Dlaczego należy unikać tłuszczów trans?
Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans.
Niewielkie ilości tłuszczów trans znajdziesz wołowinie, jagnięcinie i produktach mlecznych.
To, na co naprawdę musimy uważać, to tłuszcze trans w przetworzonej żywności.
Tłuszcze trans w głęboko smażonych potrawach, ciastach i ciastkach oraz ciastach i ciastkach powstają, gdy oleje i tłuszcze są podgrzewane w wysokiej temperaturze.Tłuszcze trans powstają również, gdy producenci żywności zamieniają płynne oleje w stałe tłuszcze, takie jak tłuszcz roślinny (palmowy, kokosowy) lub margaryna (mieszanka różnych utwardzonych tłuszczów roślinnych).
Ze wszystkich tłuszczów tłuszcz trans jest najgorszy dla zdrowia.
Zbyt dużo tłuszczu trans w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i innych problemów zdrowotnych.
Jak możesz obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans? Czytaj dalej...
Jak możesz obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans? Czytaj dalej...