Różnice między zieloną, czarną i białą herbatą

Czy wiesz, że istnieje kilka odmian herbaty? I że wszystkie pochodzą z jednej rośliny? Wszystkie te odmiany pochodzą wyłącznie z Camellia Sinensis, z głównymi odmianami Sinensis i Assamica i tylko pochodzące z niej napoje można uznać za herbaty.

Tym, co wyróżnia herbatę zieloną, białą, żółtą, czarną, oolong i puehr, jest sposób, w jaki są one przetwarzane, zapewniając niepowtarzalne aromaty i smaki.

Herbata była i nadal jest wzorcowym produktem eksportowym z Chin, który dociera na cały świat.

Przez długi czas sadzonki herbaty były pilnie strzeżone, tak, że tylko suche liście opuszczały kraj.


Czym różnią się znane na całym świecie herbaty?


Zielona herbata

Zielona herbata ma minimalną ilość utleniania, która jest zatrzymywana przez smażenie jej na patelni (herbata chińska) lub gotowania na parze (Japonia) zaraz po zerwaniu a następnie zwijane w różne kształty przed suszeniem.

Zielona herbata jest nieutleniana, dzięki czemu zachowuje swój naturalny zielony kolor, witaminę C, chlorofil i minerały.

Zielona herbata zawiera duże ilości EGCG (galusan epigalokatechiny), silnego przeciwutleniacza, który został powiązany z profilaktyką raka. Ten przeciwutleniacz jest wyjątkowy i występuje tylko w zielonej herbacie.

Zielone herbaty zawierają około 25-35 miligramów kofeiny na filiżankę 250 ml), co można przypisać brakowi utleniania.


Żółta herbata

Do przygotowania żółtej herbaty wybiera się pąki i liście Camellia Sinensis z pierwszych wiosennych zbiorów.

Aby zatrzymać utlenianie, liście są podgrzewane w piecach lub wokach. Proces ten może trwać od 30 sekund do dwóch minut w zależności od producenta. Gdy liście są jeszcze ciepłe i lekko wilgotne, zawija się je lub układa warstwami. Proces ten prowadzi do „fermentacji nieenzymatycznej”, która polega na wielokrotnej ekspozycji na ciepło.

Ta technika zwana dosłownie „żółknięciem przez duszenie” łagodzi smak dzięki działaniu ciepła i wilgoci oraz umożliwia rozwój aminokwasów.

Następnie herbata jest częściowo suszona i ponownie układana w stos lub zawijana przez kolejne 3 do 4 dni. Suszenie końcowe zmniejsza zawartość wilgoci.


Biała herbata

Biała herbata nie jest utleniana przy minimalnym przetworzeniu, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne przeciwutleniacze, jest delikatna w smaku, kolorze i zawiera bardzo mało kofeiny.

Liście białej herbaty są zbierane na początku roku, gdy pąki jeszcze się nie otworzyły, a następnie pozostawia się do wyschnięcia na słońcu.

Podczas wzrostu krzewy przeznaczone do zbioru białej herbaty zwykle wymagają ochrony przed słońcem. Cieniowanie herbat zmniejsza cierpkość i zwiększa chlorofil, co daje słodszy charakterystyczny słodki lub kwiatowy smak.

Biała herbata zwiera najmniejszą ilość kofeiny ze wszystkich rodzajów herbat (10-15 miligramów na filiżankę 250 ml).


Herbata oolong

Siedząc między zieloną herbatą a czarną herbatą pod względem utleniania, oolong jest częściowo utleniony, a jego łagodny końcowy aromat i smak wynika z tej zmienności.

W przeciwieństwie do innych herbat, po zbiorze zioło przechodzi niewielki proces odwadniania, a wkrótce potem umieszczane jest w obracających się bambusowych koszyczkach, które wykonują małe nacięcia w liściu, rozpoczynając w ten sposób proces jego utleniania.

Nazywa się ją niebieską herbatą. Ponieważ jest to mniej utleniona odmiana zielonej herbaty – która nazywa się Lǜchá – oolong jest nazywany w Chinach herbatą Qīng (wūlóngchá), co oznacza również zieloną herbatę, ale w tym przypadku jest klasyfikowany jako oolong.

Inne wyjaśnienie wynika z faktu, że Oolong jest częściowo utleniony. Liść jest w połowie odcieniem zieleni iw połowie odcieniem czerni, a mieszanka tych kolorów daje odcień granatu. Stąd niebieska herbata.


Czarna herbata

Czarna herbata jest najbardziej przetworzoną ze wszystkich 3 rodzajów herbat i jest całkowicie utleniona po zbiorach. Jest to również najpopularniejszy rodzaj herbaty spożywany na Zachodzie.

Gdy tylko liście zostaną zerwane, pozostawia się je do wyschnięcia na słońcu lub przez wachlowanie ciepłym powietrzem, co pozwala liściom lekko więdnąć. Następnie są one zwijane, co pozwala chemikaliom zawartym w liściach na reakcję z powietrzem i rozpoczęcie procesu utleniania, procesu często określanego jako fermentacja. Gdy liście utleniają się, uwalniane są enzymy, które zmieniają kolor i smak liści. Po zakończeniu procesu liście stają się czarne, a następnie są suszone i pakowane.


Czarna herbata pu'erh

Proces utlenienia nieco inaczej przebiega w przypadku czarnej herbaty pu'erh, która wymaga dodatkowego etapu utleniania.

Po wysuszeniu liście są prasowane w różne kształty, a następnie przechowywane.

Herbata ta jest podobna do wina – im starsza, tym lepsza, dzięki naturalnemu procesowi fermentacji, który zachodzi latami. Ten proces dodaje głębi i złożoności, dzięki czemu czarna herbata Pu'erh zachwyca miłośników herbaty wyjątkowym smakiem.

Czarne herbaty mają czerwonawy lub brązowawy odcień po zaparzeniu i zazwyczaj zawierają 40-60 miligramów kofeiny na 250 ml filiżanki herbaty.



Herbata jest klasyfikowana głównie na podstawie stopnia utlenienia.

Fermentacja to proces, w którym świeże, świeżo zebrane liście herbaty są poddawane procesowi utleniania.

Poniżej znajduje się lista z poziomem fermentacji każdego rodzaju herbaty:

Zielona herbata: 0%
Żółta herbata: 10 – 20%
Biała herbata: 20 – 30%
Herbata Oolong: 30 – 60%
Czarna herbata:100%


Zawartość kofeiny w herbacie może się znacznie różnić.

Czarna herbata jest zwykle znana z największej ilości kofeiny, chociaż nie zawsze jest to prawdą.

Oto kilka czynników, które są bardziej wiarygodnym wskaźnikiem zawartości kofeiny:

  • Warunki uprawy
Herbaty uprawiane w cieniu prawie zawsze mają wyższą zawartość kofeiny niż inne odmiany, niezależnie od koloru.
  • Rozmiar krojenia
Liście herbaty pokrojone na mniejsze kawałki uwalniają kofeinę szybciej niż odmiany z całych liści ze względu na zmniejszoną powierzchnię po zaparzeniu gorącą wodą.
  • Temperatura wody
Użycie wody, która osiągnęła temperaturę wrzenia, spowoduje również, że filiżanka herbaty będzie zawierała więcej kofeiny niż parzona w niższej temperaturze.
  • Część rośliny
Górne liście herbacianych liści zwykle zawierają większe ilości kofeiny niż dolne liście.


Korzyści z picia herbaty

Światowa produkcja herbaty szacowana jest na około 6,5 mln ton rocznie (wg FAO w raporcie “International tea market: market situation, prospects and emerging issues”). Jaki jest udział Polaków w spożywaniu herbaty?  Czytaj dalej...

Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.