Dlaczego należy unikać tłuszczów trans?

Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans.

Placek ziemniaczany po litewsku


Niewielkie ilości tłuszczów trans znajdziesz wołowinie, jagnięcinie i produktach mlecznych.

To, na co naprawdę musimy uważać, to tłuszcze trans w przetworzonej żywności.

Tłuszcze trans w głęboko smażonych potrawach, ciastach i ciastkach oraz ciastach i ciastkach powstają, gdy oleje i tłuszcze są podgrzewane w wysokiej temperaturze.

Tłuszcze trans powstają również, gdy producenci żywności zamieniają płynne oleje w stałe tłuszcze, takie jak tłuszcz roślinny (palmowy, kokosowy) lub margaryna (mieszanka różnych utwardzonych tłuszczów roślinnych).

Ze wszystkich tłuszczów tłuszcz trans jest najgorszy dla zdrowia. 

Zbyt dużo tłuszczu trans w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i innych problemów zdrowotnych.

Jak możesz obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans? Czytaj dalej...

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.