Wyeliminuj z diety tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans
Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, nie zaliczane są do bezpiecznych. Regularnie ich spożywanie zwiększa ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.
Jak możesz obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans?
- Wybieraj płynne oleje roślinne.
- Czytaj etykiety.
- Unikaj spożywania przygotowanych na rynku wypieków (ciastek, ciast, pączków itp.), przekąsek i przetworzonych dań a przede wszystkim fast foodów.
- Unikaj produktów zawierających w swoim składzie utwardzony olej palmowy.
- Jeśli nie możesz uniknąć żywności zawierającej częściowo uwodornione oleje, wybierz produkty, które zawierają je na końcu listy składników.
- Ogranicz spożywanie potraw smażonych w głębokim tłuszczu.
- Pamiętaj, że w restauracjach mogą używać częściowo uwodornionych olejów we frytkownicach. Zapytaj o to kelnera, zanim zamówisz danie.
Tłuszcze pełnią różne ważne role w naszym organizmie. Czytaj dalej...
Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans. Czytaj dalej...
Zachęcam również przeczytanie innych artykułów:
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) też warto poznać.
Kontroluj poziom głodu.
Dlaczego wyrzucamy jedzenie?
Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) też warto poznać.
Kontroluj poziom głodu.
Dlaczego wyrzucamy jedzenie?