnie smakują również z mąką gryczaną. Eksperymentuj, poszukaj swojego smaku)
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (może być smakowa)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Smażymy w gofrownicy lub grillu elektrycznym (w temp. 200 stopni).

Na fotografii powyżej gofry podane są z twarożkiem bałkańskim, pomidorami, marynowaną papryką, gotowanymi brokułami i jogurtem greckim. Świetnymi zamiennikami twarożku bałkańskiego są feta, twaróg, serek wiejski (w tym przypadku pomijamy jogurt).


Tabela wartości odżywczych ciasta na gofry z ciecierzycy

Składniki

Waga
(g)

Kalorie
(kcal)

Białka
(g)

Tłuszcze
(g)

Węglowodany
(g)

Cukry proste
(g)

Błonnik
(g)

Cieciorka konserwowa 
(1 szklanka)

170

216

10,7

5,4

31,1

b.d.

13,1

Mąka ryżowa 
(½ szklanki)

75

261

4,5

0,8

58,5

b.d.

1,1

Mąka pszenna
typ 450
(½ szklanki)

65

223

7,2

0,8

46,6

b.d.

1,5

Olej rzepakowy
(1/3 szklanki)

72

636

0

72

0

0

0

Jajo (2 sztuki)

112

157

14

10,9

0,7

b.d.

0

Proszek do pieczenia
(1 łyżeczka)

4

2

0,1

0

0,4

b.d.

0

Sól (1/2 łyżeczki)

6

0

0

0

0

0

0

Razem:

504

1495

36,5

89,9

137,3

0

15,7

A teraz policz ile gofrów wyszło z tej porcji ciasta i sprawdź ile jakich wartości odżywczych zawiera 1 gofr.


Jak gotować ciecierzycę?

Podobnie jak wszystkie suche rośliny strączkowe, takie jak fasola i groszek suchą ciecierzycę mocz w dużej ilości zimnej wody przynajmniej przez noc, a najlepiej przez całą dobę. Ugotuj ciecierzycę (ok. 1-1,5 godz.) w czystej wodzie. 


Świadome jedzenie: zaprzyjaźnij się ze swoim jedzeniem


Zapraszam też do przeczytania:
Ciecierzyca - bogate źródło białka
Bogate źródła białka
Zdrowe nawyki żywieniowe


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.