Ksylitol kontra cukier stołowy - tabela porównawcza

Ksylitol zdobywa coraz większą popularność. Jest równie słodki jak cukier, ale w przeciwieństwie do niego ma wiele korzyści zdrowotnych. 




Czy rzeczywiście jest taki zdrowy?



Cukier biały
(cukier buraczany)
Ksylitol
(cukier brzozowy, drzewny)
E
Cukry naturalne, nie są oznaczane symbolem E
967
Grupa cukrów
Naturalna substancja słodząca 
z dużą zawartością sacharozy
Cukier modyfikowany (słodzik półsyntetyczny)
tzw. poliol, polialkohol, alkohol polihydroksylowy (cukrowy).
Poliole są określane mianem wypełniaczy.
Pochodzenie 
i skład
Oczyszczony (rafinowany) biały cukier z buraków cukrowych zawiera 99,9 g sacharozy w 100 g.

Sacharoza to połączenie glukozy i fruktozy 1:1
  - Powstaje z ksylanów, czyli polisacharydów występujących w ścianach komórkowych prawie wszystkich roślin. Niektóre rośliny, np. drzewa liściaste zawierają go więcej niż inne.
  - Może być wytwarzany również z buku, owsa, kukurydzy lub wytłoków trzciny cukrowej. 
  - Nazwa cukier brzozowy wzięła się z tytułu, iż dawniej wykorzystywano do jego produkcji korę brzozy. Dlatego obecnie nazywanie ksylitolu cukrem brzozowym może konsumenta wprowadzać w błąd (jedynie w Finlandii część producentów nadal wykorzystuje brzozę do jej produkcji).”(2)
  -  Obecnie jednym z największych światowych producentów ksylitolu są Chiny i jest on sprzedawany na całym świecie. W Chinach, występują liczne uprawy kukurydzy i jednocześnie drewno brzozowe jest mniej dostępne niż w Europie. 
Występowanie
w naturze
W naturze, w niewielkich ilościach sacharoza występuje także w owocach, choć dominującym cukrem owocowym jest fruktoza.  Najbogatsze w sacharozę są: daktyle, mango, ananas, morele, nektarynki, brzoskwinie, melon, groszek zielony, fasole, buraki, kukurydza.
Ksylitol to naturalna substancja, która jest obecna w niektórych owocach, warzywach i grzybach.
Można go znaleźć m.in. w jagodach, malinach oraz kolbie kukurydzy.
Kolor, smak
Kolor: rafinowany - biały, 
nierafinowany - brązowy
Smak: słodki
Ksylitol jest alkoholem cukrowym o wyglądzie i smaku przypominającym zwykły cukier. 
Zastosowanie
Substancja słodząca,
wypieki, desery, napoje, jogurty….
Cukier najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym ze względu na dostępność i cenę.
  - Na rynku jest sporo gum do żucia z cukrem brzozowym, płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów i nitek dentystycznych. Warto je używać, gdyż cukier brzozowy ma właściwości bakteriobójcze. Dlatego jest idealny dla profilaktyki próchnicy i parodontozy (choroby przyzębia, zapalenie dziąseł). Po spożyciu go bakterie nie przylegają do powierzchni zębów i dzięki temu zmniejsza się ilość płytki nazębnej. 
       - Dodawany również do wielu innych produktów żywnościowych np. mleka, cukierków, żelków i innych słodyczy, syropów chusteczek do higieny jamy ustnej niemowląt oraz słodyczy. Występuje też w postaci tabletek do ssania.
Kalorie
(kcal w 100g)
390-400
240
Białka / Tłuszcze / Węglowodany / Błonnik (w 100g)
0 / 0 / 100 / 0
0 / 0 / 100 / 0
Indeks glikemiczny*
68
Sacharoza jest trawiona i wchłaniana już w jamie ustnej, z tego powodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
7
Jest częściowo wchłaniany przez organizm i następnie albo metabolizowany (głównie przez niezależne od insuliny mechanizmy), albo wydalany z moczem; ksylitol niezaabsorbowany jest fermentowany w jelicie grubym i wydalany.
Krotność słodkości 
(w odniesieniu do cukru białego)
1
1
Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI)
Zaleca się, aby ilość cukru w diecie nie przekraczała 6 łyżeczek dziennie (30g)
  - Zalecana dawka ksylitolu dla dorosłego człowieka to 15g (czyli 3 małe łyżeczki)Nie należy przekraczać dawki 40g / dziennie. 
  - Spożywanie ksylitolu należy rozpocząć od małych porcji - takich dosłownie na czubek łyżeczki. Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkimi problemami żołądkowymi.
  - Odradza się podawanie ksylitolu małym dzieciom - nawet przez 2-3 pierwszych lat życia, ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych.
Cena za 1 kg/l
ok. 2-3 zł / kg
Chiński ok. 30 zł / kg
Fiński od 32 zł / kg
Właściwości (zalety)
      Biały cukier bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi.
  - Jeden z podstawowych produktów żywieniowych.
  - Środek konserwujący ograniczający rozwój. drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie produktu.
      Ksylitol bardzo wolno podnosi cukier we krwi.
      - Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.
      - Skuteczny przy „zatwardzeniach”.
      - Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
      - Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
      - Daje odczyn zasadowy – ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój grzybów i drożdżaków.
      - Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła.
    Co warto wiedzieć?
      - Człowiek w ogóle nie potrzebuje sacharozy do życia, poza tą, którą zjada w świeżych owocach.
      - Cukier aktywuje te same ośrodki w mózgu, które są aktywowane podczas zażywania narkotyków.
      - Cukier działa uzależniająco i odpowiada za uczucie przyjemności pojawiające się po zjedzeniu czegoś słodkiego.
      - Cukier zwiększa ryzyko próchnicy zębów.
      - Cukier przyspiesza starzenie skóry i ogólne starzenie organizmu.
      - Nadmiar sacharozy w diecie jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości...
      - W małych ilościach ksylitol uznawany jest za nieszkodliwy.
      - W większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego.
      - Nie określono maksymalnego poziomu ilości dodawania ksylitolu do żywności (substancje stosowane są zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej, na poziomie nie wyższym niż poziom niezbędny do osiągnięcia zamierzonego celu i pod warunkiem, że konsument nie jest wprowadzany w błąd). (3)



    Nadmiar cukrów jest szkodliwy.

    Dotyczy to również wszystkich innych składników odżywczych.

    Zdrowa i racjonalna dieta, to nie tylko eliminacja jednego składnika diety, ale całkowita prawidłowa jej kompozycja.

    Choć substytuty cukru mogą pomóc w kontroli masy ciała, nie są cudownym wynalazkiem i żaden z nich nie jest obojętny dla zdrowia. 

    Problem w tym, że słodziki zaczynają pojawiać się w wielu produktach spożywczych i kontrola ich spożycia w diecie przeciętnej osoby może być trudna.

    „Po 1. roku życia zamiast cukru można używać miodu, nie ma natomiast uzasadnienia do zastępowania cukru i miodu słodzikami (np. ksylitolem).”(4)

    Uzależnienie od cukru można zmniejszyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany. Zmniejszaj systematycznie ilość spożywanego cukru :)




    A teraz wybór należy do Ciebie 😊


    Do substancji słodzących z rodziny polioli zaliczają się również: sorbitol, mannitol, izomalt, maltitol, laktikol, erytrytol. O nich będzie mowa w kolejnych częściach analizy.


    ------------------------------------------------------------------------------
    Bibliografia:
    • Słodziutki. Biografia cukru, Kortko Dariusz, Watoła Judyta, 2018
    • Cały ten cukier, Damon Gameau, wyd. Varsovia
    • Bator J., Zamień chemię na jedzenie, Wyd. Znak
    • Jura K., Oczyszczanie organizmu z toksyn, Wydawnictwo internetowe E-bookowo, 2015
    • Ciok J., Spożycie cukrów prostych a ryzyko cukrzycy,
    • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
    • Mirosław Jarosz i wsp. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia 2017.
    • http://www.izz.waw.pl/component/content/article/8-edukacja/eufic/100-substancje-sodzce
    • http://www.izz.waw.pl/pl/poradnia-chorob-metabolicznych-13?id=76
    • https://www.medme.pl/artykuly/cukier-brzozowy-czyli-cala-prawda-o-ksylitolu,34435.html
    • https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/zalety-i-wady-ksylitolu-naturalnego-cukru-brzozowego/
    • https://uczymyjakslodzic.pl/dzienne-zapotrzebowanie-na-cukry-ile-dla-kogo/
    • https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/zalety-i-wady-ksylitolu-naturalnego-cukru-brzozowego/
    ------------------------------------------------------------------------------
    Artykuły na blogu "Alternatywy kulinarne Justyny" mają charakter wyłącznie informacyjno-poglądowy. Zamieszczone tu materiały są zbiorem informacji z różnych źródeł.

    ------------------------------------------------------------------------------

    Blog dla wszystkich, którzy kochają ZDROWE JEDZENIE, poszukują ZDROWYCH ZAMIENNIKÓW różnych produktów, myślą EKOLOGICZNIE i EKONOMICZNIE.