Którego tłuszczu unikać?

Nasze ciała są zaprojektowane tak, aby wykorzystywać równowagę nierafinowanych węglowodanów wraz z wysokiej jakości tłuszczami i białkami, jako naszymi głównymi źródłami paliwa.





Tłuszcze zwierzęce mają najczęściej postać stałą i składają się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych.

Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe:
  • mięso zwierzęce,
  • masło
  • smalec
  • oleje tropikalne (np. olej kokosowy)
Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe spożywane na śniadanie (bekon, parówki, ...) , nie zaliczane są do ​​bezpiecznych. Regularnie ich spożywanie zwiększa ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.

Ciekawostka: masło zawiera 60% tłuszczów nasyconych, ale znaczący udział mają w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe.

  • Tłuszcz kokosowy zawiera aż 90% tłuszczów nasyconych.
  • Tłuszcz palmowy zawiera ok. 50% tłuszczów nasyconych.
  • Olej rzepakowy zawiera ok. 7% tłuszczów nasyconych.

Zwykle tłuszcze nienasycone to te zdrowe. Ale są pewne podstępne nienasycone tłuszcze, które nie są tak zdrowe jak nam się wydaje – są to tzw. tłuszcze trans. Czytaj dalej...

Jak możesz obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans? Czytaj dalej...

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.