Dobra owsianka nie jest zła.

Wiele gotowych smakowych opakowań owsianych ma podobne składniki do niezdrowych płatków kukurydzianych. Każde opakowanie zawiera dużo cukru i zazwyczaj jest wytwarzane z płatków owsianych instant, które są przetwarzane i mają mniej błonnika.

Owsianka "wieczorna"

Na swój pierwszy posiłek wybierz nieprzetworzone płatki owsiane górskie (tylko nie błyskawiczne!!!), które są wypełnione błonnikiem, białkiem roślinnym, witaminami z grupy B i minerałami, w tym żelazem, wapniem i magnezem.
Jeśli rano masz niewiele czasu, owsiankę możesz przygotować wieczorem.


Owsianka "wieczorna" - przepis 


Płatki owsiane górskie (1/2 szkl.) zalej mlekiem lub jogurtem (1/2 szkl.), dodaj siemię lniane (1 łyżeczka), ziarna sezamu lub inne nasiona. Zamieszaj i wstaw do lodówki.

Z rana dodaj orzechy zwiększając zawartość białka i tłuszczu. Nie zapomnij o wzmocnieniu błonnika, dodając jagody (mogą być mrożone), posypkę kiełków pszenicy, ziarna słonecznika, pestki dyni albo krojone migdały... 

Każdego dnia do owsianki możesz dodawać inne produkty - za każdym razem Twoja owsianka może być inna.
 

Nasiona i orzechy są bogate w błonnik i dodają smacznego "chrupka" do każdego śniadania.

Orzechy możesz zastąpić dowolną inną formą zdrowego tłuszczu, taką jak: migdały, ziarna dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, awokado, olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z awokado, oliwa z pestek winogron i inne.

Dodaj porcję jagód lub owoców o niskim IG i niskiej fruktozie, np jagody, maliny, jeżyny, truskawki, czerwona lub biała porzeczka, agrest, grejpfrut, pamelo, śliwka, morele, nektaryna.

Unikaj cukru dodawanego. Jeśli bardzo potrzebujesz posłodzić swoje danie, sięgnij po miód lub syrop klonowy (prawdziwy - czytaj etykiety!). 


Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.