Serowe oponki i pączki liliputki
- 2 jajka
- 5 łyżeczek cukru
- 300 g zmielonego twarogu
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka spirytusu
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy olej, spirytus i pozostałe sypkie produkty (mąką pszenna, mąka razowa, proszek do pieczenia, sodę). Mieszamy a następnie wyrabiamy na stolnicy, ale niezbyt długo żeby oponki nie były twarde.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm.
Za pomocą foremek lub szerokiej szklanki (najlepiej whiskówki) i małego kieliszka wycinamy krążki.W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy oponki i kółeczka z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia oleju.
Podajemy posypane cukrem pudrem i sosem owocowym, np. malinowym lub pomarańczowym.
Sprawdź też inne przepisy
Co warto wiedzieć przy wyborze oleju?
Olej można ekstrahować z kilku produktów spożywczych: zbóż (kukurydza, rzepak), orzechów i nasion (słonecznik, migdały), roślin strączkowych (soja, orzeszki ziemne) i ow…
Który olej wybrać?
Wiele osób coraz bardziej zwraca uwagę na to, co spożywa. Zdrowe odżywianie nie tylko utrzymuje nas w formie, ale także chroni nas przed różnymi rodzajami chorób. Olej j…
Inne zastosowanie cennego oleju lnianego
Zastosowanie cennego oleju lnianego jest różnorodne. W sektorze spożywczym jest stosowany w stanie surowym głównie jako przyprawa. W kosmetyce staje się chętnie wybieran…
Komentarze
Prześlij komentarz
Witaj na moim blogu. Będzie mi bardzo miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Ja również z przyjemnością Cię odwiedzę.