Którego tłuszczu unikać?
Nasze ciała są zaprojektowane tak, aby wykorzystywać równowagę nierafinowanych węglowodanów wraz z wysokiej jakości tłuszczami i białkami, jako naszymi głównymi źródłami paliwa.
Tłuszcze zwierzęce mają najczęściej postać stałą i składają się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych.
Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe:
- mięso zwierzęce,
- masło
- smalec
- oleje tropikalne (np. olej kokosowy)
Ciekawostka:
masło zawiera 60% tłuszczów nasyconych, ale znaczący udział mają w nim także
nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Tłuszcz kokosowy zawiera aż 90% tłuszczów nasyconych.
- Tłuszcz palmowy zawiera ok. 50% tłuszczów nasyconych.
- Olej rzepakowy zawiera ok. 7% tłuszczów nasyconych.
Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans. Czytaj dalej...
Jak możesz obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans? Czytaj dalej...