Nadziewane kotlety z ciasta kopytkowego
Z ziemniaków, które zostały po obiedzie najczęściej robimy ciasto kopytkowe. Ale kto powiedział, że zawsze muszą być z niego kopytka? Alternatywą dla kopytek mogą być nadziewane kotleciki z ciasta kopytkowego.
Nadziewane kotlety z ciasta kopytkowego
Składniki na kotlety ziemniaczane (dla 6 osób):
500 g
ugotowanych ziemniaków (zużyj ziemniaki, które zostały Ci z obiadu nawet z
dnia poprzedniego)
1 duże jajko
3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej (w zależności od ziemniaków)
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuść przez praskę, wyłóż na stolnicę, wbij jajko, dodaj przyprawy, delikatnie wymieszaj dłoń, aby składniki połączyły się. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto takie jak na kopytka.
Urwij spory kawałek ciasta, spłaszcz dłońmi. Na środek nałóż dowolny farsz (farsz na zdjęciu: mozzarella, kiełbasa, ogórek marynowany). Owiń ciastem farsz formując kotlet (podłużny, okrągły – jak wolisz). Obtaczaj kotleciki w bułce tartej i kładź na rozgrzaną patelnię, przyklepując je trochę. Usmaż na złoto z obydwu stron.
3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej (w zależności od ziemniaków)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść siekanej natki pietruszki
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu, płaska łyżeczka gałki muszkatołowej.
garść siekanej natki pietruszki
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu, płaska łyżeczka gałki muszkatołowej.
Panierka i smażenie:
bułka tarta olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przepuść przez praskę, wyłóż na stolnicę, wbij jajko, dodaj przyprawy, delikatnie wymieszaj dłoń, aby składniki połączyły się. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto takie jak na kopytka.
Urwij spory kawałek ciasta, spłaszcz dłońmi. Na środek nałóż dowolny farsz (farsz na zdjęciu: mozzarella, kiełbasa, ogórek marynowany). Owiń ciastem farsz formując kotlet (podłużny, okrągły – jak wolisz). Obtaczaj kotleciki w bułce tartej i kładź na rozgrzaną patelnię, przyklepując je trochę. Usmaż na złoto z obydwu stron.
Podawaj z podsmażoną cebulką, samą lub z dodatkiem podsmażonej kiełbasy
lub pieczarek...
Odkryj w sobie odrobinę kreatywności kulinarnej!
Zajrzyj do lodówki, dodaj to co lubisz i uważasz, że może być doskonałym połączeniem. Nie bój się! Eksperymentuj we własnej kuchni! Stwórz swoje połączenia i smaki. Inspiruj się przepisami innych, rób je sama.
Poszukaj też innych przepisów
Może zainteresuje Cię też:
Wyeliminuj z diety tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans
Produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, nie zaliczane są do bezpiecznych. Regularnie ich spożywanie zwiększa ryzyko otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Czytaj dalej...
ZMIEŃ NAWYKI ŻYWIENIOWE - Postaraj się unikać "błędów śniadaniowych"
Śniadanie powinno zapewniać energię przez cały ranek i dostarczać organizmowi ważnych składników odżywczych. A przy tym ma smakować!
Jednak śniadanie jest często zapominane lub zastępowane niezdrowym jedzeniem. Czytaj dalej...
Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach
Zapewne znasz takie zioła jak tymianek, bazylia, pietruszka, oregano, mięta, melisa oraz wszystkie inne mniej lub bardziej popularne. Ale może nie do końca wiesz, jak je używać, jak najlepiej je wykorzystać podczas gotowania i w ogóle dlaczego warto po nie sięgać? Czytaj dalej...
Zapewne znasz takie zioła jak tymianek, bazylia, pietruszka, oregano, mięta, melisa oraz wszystkie inne mniej lub bardziej popularne. Ale może nie do końca wiesz, jak je używać, jak najlepiej je wykorzystać podczas gotowania i w ogóle dlaczego warto po nie sięgać? Czytaj dalej...
Bezsenność może mieć znaczący wpływ na jakość Twojego życia. Leki na receptę rzadko rozwiązują podstawową przyczynę bezsenności, zamiast tego leczą jedynie objaw – a mianowicie pogorszenie jakości snu. Ponadto środki nasenne mają szereg skutków ubocznych, których nie ma medycyna naturalna na bezsenność. Czytaj dalej...